Hvilket tomt rede-syndrom?

Nyt hvert minutt når barna er små, sier folk. Men forskning viser at vi er langt mer lykkelige når de er store - og flytter hjemmefra.

MYE Å GLEDE SEG TIL: At barna flytter ut, trenger ikke bety at livet ditt er over. Snarere tvert imot. Illustrasjonsfoto: NTB
MYE Å GLEDE SEG TIL: At barna flytter ut, trenger ikke bety at livet ditt er over. Snarere tvert imot. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

KOMMENTAR: Det var tidlig morgen og bilen var fullpakket. