Flytte til utlandet

- Jeg vet ikke hvor lenge jeg klarer meg her alene

Drømmen om sol og varme hele året får mange nordmenn til å flytte til utlandet. Men om du bare har det gode liv i tankene når du flytter, kan du få problemer senere. - Det er viktig å planlegge for alderdommen, sier Unni Arnet (72).

DET GODE LIV: Unni Arnet flyttet til Spania i 2000, og har skapt seg et godt liv der med hunden sin. Men hun savner barnebarna, innrømmer hun, og vurderer nå å flytte hjem til Norge. Foto: Privat
DET GODE LIV: Unni Arnet flyttet til Spania i 2000, og har skapt seg et godt liv der med hunden sin. Men hun savner barnebarna, innrømmer hun, og vurderer nå å flytte hjem til Norge. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Unni Arnet skulle egentlig bare leie seg et hus i Spania i noen måneder, for å slippe unna vinteren og kulda og alle helseplagene som fulgte med.

22 år senere bor hun der fortsatt.

I september 2000 pakket Unni Arnet kofferten og satte seg på et fly til Spania. Målet var en liten by ved kysten av Costa Blanca, en time sør for Alicante, der hun hadde gjort avtale om å leie et hus de neste seks månedene. Hun var skilt og uførepensjonist, og året før hadde hun hatt et helseopphold på Kanariøyene der sola og varmen hadde gjort godt. Nå planla hun å overvintre på det spanske fastlandet.

- Da jeg kom dit viste det seg at huset jeg skulle leie nesten ikke var påbegynt, og jeg måtte finne et annet sted å bo. Et par måneder senere hadde jeg kjøpt meg en rekkehusleilighet, og bestemt meg for å bo i Spania hele året, forteller hun.

Residencia i Spania

Hun var 50 år gammel da hun flyttet, og relativt sett ganske ung i forhold til mange av de andre som bodde i området. Mange av de hun ble kjent med i starten har flyttet hjem eller gått bort.

- Det er ikke så mange nordmenn her, men heller ikke så mange spanjoler. Men det er mange briter og folk fra andre land i Europa som ønsker seg et godt liv i sol og varme, sier hun.

I starten var det mye å ordne. Det nybygde boligfeltet der rekkehuset lå, hadde til å begynne med verken pålitelig strøm eller stabil vannforsyning, og hun måtte ha store dunker med vann stående i leiligheten. Telefon var dyrt og vanskelig, og det var mange statlige og kommunale dokumenter som måtte skaffes og underskrives.

- Jeg fikk hjelp av et norsk servicebyrå med alt det formelle i starten, det var helt nødvendig for at jeg skulle komme meg gjennom alt byråkratiet. Og de hjalp med med å søke Residencia, slik at jeg fikk permanent oppholdstillatelse her, sier hun.

Pensjon, skatt og Folketrygd

Pensjonen tok hun med seg, og Folketrygden dekker utgifter til medisiner og legebesøk.

- Jeg betaler 20 prosent skatt av pensjonen min til Spania, i tillegg til om lag fem prosent i Folketrygdavgift til Norge. Det er en grei ordning, og jeg mister ingen rettigheter. Men jeg vet om flere her som ikke betaler skatt, verken til Spania eller Norge, sier hun.

VINTERVARME: Sol og varme, også om vinteren, var det som lokket Unni Arnet til å flytte til Spania for 22 år siden. Foto: Privat
VINTERVARME: Sol og varme, også om vinteren, var det som lokket Unni Arnet til å flytte til Spania for 22 år siden. Foto: Privat Vis mer

De første årene var det få av spanjolene i området som snakket engelsk. Unni meldte seg på flere spanskkurs, hun ville lære seg språket i det nye hjemlandet sitt.

- Problemet er bare at spanjolene snakker så fort, så det er vanskelig å henge med. Men jeg klarer meg i butikken og sånn i det daglige, selv om jeg ikke snakker flytende spansk. Og nå er det blitt helt annerledes her, de aller fleste snakker engelsk, sier hun.

Det gode liv

Lenge levde hun det gode liv i den spanske sola og varmen. Helsa ble bedre, og selv om hun hadde flyttet fra nettverket sitt i Norge fikk hun raskt et nytt. Hun hadde en norsk samboer som var aktiv med golf, og selv meldte hun seg på flere treningsgrupper og fikk et nettverk gjennom treningen. Hun fikk mye besøk fra Norge, både av venner og av sine voksne barn.

