Cougars:

- Jeg skammer meg ikke for å fortelle om gleden av å date yngre menn

Stadig flere godt voksne kvinner foretrekker forhold til yngre menn. Ideen om hva som er «normal» aldersforskjell er i ferd med å forandres, mener Eva Tryti og Randi Folkestad, selv om sistnevnte opplever at det er mye tabu knyttet til temaet fortsatt.

TABU: - Jeg har nok sjokkert en del, sier Randi Folkestad (87) om det å være åpen om å date yngre menn. Hun tror det fortsatt er knyttet mye tabu til dette, uten grunn. Foto: Knut Vindfallet
TABU: - Jeg har nok sjokkert en del, sier Randi Folkestad (87) om det å være åpen om å date yngre menn. Hun tror det fortsatt er knyttet mye tabu til dette, uten grunn. Foto: Knut Vindfallet Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

For ikke veldig mange år siden slapp man en av de sjeldne kinofilmene hvor man kunne se en kvinne i femtiårene som hadde et seksuelt forhold til en pen mann i trettiårene. En profilert mannlig filmanmelder i Oslopressen ble så støtt at han følte behov for å fortelle at han både fant det kvalmende og dessuten ikke syntes sånt burde vises på film.

Ekstra sårende blir disse fordommene når man vet at det faktisk er ganske mange yngre menn som ønsker seg en kvinnelig seksualpartner som er vesentlig eldre enn dem selv – i skjul, skriver Eva Tryti i boken «Lykkekrigen – Fra Kroppspress til Selvrespekt».

Men hva er det med forholdet mellom voksne kvinner og yngre menn, og hvorfor foretrekker mange kvinner å ha et forhold til en yngre mann?

Cougars: Stadig vanligere

- Begrepet cougars – betegnelsen på eldre kvinner som dater yngre menn – er ikke bare en tabloid og glamorøs trend. Også i virkelighetens Norge er det stadig vanligere, sier Eva Tryti, som er psykologspesialist, forfatter og skribent. Det viser blant annet tall fra Ipsos (SSB). Kvinner som har et godt selvbilde, som er selvstendige og frigjorte, er attraktive selv om de har noen år på baken. Det handler om frigjøring og at modne kvinner med livserfaring virker spennende. Dessuten skal vi ikke underslå at mange kvinner får det bedre seksuelt når de blir eldre – og hvis man da møter en ung og potent mann, kan kjemien virkelig bli bra, sier hun.

Psykologispesialist, forfatter og spaltist Eva Tryti. Foto: Britt Krogsvold Andersen
Psykologispesialist, forfatter og spaltist Eva Tryti. Foto: Britt Krogsvold Andersen Vis mer

Hun mener fordommer mot eldre kvinner med yngre menn, er i ferd med å svekkes. Og det på tross av medienes jag etter det evig unge og perfekte kroppsidealet.

- Kvinner på 50, 60 og 70 kan ha interesser og klesstil som 40-åringer, og mange ter seg yngre enn alderen tilsier. De er spreke og vitale. Dessuten tror jeg mange eldre kvinner ønsker seg en moderne, likestilt mann – og dem finnes det flest av blant yngre menn.

- Det har gått opp for meg at dette er tabu

- Selv er jeg blant dem – og jeg merker fortsatt interesse fra menn som er lagt yngre enn meg, påpeker Randi Folkestad, tidligere journalist og fortsatt forfatter.

- For tiden er jeg singel og bor alene, etter å ha tatt meg av en dement mann i flere år inntil han fikk sykehjemsplass. Riktignok har jeg venner, mest kvinner, som er kjekke og greie, men jeg kjenner savn av maskulin energi. En mannlig venn som jeg kan ha det hyggelig med. For litt siden meldte jeg meg derfor på en datingside. Både for å kunne prate, men muligheter for sex er heller ikke å forakte når en er frisk som jeg. Det som har overrasket meg er imidlertid at menn over 70 omtrent ikke finnes på datingsider. Interessen fra menn i 50- og 60- årene derimot, er påtakelig. Resultatet er at jeg nå dater menn som er betraktelig yngre enn meg, sier hun.

