Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
«Vi levde med hua i handa,
men hadde så sterk ei tru.
Og ett har vi visserlig sanna:
Vi e' hardhausa vi, som du.»
- Jeg tenker på besteforeldrene mine hver gang jeg synger Nordnorsk julesalme, sier Jørn Hoel (65).
På en turńebuss mellom Kristiansand til Arendal snakker han om tankene som vandrer, nordover og tilbake i tid. Hver jul går tankene til forfedrene og det vakre nord.

Julesnacksen som gir deg bedre helse
Vi Pluss
Ingen arveavgift i desember 2022 - bør du ta arvegrep før nyttår?
Vi PlussMed den kjente, hese stemmen synger han om armod i mørketidslandet. Om husan og fjellet og vannet. Og folket som lever i Nord. I stor kontrast til eget liv på farten og et samfunn i overflod.
- Forfedrene mine drev bondegård og slet og jobbet veldig hardt. Jeg vokste opp med at de så slitne ut bestandig. Jeg har fortalt mange historier til ungene mine og fortalt om opplevelser jeg har hatt. Det er viktig for meg å videreføre tankesettet og respekten for hvor de kommer fra.
På konsertturneen «Julenatt» sammen med Wenche Myhre og Emil Solli-Tangen har Jørn Hoel sunget jula inn over hele Norge med 45 konserter på ́en måned.
Ifølge Hoel høres det mer slitsomt ut enn det er.

Dette kan du se på TV i årets juletid
- Vi er en koselig gjeng som trives sammen. Vi har kjørt gjennom vakre vinterlandskap med kulde, frost og hvite trær. Det er julestemning og fint å oppleve at jula i Norge er hvit. Etter at vi spilte konsert i domkirka i Kristiansand spiste vi julemiddag sammen etterpå, forteller han.
Jul med kjernefamilien
Jørn Hoel lader opp til jul hele desember, men jula ringes endelig inn når han kan feire med fire barn, barnebarn, kone og bonussønn i Oslo.
- Det er jo fantastisk å være bestefar. Det er veldig hyggelig og litt rart. Jeg føler meg jo ikke som en bestefar.
Kanskje er det fordi han selv ikke er preget av livet slik hans egne besteforeldre var. Men så er det heller ikke alle som har et idol som bestefar.

Knuser myten om akevitt
I sommer så de to minste barnebarna Hoel opptre for første gang.
- De så veldig rart på meg og var veldig forundret over at jeg spilte gitar. Nå har de to guttene lyst til å spille gitar. Det er veldig morsomt. De er veldig opptatt av underholdning, film, bøker og teater. Ungene mine er veldig flinke til å ta dem med på sånne ting.
Han er bestefaren som spiller gitar og som står for maten gjennom hele jula. I år er han kokebokaktuell med kokeboka «Mat som synger».
- Maten er viktig?
- Ja, ekstremt viktig. Jeg bestilte maten til hele jula for en måned siden. Det er planlagt fra lille julaften til 2. januar. Jeg vil ha det sånn og sånn. Pinnekjøtt på julaften. Ribbe første juledag.

Jula når en stol står tom: - Det er lov å gråte selv om det er mange år siden

– Jeg tror det er mange som ikke vet hvor mye bedre de kan få det
Vi PlussLutefisk med fransk saus
Lille julaften lager Hoel alltid vaktel.
- Det er en tradisjon jeg har hatt i 30 år. Det er deilig å spise noe lett før vi går inn i slåsskampen med pinnekjøtt og fet mat. Det er veldig mye fet mat så innimellom kan det være lurt med innslag av lette retter.
Andre juledag kan det for eksempel bli lutefisk.
- Jeg lager den med fransk hvitvinssaus. Til og med ungene liker det.
For Hoel er det også blitt tradisjon å være lutefisk-kokk på Nystølkroken kafe i Hallingdal en kveld i romjula hvert år. Da også med fransk hvitvinssaus og uten bein og nakkestykke.

