Birgitta Stubbing (88):

- Jeg er stolt av å være Europas eldste modell

Svenske Birgitta Stubbing gjorde sin første profesjonelle modelljobb i 1960. I dag er hun 88 år gammel - og fortsatt like ettertraktet.

FORTSATT FLOTT: Birgitta Stubbing har jobbet som modell siden 1960-tallet, og har ikke tenkt å gi seg med det første. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren
FORTSATT FLOTT: Birgitta Stubbing har jobbet som modell siden 1960-tallet, og har ikke tenkt å gi seg med det første. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Da svenske Birgitta Stubbing var 25 år gammel, var hun allerede trebarnsmor og utdannet tannpleier. Så da hun gjennom en venninne ble spurt om hun ville ta et kurs for å bli modell, sa hun nei. Hun hadde jo allerede en jobb. Men da kursavgiften ble redusert fra 600 til 300 kroner bare for henne, ombestemte hun seg.

- Mannen min sa «man lærer alltid noe», han syntes det var en god idé. Etter kurset fikk jeg og to andre jenter modellkontrakt med Kim-modeller, som sto for stil og klasse. Min første jobb var en annonse for Nessim sine tepper, sier Birgitta med et smil.

Det er vanskelig å tro at kvinnen foran oss er 88 år gammel. Det er ingenting «eldre» ved henne; hun er fortsatt en kvinne i sin beste alder, kvikk i munnen og hodet og like sprek som en 50-åring. Til tross for at årene har satt sine spor, har hun fortsatt modellens ranke holdning og markerte ansikt.

Modellyrket startet som en ekstrajobb, men snart ble jobbene flere. Tannklinikken trodde hun ville satse noen år på modellyrket – og ønsket henne velkommen tilbake hvis hun ble sliten.

- Det beste med modelljobben var de fleksible arbeidstidene og pengene jeg tjente. På to dager kunne jeg tjene en vanlig månedslønn, og med tre små barn var det et godt tilskudd til husholdningen.

Hun forteller at det ble mye kveldsarbeid med moteshow. Hun var mannekeng og jobbet på kolleksjonsvisninger, for på den tiden ble sesongens nye kolleksjon vist på levende modeller.

- De ville ha vanlige jenter, du trengte ikke være veldig vakker eller høy. Jeg var 171 cm, som i dag er ganske kort for en modell. Men jobben handlet ikke bare om å gå på en catwalk, det var mye reklamearbeid for ulike firmaer og kataloger, sier Birgitta.

UNG OG VAKKER: Birgitta Stubbing i starten av modellkarrieren. Foto: Privat
UNG OG VAKKER: Birgitta Stubbing i starten av modellkarrieren. Foto: Privat Vis mer

Bein i nesa

Hun legger til at fotomodellers viktigste egenskap ikke er skjønnhet, men god tilstedeværelse og evnen til å tåle kritikk. Hun hadde begge disse egenskapene pluss at hun var pen og ambisiøs.

- Jeg hadde bein i nesa og sa fra om noen kom for nærme. Vi svenske modeller hadde et godt rykte i utlandet som dyktige og punktlige. Modellyrket er sjelden glamorøst, men handler oftere om å sitte i timevis i en bestemt stilling i tynne klær. Noen ganger utendørs i kulden, noen ganger i varmen. På en jobb i Portugal var det 31 varmegrader, mellom fotograferingene sto jeg på en balkong under en paraply for å få skygge. Som jeg svettet!

På grunn av barna jobbet hun mest i Sverige, men også i Tyskland, Amsterdam og London. Dit kunne hun fly på dagstur.

En dag ringte magasinet Playboy og spurte om hun ville komme over til USA for en fotoshoot. De syntes hun så så søt og uskyldig ut. Hun sa tvert nei.

I løpet av de første, intense årene i modellkarrieren skilte hun seg fra sin første mann og ble alenemor.

- Vi var for forskjellige, han hadde liksom ikke noe driv, sier Birgitta lakonisk.

REKLAME: Birgitta gjorde mange reklamefotograferinger da hun begynte å jobbe som modell. Foto: Privat
REKLAME: Birgitta gjorde mange reklamefotograferinger da hun begynte å jobbe som modell. Foto: Privat Vis mer

- Alltid vært etterspurt

Etter noen år møtte hun igjen sin barndomskjæreste Lars. De holdt sammen i 46 år, frem til hans død i 2011, og fikk en datter sammen.

- Lars forsto jobben min, og vi var veldig nære. Han hadde aldri noen meninger om at jeg reiste hit og dit, men mente at jeg var fri til å gjøre det jeg ville!

Birgitta ble eldre, men karrieren fortsatte å rulle videre. I 1988 forlot hun Mannekängernas svenska huvudorganisation, MSH, for å starte Ladies team, et byrå for modeller i alderen 30+, sammen med sin kollega Margreth Ljunggren. Det nye styret i MSH mente nemlig at de var blitt for gamle for modelljobber.

Etter dette har hun blant annet jobbet som undertøysmodell, og var kalenderjente i 2005 og 2011.

