- Jeg vil at barnebarna skal kunne si at bestefar gjorde så godt han kunne

Besteforeldregenerasjonen har et særlig ansvar for å løse klimakrisen, mener Steinar Winther Christensen. Selv ble han leder i Besteforeldrenes klimaaksjon og gikk til klimasøksmål mot staten.

KLIMABESTEFAR: Steinar Winther Christensen er skremt av sommerens flommer, hetebølger og skogbranner, men likevel optimistisk for framtiden. - Vi kan løse det om gamle og unge kjemper sammen, sier han. Foto: Ørn E. Borgen/NTB
KLIMABESTEFAR: Steinar Winther Christensen er skremt av sommerens flommer, hetebølger og skogbranner, men likevel optimistisk for framtiden. - Vi kan løse det om gamle og unge kjemper sammen, sier han. Foto: Ørn E. Borgen/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det finnes en grunnleggende leveregel som har preget det norske bondesamfunnet i århundrer: Når den dagen kommer at du overlater slektsgården til neste generasjon, skal den være i litt bedre stand enn da du selv overtok den. Slik sørger man for at gården holdes ved like, at dyra og jorda fortsatt gir grunnlag for et godt liv, og at neste generasjon ikke får en tyngre jobb enn du selv hadde.

For hvis du eier en gård, er den ikke egentlig din. Du har den bare til låns i den tida du er virksom på jorda, og hvis du tapper den for verdi, stjeler du fra dine egne barn og barnebarn.

- Min generasjon har ikke levd opp til denne leveregelen når det kommer til klimaet, sier Steinar Winther Christensen.

- Vi har ansvar

Han er leder for Besteforeldrenes klimaaksjon (BKA), en landsomfattende, partiuavhengig organisasjon som jobber for å øke bevisstheten rundt klimaendringer og endre norsk klimapolitikk. Det siste året har organisasjonen doblet seg i antall medlemmer, og er i ferd med å etablere seg som en viktig stemme i klimadebatten.

- Det er vi, besteforeldregenerasjonen, som bragte oljealderen til Norge. Det har gjort Norge til en rik velferdsstat, og det kan vi være stolte av, men det har samtidig vært med på å skape den klimakrisen verden befinner seg i nå. Derfor har min generasjon et spesielt ansvar for å si at nok er nok, nå må vi sette strek for oljeutvinningen, sier han.

En av BKAs viktigste kampsaker er full stans i tildelingen av nye letelisenser umiddelbart, og at dagens oljeproduksjon trappes ned og deretter avsluttes om 10-15 år.

- Oljefondet har skaffet oss kapital til å gå inn i det grønne skiftet og forske på andre energikilder, på en helt unik måte. Norge sitter med alle kortene på hånda, om bare politikerne våre vil bruke dem, sier Christensen.

Klimasøksmål

Christensen jobbet som advokat i 40 år, fram til han pensjonerte seg for sju år siden. Selv om han har vært opptatt av natur og klima i mange år, var det først som pensjonist at han virkelig engasjerte seg.

- Det startet med at jeg ble med klimatoget til Paris i forbindelse med klimatoppmøtet i 2015. Etter det meldte jeg meg inn i BKA, og ble først styremedlem i Oslo og deretter styreleder i sentralstyret, forteller han.

Noe av det første han gjorde, var å få Besteforeldrenes klimaaksjon med på klimasøksmålet mot den norske stat, igangsatt av Greenpeace og Natur og ungdom. Saken endte til slutt i Høyesterett, der klimaaksjonistene tapte. Det har ikke fått klimabesteforeldrene til å gi opp: I mars 2021 klaget de dommen fra Høyesterett inn til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

- For meg handler det om at min generasjon har et særlig ansvar i dette spørsmålet. Jeg er bestefar til tre, og jeg vil etterlate meg noe som gjør at mine barn og barnebarn i hvert fall kan si at bestefar gjorde så godt han kunne.

Overrasket over egen generasjon

For det er ikke av egeninteresse han engasjerer seg i klimakampen, det er han tydelig på. Som en som for lengst er fylt 70, er det ikke han som vil måtte leve med de verste klimaendringene.

- Jeg er ikke i tvil om at alle besteforeldre i landet er like glad i barnebarna sine og like opptatt av å sikre deres fremtid som jeg er. Derfor mener jeg at enda flere besteforeldre bør slutte seg til klimakampen og BKA, sier han.

- Samtidig er det ofte fra godt voksne at de unge som kjemper for klimaet får høre at de prater tull, er hysteriske og naive og bør komme seg tilbake til skolebenken?

- Ja, dessverre. Det er veldig overraskende for meg at så mange i min generasjon tildels håner ungdommen for deres engasjement. Har de ikke skjønt at det er ungdommen som rammes? Ser de ikke at den beste arven de kan gi barnebarna sine er å stemme på et klimavennlig parti?

Skremt, men optimistisk

Denne sommerens ekstremvarme, flomkatastrofer og voldsomme skogbranner i Europa og Nord-Amerika, samt FNs illevarslende klimarapport, har tegnet et alarmerende bilde over hvilken fremtid som venter. Likevel er Christensen optimistisk.

- Ja, det er skremmende, og det er et dilemma hvordan vi skal engasjere de unge i deres fremtid uten samtidig å skremme vettet av dem. Men jeg ville ikke vært med i Besteforeldrenes klimaaksjon hvis jeg ikke hadde håp. Og jeg tror det er mye håp dersom gamle og unge kjemper sammen slik at Norge ikke fortsetter å være en klimasinke. Vi merker at det i befolkningen nå er massiv støtte for en annen klimapolitikk, sier han.

I tillegg mener han at FNs klimarapport vil føre til et internasjonalt press mot Norges olje- og gasspolitikk, som hittil har fått fortsette omtrent som før.

- Etter denne rapporten, der FN sier i klartekst at oljeutvinningen stanse, vil ikke det internasjonale samfunnet uten videre godta den norske politikken som sier at det grønne skiftet skal gå gjennom fortsatt leting etter olje og gass. En norsk statsminister som fortsetter å hevde dette på det neste klimatoppmøtet i november, enten det er Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre, vil føre skam over norsk klimapolitikk, advarer Christensen.

- Er du optimistisk også med tanke på valget?

- Ja. Jeg tror det blir et regjeringsskifte, og jeg tror de klimavennlige partiene blir styrket. Vi i BKA oppfordrer folk til å stemme på dem som lever her om 100 år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.