Kroppspress etter 50

Hvordan våger hun å bli eldre!

KOMMENTAR: Verden anno 2022: En 56 år gammel kvinne må tåle hets og kritikk for å se ut som en 56 år gammel kvinne. Fortjent, selvfølgelig. Hun kunne jo bare sluttet å bli eldre.

GAMMEL OG GRÅ?: Sarah Jessica Parker på premieren til tv-serien «And Just Like That» i desember 2021. 56-åringen har måttet tåle hets og kritikk for at hun ikke lenger ser like ung ut som hun gjorde da tv-serien «Sex og singelliv» ble innspilt for 20 år siden. Foto: NTB/Evan Agostini/Invision/AP
GAMMEL OG GRÅ?: Sarah Jessica Parker på premieren til tv-serien «And Just Like That» i desember 2021. 56-åringen har måttet tåle hets og kritikk for at hun ikke lenger ser like ung ut som hun gjorde da tv-serien «Sex og singelliv» ble innspilt for 20 år siden. Foto: NTB/Evan Agostini/Invision/AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

«Jeg vet hvordan jeg ser ut, og jeg har ikke noe valg. Hva skal jeg gjøre med det? Stoppe å bli eldre? Forsvinne?»

Ordene tilhører den amerikanske filmstjernen Sarah Jessica Parker. De ble uttalt som et dypt og intenst hjertesukk etter at 56-åringen var blitt kritisert i sosiale medier for å se ... vel, 56 år gammel ut.

Under innspillingen av tv-serien And Just Like That, en slags gjenopplivning av supersuksessen Sex og singelliv, ble skuespilleren avslørt med både rynker, grått hår og tydelige blodårer på hendene. Pføy.

Bestemor med spiseforstyrrelser

Jeg vet også hvordan jeg ser ut. Slik alle andre kvinner i Norge vet hvordan de ser ut, omtrent hvert eneste minutt av dagen. Og vi er nesten aldri fornøyde. Enda verre: Vi begrenser livene våre på grunn av det.

Jeg vet om voksne damer som ikke tør spise frokost med mannen sin uten først å ha sminket seg. Jeg vet om kvinner som har sluttet å gå på stranda - selv om de egentlig elsker å bade - fordi de ikke orker tanken på å vise seg i badetøy. Jeg vet om kvinner som forblir single fordi de ikke tør kle av seg foran en ny mann. Jeg vet om bestemødre med spiseforstyrrelser.

Generasjonskløfta som forsvant

Dagens 50-åringer er kanskje den første generasjonen kvinner som går inn i den siste halvdelen av livet med et like stort kroppspress hengende over seg som da de var 20. For mens det tidligere var forventet at godt voksne kvinner så ut som godt voksne kvinner, forventes det nå at vi skal fortsette å være like veltrente og veldreide som alltid. Slappe magemuskler skal strammes, hengebryster skal løftes, dobbelthaka skal vekk. Rynker? Nei takk. Spor av levd liv er i beste fall bare vakkert på innsiden.

Generasjonsgapet er på mange måter forsvunnet. Det er ikke lenger noen forskjell på hvordan en 20-åring og en 50-åring kler seg. Ikke hvordan de sminker seg, heller. Og håret? 50-åringer har den samme frisyren som døtrene sine - langt, lyst og bølgete.

Den beste versjonen

Dette kan selvsagt være en bra ting: Kvinner i 50-årene skal ikke behøve å føle seg gamle og utdaterte. Tvert imot er de kvinner i sin beste alder, vil mange hevde: Kloke, energiske, sporty og sterke. Å være bestemor betyr ikke at du må stå på kjøkkenet og bake småkaker - gå heller ut og vær den beste versjonen av deg selv!

Men hva er egentlig den beste versjonen av meg selv? Og hva må til for at jeg skal være det? En freshere hårfarge? Tannbleking? En streng diett og trening fem dager i uka? Daglig inntak av kollagenpulver? Øyelokkskirurgi? Små injeksjoner i store deler av ansiktet? Den beste versjonen av meg selv ser fortsatt ganske ok ut i kjole, strømper og høye hæler, med nyvasket hår og nysminket ansikt - men det tar litt lengre tid for hver gang. Hvor lenge er det bra nok?

En bra dame

Kanskje det holder at jeg presterer på topp på jobben? Imponerer med energi, erfaring og kunnskap jeg har opparbeidet meg gjennom et langt arbeidsliv? Den beste versjonen av meg selv på jobb er rask, effektiv og alltid et hakk foran skjema, initiativrik og raus, en kollega folk setter pris på.

Eller kanskje det handler om hvem jeg er som mor, kjæreste og venn. Denne beste versjonen av meg selv er en blid, raus, smilende, kjærlig, harmonisk og omsorgsfull dame som alltid stiller opp, som husker på bursdager og bryllupsdager, som pynter i god tid til jul og påske og inviterer på kaffe, vin, kakao, hyttetur, som har orden i huset og kontroll på kalenderen og fyller stua med friske blomster hver fredag.

Uoppnåelig mål

Om jeg skal si det selv: Den beste versjonen av meg selv er en ganske bra dame, egentlig.

Problemet er bare at jeg ikke orker å være sånn.

For jeg er jo nesten aldri den beste versjonen av meg selv. Jeg er i beste fall en helt ok versjon av meg selv, og nesten aldri på mer enn ett område av gangen. Se bra ut OG prestere på jobb? Sjelden. Prestere på jobb OG være harmonisk og ha stålkontroll hjemme? Aldri.

Og ganske ofte - særlig de siste to pandemiårene - får jeg det ikke til på noen av frontene. Jeg er sur og sinna hjemme, ineffektiv på jobb og ser ut som jeg har krabbet gjennom et tornekratt. Jeg spiser usunt, dropper trening, drikker for mye vin og krangler med ekspeditøren i butikken. Jeg er verken raus eller kjærlig, jeg glemmer bursdager og viktige møter, jeg irriterer meg over kollegaer og familiemedlemmer, snubler i rot og klesvask, lar blomster visne, dropper å vaske håret, bommer grovt på sminken.

Med jevne mellomrom er jeg med andre ord en veldig dårlig versjon av meg selv. Jeg har slått meg til ro med at det sannsynligvis er helt naturlig. Det er sånn vi mennesker er, antagelig.

Menneskelig svikt

Men på samme måte som med Sarah Jessica Parkers rynker og grånende hår, kan det virke som om verden har glemt at vi mennesker er - i mangel av et bedre ord - menneskelige.

Vi har ikke noe valg. Det er ikke mulig å være den beste versjonen av seg selv annet enn i korte glimt, kanskje ikke engang da.

Hva skal vi gjøre med det? Forsvinne?

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.