Morsdag 2023

Hvorfor feires morsdag?

Søndag 12. februar er det morsdag i Norge. Men opprinnelsen til morsdagen er milevis unna: Også denne tradisjonen kommer fra USA.

NÅR ER MORSDAG? I Norge feires morsdagen alltid den andre søndagen i februar, som i 2023 er søndag 12. februar. De fleste andre land har imidlertid feiring av mammaer i mai. Foto: NTB/Shutterstock
NÅR ER MORSDAG? I Norge feires morsdagen alltid den andre søndagen i februar, som i 2023 er søndag 12. februar. De fleste andre land har imidlertid feiring av mammaer i mai. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det skal godt gjøres å gå glipp av når det er morsdag - for er det noe handelsstanden er glade i, er det å selge inn produkter til alle mulige merkedager de kan: Morsdag, farsdag, halloween, Valentines Day, for å nevne de mest åpenbare. Til morsdag annonserer butikkene stort for både blomster, gaver og kaker - og går du for blomster i år så kan du lese våre beste tips for å holde liv i dem her.

Men hvorfor feirer vi egentlig morsdag?

Hvor kommer morsdag fra?

Morsdag er opprinnelig en tradisjon som startet i USA, ifølge det kulturhistoriker Ina Louise Stovner har skrevet om bakgrunnen for merkedagen i Store norske leksikon (snl.no). Hun forteller at den første morsdagen ble feiret 12. mai 1908 i en metodistkirke i USA, for å hedre kvinners innsats for å bedre de sanitære forholdene for soldatene under den amerikanske borgerkrigen. Det er spesielt en kvinne som omtales, Ann Maria Reeves Jarvis - og det var hennes datter som tok initiativ til morsdagen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.