#Tiara-tirsdag

Instagram førte Anne, Stine og Liss-Hege sammen

Emneknaggen Tiaratirsdag på Instagram har ført til sterke bånd og nært vennskap mellom Anne, Stine og Liss-Hege. Sammen jobber de for å løfte kvinner opp og fram, noe som markeres ved bruk av tiara hver tirsdag.

FELLESSKAP: Kvinnefellesskapet som er vokst fram via emneknaggen #tiaratirsdag, er et raust miljø hvor følgerne støtter hverandre i gode og onde dager. Og humor er det mye av. Foto: Jeanette Bækkevold
FELLESSKAP: Kvinnefellesskapet som er vokst fram via emneknaggen #tiaratirsdag, er et raust miljø hvor følgerne støtter hverandre i gode og onde dager. Og humor er det mye av. Foto: Jeanette Bækkevold Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Anne Sudmann (55), Liss-Hege Eriksen (40) og Stine Valjord (42) står i et gatekryss i Lillestrøm med hver sin tiara på hodet. Latteren runger om kapp med trafikkstøyen mens de fotograferes. Kvelden før arrangerte de et event med 40 glade damer på en kafé i byen, og overskuddet har de valgt å donere til Rosa sløyfe-aksjonen.

Tiaratirsdag

Det hele startet for bortimot ti år siden da Anne Sudmann (55), som var lærer, skulle ha dobbelttime i norsk på 10. trinn. Dagens tema var Ibsen, og elevene så ut til å kjede seg i hjel. «Hallo, kom igjen da, det er jo tiaratirsdag», glapp det ut av Anne.

– Jeg hadde antakelig fanget opp at det var et fenomen som het Tiara Tuesday i utlandet, men uten at jeg hadde satt meg så godt inn i hva det var. Elevene så ut som spørsmålstegn. Guttene himlet med øynene, men de fleste jentene syntes det var gøy. Dette førte til at noen av dem begynte å ta med seg tiara på skolen på tirsdager, og dette ble utgangspunkt for mange fine samtaler om verdier, selvfølelse og respekt, forteller Anne.

Hun skrev om dette på bloggen sin og oppfordret alle leserne til å rette ryggen og ta på seg tiara hver tirsdag – imaginært, om ikke annet – og kjenne på egenkjærlighet og selvrespekt.

Over hele Norge

Etter hvert var det flere som ønsket at hun kunne skrive om dette også på Instagram, og dermed ble emneknaggen #tiaratirsdag født.

Den ble brukt av stadig flere kvinner som fortalte om sine gode og ikke fullt så gode dager og la ut bilder av seg selv med tiara på hodet. Blant disse var Liss-Hege fra Enebakk og Stine fra Senja, som nå er blitt gode venninner med Anne fra Kløfta.

– Jeg begynte å bruke tiaratirsdagen til å spre det glade budskap om at man skal være flink til å ta vare på seg selv og andre. Hele familien ble med, og tirsdagene ble en festdag der vi sendte tiaraen rundt middagsbordet og sa noe pent om de andre og oss selv, forteller Liss-Hege og får samtykkende nikk fra Stine.

– For meg ble det en ukentlig påminnelse om at jeg er verdifull og god nok. Og når vi hever hodet og blikket, retter ryggen og sender noen smil ut i verden, smitter det også over på andre, sier Stine.

Anne opprettet etter hvert en egen Instagram-konto til dette formålet, og i skrivende stund er det over 4000 innlegg med emneknaggen #tiaratirsdag. Her er det sterke historier, ærlighet, samhold, heiarop og kvinner som løfter seg selv og hverandre.

TIARA: Tiaraen er selve symbolet for kvinnefellesskapet. Å sette den på hodet, rette ryggen og heve blikket er blitt fast ritual for mange av følgerne. Foto: Jeanette Bækkevold
TIARA: Tiaraen er selve symbolet for kvinnefellesskapet. Å sette den på hodet, rette ryggen og heve blikket er blitt fast ritual for mange av følgerne. Foto: Jeanette Bækkevold Vis mer

Prategrupper

På Instagram har de også en del lukkede prategrupper i tillegg til den åpne kontoen, og det er mange som har knyttet kontakter og blitt godt kjent takket være tiaratirsdag.

Blant de 40 damene i alderen 22 til over 70 år som deltok på eventet i Lillestrøm, var det mange som aldri hadde møttes før, likevel var det stor gjensynsglede fordi alle var blitt godt kjent allerede.

– Dette kvinnesamfunnet, kulturen, bevegelsen – jeg vet ikke helt hva vi skal kalle det – er helt ekte, det er livet på tørre møkka, sier Stine.