- Etter hvert har det gått opp for meg at dette er tabu. Kritikk og advarsler står i kø, og jeg har til gode å høre noen si at dette må være koselig for deg. Hvorfor det er slik, tror jeg mye skyldes kulturen og fordommer. At eldre menn kan ha forhold til yngre kvinner er akseptert, men ikke at kvinner tillater seg det samme. Går man imidlertid noen hundre år tilbake i historien, var det slettes ikke uvanlig, gjerne enker som giftet seg med yngre menn. Selv hadde jeg en bestemor som giftet seg med en mann som var 20 år yngre etter at hun ble enke – og de fikk mange gode år sammen, forteller Randi.

- Det stemmer, bekrefter Eva.

- Spesielt om kvinnene hadde gårder eller eiendom og trengte en sterk kar som kunne bidra i hverdagen. Historien er full av slike eksempler. Det er først i moderne tid, og spesielt de siste tiårene med kroppspress og jag etter ungdommelighet, at alderstyranniet har bredt om seg. Og spesielt rammer det kvinner, mener hun.

- Men faktum er at alder er relativt. Eldre kvinner kan fortsatt være attraktive og vitale. Spesielt fordi de har fått makt, de har god økonomi og selvstendighet – de har såkalt kulturell kapital. Et forhold er en slags «utveksling» av goder, og kvinnefrigjøringen har gitt kvinner flere kort å forhandle med, sier Tryti.

- De søker kvinner med livserfaring

- Min erfaring er at de yngre mennene jeg treffer først og fremst savner en samtalepartner, sier Randi.

- De søker kvinner med livserfaring, som er åpne, lyttende og interessante. Av og til blir det kanskje et par møter, men ved noen tilfeller har det vært kjemi og seksuell tiltrekning med i bildet.

Hun forteller at responsen fra yngre menn har vært overveldende.

- Til dags dato har jeg observert at mer enn 600 har kikket på bildene og teksten jeg la ut på datingsidene. Men ingen av de som har vært virkelig interessert er over 75 år. De aller fleste er som sagt mellom 50 og 65. Enten er menn på min alder døde, sitter på sykehjem eller de kan ikke data. Eller kanskje synes de jeg er for gammel. Menn i min egen generasjon ser ut til at de helst vil treffe kvinner som er yngre enn dem selv. Og det til tross for at kvinner lever mye lenger enn menn.

- Fordommene eksisterer nok fortsatt, trass i kvinnefrigjøringen, påpeker Eva.

- Samtidig tror jeg det er større aksept for denne type forhold i urbane strøk enn på landet. En av utfordringene er imidlertid kvinnens forhold til egen kropp og aldring. Mange kvinner føler at de må leve opp til samfunnets strenge krav om kvinnekroppen. Angsten for aldring kan bli mer slitsom enn den vi finner hos menn. Generelt hindrer moderne kropps- og utseendepress mange i å leve et lykkelig liv. Vi føler oss forpliktet til å slanke, trene, style, sminke og kle kroppen riktig til enhver tid, fordi vi tror det gjør oss til bedre utgaver av oss selv. Men det er først når vi glemmer oss selv og går opp i noe annet at vi opplever tilfredshet, forteller Eva, som har skrevet om nettopp disse temaene i sin siste bok.

Du kan også lese mer om Eva Trytis tanker om kroppspress blant voksne kvinner i denne artikkelen på Vi.no

Ikke la deg styre av kroppspresset

Randi påpeker at hun tror Eva Tryti er inne på noe vesentlig.