- Jeg har alltid vært etterspurt. De siste årene har jeg blant annet vært smykkemodell hos Bukowskis og denne våren skal jeg gjøre en jobb i Sturegallerian. Folk tror jeg gjør det fordi jeg trenger penger. Men det er det ikke. Jeg gjør det fordi det er gøy og fordi jeg kan! Arbeid holder meg ung i tankene, jeg føler meg ikke gammel og har venner i alle aldre.

Kjendiser og filmstjerner

Modellkarrieren har ikke bare vært en inntektskilde for Birgitta. Den har ført henne til spennende steder og opplevelser hvor hun har møtt interessante mennesker, kjendiser og filmstjerner.

- Jeg har hengt med Lill-Babs, hun var så veldig hyggelig. Og Lill Lindfors er en god venninne, sier Birgitta, som også har hatt kongelige i telefonboken sin.

- Prinsesse Lilian var en fantastisk person og vi møttes ofte på moteshow.

Den samme prinsessen tok entusiastisk imot Roger Moore og hans kone under Verdens vanndag i 2000 i Stockholm. Birgitta ble invitert som modell og fikk sjansen til å møte Bond-stjernen, som hun beskriver som svært sympatisk.

SPENNENDE LIV: - Jeg har hatt det så gøy, sier Birgitta Stubbing om modellkarrieren som har ført henne verden rundt og til møter med kjendiser og kongelige. Foto: Privat
SPENNENDE LIV: - Jeg har hatt det så gøy, sier Birgitta Stubbing om modellkarrieren som har ført henne verden rundt og til møter med kjendiser og kongelige. Foto: Privat Vis mer

En drink med Sean Connery

Bond-stjernen Sean Connery møtte hun ved en tilfeldighet i Spania.

- Mannen min var ute på golfbanen og spilte da Sean Connery kom inn på restauranten der jeg satt og ventet. Han kom bort til meg og spurte om jeg skulle spille i hans gruppe. Det skulle jeg ikke, men han slo seg ned og spurte om han kunne by meg på noe. Dumme meg ba om en appelsinjuice i stedet for en god drink ... jeg ble veldig nervøs!

Birgitta ler. Nei, hun har aldri vært en diva. Hun er tvert imot en jordnær og ganske ukomplisert person. Stort sett glad og sosial.

Birgittas pragmatiske tilnærming har holdt henne unna alt som heter skjønnhetskirurgi - noe som ellers er ganske vanlig blant aldrende skjønnheter, spesielt blant de som lever av utseendet sitt.

- Jeg har ikke gjort noe med utseendet mitt. Jeg gjør det jeg kan med det lille jeg har og vil ikke legge meg under kniven med mindre det er nødvendig. Jeg synes ikke det er noe pent med disse fiskemunnene kvinner skaffer seg med botox, utbryter Birgitta.

Nødvendig var imidlertid operasjonen hun gjennomgikk i 2020. Hun hadde fått påvist lungekreft. Normalt blir ikke 86-åringer operert, men Birgitta var frisk som en 55-åring, så operasjonen kunne gjennomføres. Svulsten ble lett fjernet og hun trengte ikke engang cellegift etterpå.

Mistet sønnen

Men lungekreftoperasjonen var ingenting i forhold til det som skjedde den dagen hun kom hjem fra sykehuset.

Birgitta famler etter ordene og senker blikket. Det hun skal fortelle er vanskelig å snakke om.

- Datteren min ringte og fortalte at det var hendt noe med Tommy, min eldste sønn, og at jeg måtte komme meg til sykehuset. Han hadde fått hjerneslag, og døde senere uten å våkne ...

Hun rister på hodet. Sorgen er alltid tilstede.

- Barn skal ikke dø før foreldrene sine. Jeg pleier ikke å snakke om dette, det er en annen smerte og sorg enn det å miste mannen sin ...

Birgittas hender hviler stille på haugen med gamle utklipp og bilder fra modellkarrieren.

- Men jeg er takknemlig for de barna jeg har igjen i livet. De bor alle i Stockholm og tar godt vare på meg. Jeg har mange barnebarn og oldebarn som gir masse glede, sier hun.

Angrer ingenting

Som svar på spørsmålet om det er noe hun angrer på med livet som modell, lyser hun opp.

- Ingenting! Jeg har hatt det så gøy! Mannen min og jeg har reist over hele verden, vi har hatt et rikt sosialt liv og eide til og med et hus på den spanske solkysten. Men da Lars døde solgte jeg huset, det ble for vanskelig å ta vare på alene.

Gitt hvor flott hun fortsatt er, må det siste spørsmålet være: Hvordan har du klart å holde deg så sprek og vakker? Hva er hemmeligheten?

Birgitta smiler av komplimentet.

- Jeg har aldri vasket ansiktet med såpe, men har brukt toner og smurt meg inn med fuktighetskrem. Med det trenger ikke å være en dyr krem! Jeg spiser litt av alt og trener regelmessig. Det er ikke vanskeligere enn det!

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.