Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
– Du kan si at jeg kjenner et slags slektskap med de som ble utsatt for hekseforfølgelse, erkjenner Mia Gundersen (59) til Vi.no.
Den folkekjære artisten, skuespilleren og tv-personligheten har siden 2017 vært med på utviklingen av et stykke som hun synes er ekstra spennende. Musikalen «Hekseringen» tar utgangspunkt i de dramatiske og dystre historiene rundt hekseforfølgelsene i Norge på 1600-tallet.
Vi.no omtalte nylig de brutale hekseprosessene i Finnmark. Uteforestillingen «Hekseringen» har handling lagt til Bergen, men tar for seg samme tematikk, i musikalsk form. Stykket viser hvordan en eldre kvinne blir tiltalt og dømt som heks, og står i fare for å bli brent på bålet. Mia Gundersen har sittet lenket til en påle i deler av stykket, og spiller en bestemor som er anklaget for å drive med trolldom.

De brutale hekseprosessene: - Ofrene ble torturert og brent levende
59-åringen synes oppgaven har vært tankevekkende.
– Tenk at de brant kvinner, og også noen menn, levende, fordi de ble sett som annerledes i samfunnet. Det er så grusomt. Men jeg er ikke forundret over menneskets grenseløse ondskap. Selv om vi ikke brenner folk, eksisterer det masse grusomheter i verden i dag, sier hun ettertenksomt.
Som skuespiller mener Gundersen imidlertid at det er viktig å forstå hva som driver mennesker – også de mørkere kreftene.
– Jeg er ikke redd for å gå inn i og studere ondskap. Jeg har vært veldig interessert i hva som skjedde med jødene, sigøynerne og de homofile under andre verdenskrig, og hvor langt nazistene gikk. Ondskapen er en side ved mennesket som skremmer, men også fascinerer meg, innrømmer hun før hun fortsetter:
– Det er få av oss som utvikler den rene ondskapen, men muligheten til det bor i oss alle. Derfor er det viktig å vite hva våre gode og dårligere sider består av, og finne balansen i oss selv.

Ville blitt brent
Gundersen er ikke bare fascinert av de mørke kreftene blant folket som forfulgte heksene, hennes hjerte banker ekstra for familiefortellingen «Hekseringen» fordi hun kjenner dette slektskapet til de sterke kvinnene som ble uglesett i sin samtid.
– Stykket handler om massesugereing og forfølgelse av folk med healingevner. Min rolle blir satt i galgen, og folket kommer rundt meg i form av en sang der de synger «Brenn henne, brenn henne». Jeg har mange ganger tenkt på hva disse kvinnene må ha følt i en sånn situasjon. Og hvordan familiene hadde det, sier hun tankefullt.
Forestillingen er heller ikke bare dyster. Musikalen skal være for hele familien, og inneholder også mye moro, dans, mystikk, magi, hekseri og trolldom.
Gundersen er selv veldig fascinert av mystikk og åndelighet.
– Jeg har åpnet opp for det spirituelle i mange år. Det er mye mellom himmel og jord som jeg synes er mer spennende enn det som skjer på jorda. Sånn sett kjenner jeg slektskap til heksene, sier Gundersen og slipper en rå latter.
– Hele stykket har også et veldig feministisk ståsted. Og det liker jeg. De fleste av mine venninner, inkludert meg selv, har sagt at hadde vi levd på den tiden, ville vi blitt litt brent alle sammen.

Inspirert av Lilli Bendriss
I år var stykket om mulig enda mer preget av mystikk da Lilli Bendriss (75) var blant skuespillerne. Dama som er aller mest kjent fra tv-serien «Åndenes Makt», hadde rollen som gjenferdet som forteller selve historien – en rolle Gundersen spilte i fjor og har vært med på å utvikle.