- For egen del har jeg aldri vært styrt av kroppspress. Visst liker jeg å pynte meg og se bra ut, men jeg er mer opptatt av kontakten med andre mennesker og alt som er interessant og spennende ved selve livet. Innstillingen spiller seg også ut i mitt forhold til menn. Flørt er dessuten krydder i tilværelsen. Det er nærmest en lek som gjør livet morsommere, sier hun, og mener selv hun alltid har hatt et åpent sinn – og fikk toleranse nærmest i vuggegave.

- Jeg vokste opp som enebarn i et kulturelt hjem, der malere og kunstnere ofte kom på besøk – og det var høyt under taket. At jeg har vokst opp i en kultur hvor eldre kvinner ikke ble betraktet som gamle, har nok vært med på å ikke la meg styre av alderspress, sier Randi.

- Samtidig ser jeg at det er store forskjeller på folks holdninger, og jeg synes det er trist å se hvordan eldre kvinner lukker seg for utvikling, impulser og interesser. Ved å være åpen om min historie – blant annet har jeg skrevet en kronikk om mine erfaringer i lokalavisen hjemme i Stavanger – har jeg nok sjokkert en del. Ikke minst av den grunn tror jeg at å fortelle om mine erfaringer har en misjon, sier Randi.

Liker ikke begrepet cougar

Randi Folkestad syns for øvrig synes ikke noe om begrepet cougar. - Det er en merkelapp som brukes for å skamme, og man forbinder det gjerne med kvinnelige Hollywood-stjerner og kjendiser med yngre partnere. Etter mitt syn bør det være legitimt for alle å anerkjenne sin seksualitet og sitt begjær. Er man oppdatert vet man at kvinner over 70 og 80 fremdeles kan ha glede av sex, så sant de er friske. Det er ikke en myte. En annen sak er at mange menn er dårlig oppdatert på kvinnens seksualitet, sier hun.

Også Eva tror frigjorthet og selvstendighet, vitalitet og god helse er avgjørende.

- Og datingapper kan nok være veien til spenning, flørt og kontakt. Men det beste er likevel å møtes på andre måter – ansikt til ansikt på flatmark. Hovedsaken er at man kommer seg ut og er aktiv i voksen alder, det være seg på kurs, reiser eller andre måter, påpeker hun.

Hun mener det slett ikke bør være sjokkerende eller er uvanlig at godt voksne og eldre kvinner kan vekke interesse fra menn som er 10–15 år yngre. Modne kvinner som er seksuelt frigjorte kan nettopp være attraktive fordi kvinner på yngre menns egen alder kanskje har mistet interessen for sex; det være seg på grunn av slitenhet, stress, barnefødsler eller parforhold som har gått lenge på stumpene. Kvinner i deres egen alder kan mangle overskudd – og de sliter med dårlig selvbilde, slankepress og kroppspress, noe som ikke akkurat stimulerer til sexlyst og et godt forhold til kroppen, sier Eva, og fortsetter:

- Jeg mener det er viktig å slå et slag for at seksualiteten først og fremst sitter i hodet! I tillegg vil jeg understreke betydningen av å holde seksualiteten i gang, uansett alder, om så det er på egen hånd med onani og hjelpemidler. Lysten på sex kan være på topp når man er 50, 60 og 70 – og enda lenger. Jeg pleier å sammenligne med årgangsvin. Om man gir opp og legger sexen og flørten på hylla, risikerer man å surne som eddik, sier hun.

Randi sier at innstillingen hennes alltid har vært å ikke la seg undertrykke, verken av fordommer eller andres holdninger.

- En gang på 70-tallet gikk jeg til og med på et bøllekurs, arrangert av kvinnebevegelsen, som nøret opp om selvtillit og selvstendighet. Jeg skammer meg ikke for å fortelle om gleden av å date yngre menn, og jeg kommer til å fortsette. Men jeg legger ikke så mye i forholdene følelsesmessig, og en potensiell samboer er jeg ikke interessert i. Det viktigste er å komme seg ut, dele hyggelige opplevelser, bli kjent. Og om kjemien stemmer kunne gå noen skritt videre, gjerne med sex. Jeg vil ha det gøy – resten av livet!

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.