Leirskredet i Gjerdrum

- Jeg er blitt enda mer glad i Gjerdrum

Snart ett år etter det katastrofale kvikkleireskredet i Gjerdrum, ligger rasområdet som et stort, åpent sår midt i bygda. - Det er én ting å bygge opp igjen infrastruktur, noe annet å bygge opp igjen mennesker, sier ordfører Anders Østensen.

ETTER RASET: Ordfører i Gjerdrum kommune, Anders Østensen, sier det siste året har vært tungt og krevende, men også meningsfylt. 30. desember er det ett år siden kvikkleireskredet på Ask i Gjerdrum kommune. NVE jobber fortsatt med det omfattende sikrings – og gjenoppbyggingsarbeidet. Foto: Torstein Bøe / NTB
ETTER RASET: Ordfører i Gjerdrum kommune, Anders Østensen, sier det siste året har vært tungt og krevende, men også meningsfylt. 30. desember er det ett år siden kvikkleireskredet på Ask i Gjerdrum kommune. NVE jobber fortsatt med det omfattende sikrings – og gjenoppbyggingsarbeidet. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Et maraton som begynte med en spurt.

Slik beskriver ordfører Anders Østensen året som har gått siden det katastrofale kvikkleireskredet i Gjerdrum natt til 30. desember i fjor. 9 boligbygg med 31 hjem forsvant i raset. Et område på 300 ganger 700 meter ble omgjort til et sørpefylt krater.

13 personer ble i løpet av de neste timene reddet opp av den iskalde gjørma i skredgropen med helikopter. Ti personer omkom.

- De første dagene og ukene etter skredet var så intense at jeg nesten ikke husker noe, forteller Østensen.

- Jeg gikk jo inn i dette uten mulighet til å tenke meg om, jeg ble bare vekket grytidlig en kald natt i romjula og kastet ut i en stor tragedie. Fokuset var på å redde liv, og på å ta vare på overlevende og skadde.

Uendelighet av oppgaver

Det var dette som var spurten, de første desperate, fortvilende, hjerteskjærende timene og dagene. Samtidig startet også maratonløpet, et løp der mållinja fortsatt er et stykke unna.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.