Personlighet og intelligens

Hvor smart er du, egentlig?

Hva er viktigst for suksess – personlighet eller intelligens? Et av personlighetstrekkene som gir en sterk pekepinn på suksess, er å være samvittighetsfull, ifølge eksperten.

INTELLIGENS: Det kan være enklere å lykkes takket være enkelte personlighetstrekk, enn ved høy intelligens, mener forskeren. Foto: NTB
INTELLIGENS: Det kan være enklere å lykkes takket være enkelte personlighetstrekk, enn ved høy intelligens, mener forskeren. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er spesielt ett personlighetstrekk som har avgjørende betydning for prestasjonsevne og graden av suksess i livet ditt. Man skulle kanskje tro at det har med stabilitet, høye ambisjoner eller lederegenskaper å gjøre, men det har det ikke. Det handler nemlig om en langt mykere egenskap.

Det er mange fordeler med å være intelligent. Faktisk mener man at det generelle intelligensnivået er en svært troverdig spåkule for hvordan det vil gå oss i livet, både når det gjelder karriere, økonomi, helse og levealder. De som kan skilte med høyere IQ går det rett og slett generelt bedre med, hvis vi skal tro professor Lars Larsen ved Aarhus Universitet.

– Personligheten er nesten like avgjørende for livsforløpet og for en persons prestasjoner, sier Lars Larssen, som beskjeftiger seg mye med forholdet mellom personlighet og intelligens. Men han peker på at man tradisjonelt sett i den psykologiske forskningen alltid har skjelnet mellom kognitive evner og personlighet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.