Julegaven som rørte meg til tårer

KOMMENTAR: Det trenger ikke å koste annet enn litt tid å gi en julegave som varmer.

JULEGAVE: Det heter at tid er penger. For meg er tid brukt på vennskap en langt mer verdifull julegave, enn den som er dyr å kjøpe. Foto: NTB
JULEGAVE: Det heter at tid er penger. For meg er tid brukt på vennskap en langt mer verdifull julegave, enn den som er dyr å kjøpe. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

For noen år tilbake fikk jeg en julegave som er den aller fineste jeg noensinne har fått. Da jeg pakket den opp og forsto hva det faktisk var jeg hadde fått, ble jeg rørt til tårer.

Gaven var ikke dyr, den sto ikke på noen ønskeliste og var ikke pakket inn i eksklusivt julepapir.

Derimot var den gjennomtenkt, personlig og unik - og avsenderen hadde investert av sin tid for å lage den til meg.

Jeg er så heldig å ha en bestevenninne som har kjent meg nesten hele livet - helt fra første klasse på barneskolen og frem til nå. Vi var typiske bestevenninner som tilbrakte mye tid sammen både i barne- og ungdomsårene. Jeg er også så heldig at hun har skrevet dagbok i hele denne perioden, hvor jeg er et fast, til tider daglig innslag i hennes betraktninger.

Gaven hennes til meg besto i å skrive over i en annen bok, for hånd, samtlige dager fra sine mange år med dagbøker der jeg er nevnt.

Julegaven som rørte meg til tårer

Minner fra barneskolefriminutt, ungdomsfrustrasjoner og russetid, fra tiår som for lengst er over. Alt fra store til tilsynelatende uvesentlige øyeblikk. Øyeblikk som til sammen utgjorde livet vårt den gangen, og også viste hvordan livene våre og innholdet i dem forandret seg fra år til år.

24. mars 1990. «Kjære dagbok! I dag ringte Berit i åtte-tida. Hun var veldig lei seg fordi katta deres, Pernille, er død. Den ble påkjørt i går kveld. Det var veldig trist».

16. november 1992. «Kjære dagbok! Berit kom hit. Vi spilte Super Mario 3, så måtte vi ut og hjelpe mamma med å bære ved».

21. november 1998. «Kjære dagbok! I dag er det russekro og 80-tallsparty. Berit kom til meg så vi kunne "pynte oss" med kreppet hår og rosa øyenskygge».

ASKEPOTT: Nå kommer det en restaurert versjon med ny fortellerstemme, på den gamle juleklassikeren. Video: Platekompaniet Vis mer

Hele den romjula satt jeg og leste i min egen, personlige tidsmaskin. Jeg ble fraktet tilbake til en tid som ikke lenger fins, og fikk et unikt tilbakeblikk på tiår som bli stadig fjernere:

Middager vi spiste, mennesker vi kjente, hendelser jeg hadde glemt. Og et vemod over alt som har vært og ikke er lenger.

Samtidig løftet gaven frem minner som utgjør store deler av grunnlaget for vårt vennskap. Tid investert i et vennskap har en langt høyere verdi enn en dyr julegave, noe denne gaven for meg er det beste eksempelet på.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.