- Jeg fikk høre at jeg var en skam for Norge
Å ha med Bendriss, som hevder å ha klarsynte evner, gjorde opplevelsen i år ekstra spesiell, mener Gundersen.
– Det har vært veldig kjekt å få lov å være sammen med Lilli de ukene vi var i Bergen. Hun er jo sjefsheksa! Hun er som et manifest på det alternative og den spirituelle bevegelsen. Jeg tror stadig flere blir nysgjerrige på at det finnes ting som vi ikke forstår, mener hun.
Lever livet til det fulle
Gundersen har ikke selv noen ønsker om å utvikle helende evner, men ser opp til sin nye skuespillerkollega, spesielt fordi Bendriss er en godt voksen dame som virkelig tørr å leve livet.
– Fra et kvinneperspektiv må jeg si at dama er råtøff. Hun er et bevis på at man kan bli eldre, men likevel leve et utrolig rikt liv ved å si ja til ting som dukker opp – istedenfor nei, det tror jeg ikke går i min alder. Hun er et forbilde for så mange damer, mener Gundersen.
Gundersen forsøker selv å leve livet fullt ut, og tobarnsmoren har gjort en rekke nye ting de siste åra, etter at hun ble skilt fra fotograf Marcel Leliënhof i 2016. 59-åringen stortrives med å bli eldre.

Stor oversikt: Forsikringene du må endre når du blir eldre
Vi Pluss– Jeg tar imot det å bli 60 med åpne hender – med glede, fynd og klem. Jeg har aldri hatt det så harmonisk som nå! Selv om det har vært disharmoni i bolker i livet mitt, er jeg blitt smartere og klokere av erfaring. Når du opplever noe vanskelig, men tar et oppgjør med det, kan du komme ut på andre siden med et wow! Det er bare fordeler med å bli eldre.

Utseendepress
Gundersen, som de seineste åra har vært å se som dommer i Norske Talenter, kan til tider kjenne på at kroppen endres i takt med alderen, men bryr seg ikke nevneverdig om det heller.
– Jeg er opptatt av at jeg skal holde meg, men føler mindre utseendepress enn jeg kanskje burde gjort, sier 59-åringen og slipper en ny rå latter.
– Det skjer jo ting med kroppen din når du blir eldre, men du lærer også å akseptere det. Jeg synes det er altfor mye fokus på negative ting som skjer med deg i en viss alder. Vi bør heller ha fokus på fordelene. Man blir rett og slett litt kulere når man blir eldre.
Selv fikk Mia Gundersen en ny vår i bransjen da hun egentlig trodde karrieren var på hell. Etter sceneshowet «All of Mia» som ble tatt av plakaten i 2008, trodde hun scenelivet var over, men nå strømmer tilbudene på – særlig etter at hun besjelte et mye omtalt rosa puddel-kostyme i fjorårets «Maskorama» på NRK.
– Jeg trodde jeg ikke kunne synge lenger, så det er kjempekjekt, men veldig uventet for meg å få synge igjen. Jeg har lurt litt på hvordan det skulle gå med frilanstilværelsen min. Men det har gått seg så fint til, så nå nyter jeg det veldig, sier hun.

Elizabeth (60): - Jeg er for litt sunt kroppspress
Tilbake på scenen
I slutten av oktober er veteranen tilbake på teaterscenen igjen. Denne gangen i hjembyen Stavanger. Sammen med kollega og venn Espen Hana skal hun by på betraktninger om livet i musikalen «Sammen igjen».
– Vi har god kjemi, er mann og kvinne, kommer til å by på masse ironi og undring om livet. Og selvfølgelig musikk, lover hun.

Da smertene meldte seg ble dette løsningen
Vi PlussHøsten 2022 skal Gundersen spille i «Sister Act» i Oslo, og neste sommer er hun tilbake i «Hekseringen».
– Ja, det er blitt en tradisjon. Det er fantastisk å få være med i et stykke som snakker om det om å våge å være annerledes, sier Gundersen som selv er bestemt på å tørre å være annerledes, spesielt etter at hun ble over 50 år.
– Livet skal leves. Jeg er åpen og nysgjerrig på alt nytt. Men jeg er også blitt tryggere på meg selv. Ingen ting er bedre enn det. Livet er fantastisk, sprudler hun.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.