– Her etableres nye og positive relasjoner, og mange opplever at de plutselig får en motvekt til det negative de kanskje alltid har akseptert fra sjefer eller partnere. Her er det mange som støtter deg, heier på deg og sier at du er bra nok, og jeg vet at dette har ført til at noen får et annet syn på seg selv, de vil ikke lenger finne seg i å bli behandlet dårlig. For mange gir kvinnefellesskapet en styrke de ikke visste de hadde.

Ingen er perfekt

Sosiale medier får ofte mye negativ oppmerksomhet, blant annet fordi det er så lett å få inntrykk av at alle andre er så perfekte og har det så bra på alle måter. Da er det lett å synke ned i sin egen gjørme og se på eget liv som miserabelt til sammenligning.

– Når man blir nedtrykt av andres perfekthet, er det mange som velger å holde seg unna sosiale medier. Men det er ingen som har det perfekt hele tiden! Man velger selv hva man ønsker å dele, men det er viktig at alle forstår at de aller fleste bare presenterer en flik av virkeligheten, sier Anne.

Mens det på mange nettsteder er mye sladder og baksnakking, særlig der hvor folk kan gjemme seg bak anonymitet, har tiaratirsdagen null-toleranse for den slags.

– Vi har heldigvis aldri opplevd nettroll eller negativt snakk om andre. Vi kan ikke pålegge folk taushetsplikt i de lukkede prategruppene våre, men forventer og tar det for gitt at folk tar hensyn. Dette handler om relasjonskompetanse og at man er tydelig på hva man aksepterer. Man får hva man gir, sier Stine.

Egne kvaliteter

Et viktig slagord for tiaratirsdagen, er «bra nok».

– Det handler om perspektiv, sier Anne.

– Hvis man sammenligner seg med andre, er det fort gjort å føle seg utilstrekkelig. Med elevene mine snakket jeg for eksempel mye om karakterer. Karakterene forteller kun hvordan det står til i akkurat det faget, de sier ingenting om hvordan elevene er som mennesker. Alt er relativt. Det er lett å skryte av at man har fått femmere eller seksere, mens det ikke er vanlig å skryte av en treer. Men for den enkelte eleven kan denne treeren være en stor seier, og da er det viktig å sette søkelys på nettopp det. Vi har alle våre kvaliteter på ulike plan, og man trenger absolutt ikke være like god i alt, sier Anne, som trekker fram seg selv som eksempel på det med skolefag.

– Jeg har aldri vært flink i matte, så jeg ville vært en elendig mattelærer. Derimot er norsk ett av de gode fagene mine, så da ble jeg en god norsklærer i stedet.

Heiagjeng

Og nettopp dette med karakterer i skolen kan overføres til situasjonen for mange voksne også.

– Det er særlig mange med kroniske sykdommer som har omfavnet tiaratirsdag. Hvis man er ufør, er det fort gjort å havne i en offerrolle, og da er det veldig viktig å være bevisst på akkurat det, ikke la seg trykke ned og føle seg mindreverdig bare fordi man ikke kan være ute i arbeid. Da kan man heller velge å fokusere på det som er bra, det man faktisk er i stand til å gjøre, men først og fremst må man ha fullt fokus på at man faktisk er bra som man er, at man har stor verdi som menneske uansett omstendigheter, sier Anne.

Stine hadde vært utbrent og var i rekonvalesens da hun oppdaget tiaratirsdagen.

– Å vite at den store heiagjengen var der, ga en enorm styrke. Uansett hvor lite jeg hadde fått gjort den dagen, visste jeg at det var noen der ute som syntes jeg var bra uansett.

– Og dette er helt ekte, det er kjærlighet mellom mennesker selv om man ikke nødvendigvis har møtt hverandre fysisk. Den støttende heiagjengen er alltid med i lomma eller på nattbordet eller hvor man nå enn har mobilen, sier Liss-Hege.

Mye humor

Trioen, som er blitt godt kjent med hverandre de siste årene takket være tiaratirsdag, har fått ulike roller i dette kvinnesamfunnet. Anne er konseptets mor og primus motor, og Liss-Hege, som elsker å ha prosjekter, er blitt hovedansvarlig for eventene de planlegger flere av i årene som kommer, til inntekt for gode formål. Stine, som har startet sin egen virksomhet som stresscoach, er fast foredragsholder på samlingene.

Tiaratirsdag er blitt en arena for så vel de unge som de eldre. Og humor er det mye av.

– Vi kan le av oss selv og hverandre, og alle er trygge på at det ikke er annet enn kjærlig latter, sier Anne.

– Det er et raust miljø. De fleste opplever humper i livet sitt nå og da, og tiaraen kan være på halv tolv både titt og ofte, men det viktigste er at den er der.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.