Musikk i begravelser

Inn med salmer, ut med Monty Python

I Storbritannia er salmer inne igjen på topp ti-lista over de mest populære sangene brukt i begravelser, etter sju års totalt fravær. Årsaken til salmecomebacket tilskrives en svært berømt dame.

MUSIKK I BEGRAVELSER: En kongelig begravelse måtte til før salmer gjorde comeback på topp ti-lista over de mest spilte sangene i britiske begravelser. Foto: NTB
MUSIKK I BEGRAVELSER: En kongelig begravelse måtte til før salmer gjorde comeback på topp ti-lista over de mest spilte sangene i britiske begravelser. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Etter at salmer har glimret med sitt fravær på lista over de mest brukte sangene i britiske begravelser de siste sju årene, har to salmer nå gjort comeback på topplista, skriver den britiske avisa The Guardian.

Det skyldes etter alt å dømme en svært berømt dame, som selv etter sin død fortsetter å påvirke den britiske befolkningen: Etter Dronning Elisabeths begravelse i september 2022, har nemlig bruken av salmer i begravelser fått økt popularitet, og to av dem har blitt så mye brukt at de nå er kommet inn på topp ti-lista, ifølge britiske begravelsesbyårer.

«O bli hos meg»

Det er Co-op Funeralcare som har utarbeidet topplista, basert på sangvalgene i rundt 93 000 begravelser.

Etter mange års fravær på lista har de to salmene «Abide With Me» (på norsk: «O bli hos meg») og «All Things Bright and Beautiful» gjort comeback på lista.

Dermed har de skjøvet ut Monty Pythons tøysete klassiker «Always Look on the Bright Side of Life». Kan hende landets presteskap er fornøyd med akkurat det.

«Time to Say Goodbye» på topp

Til tross for salmenes gjenvunne popularitet, når de likevel ikke helt til topps på lista. Der troner nå Andrea Bocelli og Sarah Brightmans popklassiker «Time to Say Goodbye», etter å ha danket ut patosfylte «You’ll Never Walk Alone» av Gerry and the Pacemakers - eller «ynwa» som Liverpoolfans over hele verden liker å kalle sangen fotballklubben har trykket til sitt bryst. Kan årets noe skuffende sesong for Liverpool FC ha hatt en finger med i spillet her?

På andre plass ligger Frank Sinatras «My Way», og på tredje plass finner vi «Supermarket Flowers», Ed Sheerans musikalske hyllest til sin bestemor. Popmusikk er altså fortsatt mest populært når briter skal ta avskjed med verden.

Dropper «What a Wonderful World»

Men ikke alle får viljen sin når det gjelder musikkvalg i egen begravelse, skriver The Guardian. Ifølge en undersøkelse om hvilken sang flest personer ønsker seg, ligger Louis Armstrongs «What a Wonderful World» godt inne på topp ti-lista. Likevel er den ikke med på topplista over hvilke sanger som faktisk blir mest spilt.

Det kan tyde på at kommunikasjon mellom oss mennesker - også når det går mot slutten - er viktig. Musikkvalg kan være et enkelt og trygt sted å begynne, foreslår Gill Stewart, daglig leder ved Co-op Funeralcare til den britiske avisa.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.