- Jeg har hatt det veldig bra her, og har aldri angret på at jeg flyttet. Men det skjedde noe da jeg fikk barnebarn. Jeg husker da jeg flyttet hit, og ble kjent med et eldre ektepar som snakket om at de ville flytte hjem fordi de savnet barnebarna så mye. Jeg forsto ikke hva de mente. Men nå kjenner jeg på det samme selv, sier hun.

For noen år siden ble samboeren hennes syk og flyttet hjem til Norge. Unni ble boende i Spania. Etter at han døde, har hun vært alene.

- Jeg har kontakt med naboene her, og har flere venner og bekjente, men problemet med å bo på et typisk feriested er at det er mye utskiftninger. Flere av de jeg har hatt mest kontakt med har flyttet tilbake til hjemlandene sine, forteller hun.

Vanskelig å flytte hjem

For et år siden havnet hun på sykehus etter et beinbrudd. Da ble følelsen av å være alene ekstra sterk.

- I Spania er kulturen slik at når noen blir syke eller gamle, er det familien som tar vare på dem. Jeg har jo ingen familie her, og barna mine har blitt mer bekymret for meg de siste årene. Det siste året har jeg tenkt mye på hvor lenge jeg kan klare meg her alene nå som jeg begynner å bli eldre. Det er stor forskjell på å være 50 og 72, sier hun.

Samtidig er det ikke bare enkelt å flytte hjem igjen til Norge etter 22 år i utlandet.

- Da må jeg jo begynne helt på nytt en gang til. Og jeg vet ikke om jeg har råd til å kjøpe meg en leilighet i Norge nå, boligprisene er helt annerledes enn her i Spania, sier hun, og legger til:

- Dessuten elsker barnebarna mine å komme på besøk til meg her i Spania. De vil ikke at jeg skal flytte tilbake.

- Bli en del av samfunnet

Hun trives veldig godt i Spania, og er glad i huset og nabolaget sitt. Men dersom hun kunne endret på noe, er det én ting hun ville gjort annerledes:

- Jeg har levd i Spania i 22 år, men jeg har ikke levd som spanjol. Jeg har ikke sett spansk tv, ikke vært med på lokale feiringer og høytider, og har egentlig ikke vært en del av det spanske samfunnet. Jeg følte ikke noe behov for det tidligere, men det har endret seg litt nå, sier hun.

Det er også hennes viktigste råd til andre som drømmer om å flytte til utlandet:

- Prøv å bli en del av det samfunnet du flytter til. Lær deg språket, bli kjent med naboene og skaff deg et nettverk som ikke bare består av andre nordmenn, sier hun, og legger til:

- Og så er det veldig fint å ha hund. Hunden min gjør at jeg kommer jeg meg ut og kommer i prat med mange andre folk. Det er både sosialt og veldig hyggelig.

Glemmer fremtiden

Erik Andre Faye Lindvig er daglig leder ved den norske Sjømannskirken på Gran Canaria. Han sier at de aller fleste «utflytterne» Sjømannskirken kommer i kontakt med, forteller om et godt liv med mulighet for å være aktiv utendørs hele året.

- Veldig mange trekker fram muligheten for turer i fjellet og ved sjøen hele året som en stor fordel ved å bo her. Mange forteller også om et godt sosialt liv med mange gode venner, sier han.

Det er som regel først når noe uforutsett skjer, for eksempel sykdom, at det kan bli vanskelig for enkelte.

- Det mange ikke tenker på, er at de må planlegge for fremtiden. De er friske når de flytter, men hva skjer når de blir syke? Vi har opplevd noen tilfeller der folk har bodd her så lenge at de har mistet rettighetene sine i Norge, men ikke registrert seg som fullverdige innbyggere i Spania. Da havner de mellom to land, og vet ikke hva de skal gjøre, sier Faye Lindvig.

- Planlegg for hele oppholdet

Han anbefaler derfor alle som vurderer å flytte utenlands å tenke nøye gjennom hvordan livssituasjonen kan være ikke bare når du flytter, men også noen år fram i tid.

Hva skjer hvis du blir syk? Hva gjør du hvis du blir alene? Hvordan kan du sikre deg økonomisk og helsemessig dersom noe uforutsett skjer?

- Det handler om å planlegge for hele oppholdet, ikke bare for når du kommer, sier Faye Lindvig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.