Morsdag 2023

Hvorfor feires morsdag?

Søndag 12. februar er det morsdag i Norge. Men opprinnelsen til morsdagen er milevis unna: Også denne tradisjonen kommer fra USA.

NÅR ER MORSDAG? I Norge feires morsdagen alltid den andre søndagen i februar, som i 2023 er søndag 12. februar. De fleste andre land har imidlertid feiring av mammaer i mai. Foto: NTB/Shutterstock
NÅR ER MORSDAG? I Norge feires morsdagen alltid den andre søndagen i februar, som i 2023 er søndag 12. februar. De fleste andre land har imidlertid feiring av mammaer i mai. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det skal godt gjøres å gå glipp av når det er morsdag - for er det noe handelsstanden er glade i, er det å selge inn produkter til alle mulige merkedager de kan: Morsdag, farsdag, halloween, Valentines Day, for å nevne de mest åpenbare. Til morsdag annonserer butikkene stort for både blomster, gaver og kaker - og går du for blomster i år så kan du lese våre beste tips for å holde liv i dem her.

Men hvorfor feirer vi egentlig morsdag?

Hvor kommer morsdag fra?

Morsdag er opprinnelig en tradisjon som startet i USA, ifølge det kulturhistoriker Ina Louise Stovner har skrevet om bakgrunnen for merkedagen i Store norske leksikon (snl.no). Hun forteller at den første morsdagen ble feiret 12. mai 1908 i en metodistkirke i USA, for å hedre kvinners innsats for å bedre de sanitære forholdene for soldatene under den amerikanske borgerkrigen. Det er spesielt en kvinne som omtales, Ann Maria Reeves Jarvis - og det var hennes datter som tok initiativ til morsdagen.

Fra fokus på morskjærlighet i lokale kirker spredte morsdag seg som et begrep i flere amerikanske byer - og det endte med at den amerikanske kongressen i 1913 anbefalte en offisiell feiring av dagen. Det ble bestemt at den offisielle morsdagen skulle være andre søndag i mai. Og det er den fremdeles.

Andre kilder trekker imidlertid historien om morsdagen helt tilbake til gresk mytologi og vårfesten til ære for Rheia, Kronos hustru og Zev's mor. I mytologien hindret Rheia Kronos fra å sluke Zevs, slik han hadde gjort med sine andre barn (som vel kan sies å være en god gjerning fra en mor …).

LÅN OG GJELD: Lars har tatt opp kreditt- og forbrukslån for å finansiere bilinteressen - og skylder nå over 1 million kroner. I tillegg går han 14 000 kroner i minus hver måned. Han holder gjeldsordning og lønnstrekk på avstand med pengehjelp fra sin pensjonerte mamma på over 80 år. Video: Lyxfellan/Viaplay Vis mer

Uansett opprinnelse: De fleste andre land i verden har, i likhet med USA, morsdag på andre søndag i mai - det gjelder også Danmark og Finland. Sverige har imidlertid morsdag i slutten av mai, og skiller seg også litt ut i mengden.

Fra USA har skikken spredt seg til Europa - også til Norge - som imidlertid altså feirer morsdag på en ganske annen tid på året enn de fleste andre land.

Morsdag i Norge

I likhet med opprinnelsen i USA, var også metodistkirken der morsdagen først landet i Norge. Stovner skriver på snl.no at den første norske morsdagen ble feiret i Bergen i 1919 - men at det store gjennomslaget for dagen først kom etter initiativ fra Karen Platou og Dorothea Margrethe Schjoldager.

Vi.no har tidligere skrevet om Karen Platou - som var første kvinne med fast sete på Stortinget for 101 år siden. Hun var opptatt av saker som gjaldt kvinner og barns kår og kjempet for hjemmenes velferd og husmorens arbeidsforhold. Hun støttet Norsk Kvinnesaksforenings krav om lik lønn for likt arbeid og oppgjør med tradisjonelle kjønnsroller.

Morsdagen i Norge ble lagt til februar - som kulturhistorikeren antar var på grunn av den allerede tette norske kalenderen med merkedager i mai.

I Norge feires morsdagen alltid den andre søndagen i februar, som i 2023 er søndag 12 februar.

——

Kilde: Blant annet artikkel av Stovner, Ina Louise, om morsdag i Store norske leksikon, snl.no. Hentet 8. februar 2023 fra snl.no/morsdag.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.