Fant kjærligheten fra ungdommen
Vi PlussHan lager også ertepure, bacon og potet for de som vil ha det, men ifølge Hoel er det den franske sausen som gjør susen.
- De som ikke er så veldig glade i lutefisk liker det plutselig veldig, og det er de samme som kommer år etter år. Det er veldig hyggelig.
- Fransk hvitvinssaus til lutefisk? Folk har jo en del meninger om dette?
- Nei, jeg er ikke redd for å støte folk. Vi som kommer nordfra kaller lutefisken de spiser i Oslo for turistlutefisk. I Oslo er det tradisjon med alt tilbehøret, men i Nord-Norge er det faktisk noen som spiser hvit saus til lutefisk.
Gikk ned 12 kilo
Fra Jørn Hoel var 15 reiste han mye rundt i verden. Han spiste mye god mat, blant annet i Italia og i Spania. Biff med bernaisesaus på en tilfeldig veikro i Norge under konsertturneer på 80-tallet ble en skuffelse. Når han var hjemme laget han mye god mat, men opp gjennom årene har det blitt mye dårlig fastfood på veien rundt omkring.

Særkullsbarn og uskiftet bo: Samtykke kan gi problemer
Vi PlussFor 20 år siden kom hjerteinfarktet.
- For meg var det et varslet problem. Min far døde av det og menn i familien har hatt problemer med det i 40-årsalderen. Det var veldig stort og alarmerende da det skjedde, men så glemmer man veldig fort og er tilbake igjen i den samme tralten. Fokuset forsvant litt etter at jeg ble reparert, sier Hoel som de siste årene har oppdaget hvor vanskelig det er å bli kvitt noen ekstra kilo. Kroppen fikk noen vondter og ble tregere.
I fjor deltok han i tv-programmet «16 Weeks of Hell». I programmet gikk kjendiser gjennom 16 uker med beinhard styrketrening og hadde strengt fokus på et sunt kosthold for å få et lettere og sunnere liv. I løpet av ukene gikk han ned 12 kilo. Programmet ble en vekker.
- Jeg skjønte at jeg måtte gjøre noe med det. Jeg har tatt veldig tak i det. Jeg har en ambisjon om å gå mer ned i vekt, men det er noe med å ikke stresse seg i hjel. Jeg må gjøre det til en livsstil. Det er jo en utfordring når man sitter på en turńebuss og kjøper mat når man stopper på en bensinstasjon. Jeg har spist ekstremt mye usunn mat.

Artrose: 6 enkle grep som lindrer plagene
Vi PlussOpptatt av helsa, men ikke hele jula
Når den hellige juleribba står på menyen tenker Hoel på helsa.
- Jeg banner i kirka, men jeg er veldig opptatt av at ribba ikke er for feit. Jeg prøver å justere ned på de skumleste tingene, sier han og påpeker at man også kan lage hyggelige retter som er snillere mot kroppen ellers i jula.
- Man kan ha torsk eller kveite, røye eller ørret. Vi skal blant annet ha små vårkyllinger som er en delikatesse i Frankrike. Jeg har en måte å lage det på slik at det blir et sunt måltid. Jula blir likevel en vanskelig periode hvis man skal være veldig rigid. Jeg skal spise pinnekjøtt og kose meg. Jeg merker hvis jeg skal styre unna mat jeg får vondt i kroppen av, sier han.

De som drikker mest er de som tåler det dårligst
Vi PlussNår fartingen i desember er over for Jørn Hoel kan han la roen senke seg med en ekte Tromsø-øl i hånda. Å drikke Mack-øl er en viktig juletradisjon han tar med seg fra barndommen i nord. Med lukten og smaken reiser han hjem.
«La det gro der vi bygge og bor.
Guds fred over dyran på båsen
og ei frosen og karrig jord.»
- Jeg er veldig opptatt av juleøl fra Mack. Jeg kjenner jeg blir lykkelig av å sitte med en Mack-øl. Jeg får frysninger når jeg tenker på det nå. Jeg har et sterkt forhold til det. Foreldrene mine drakk det da jeg var liten.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.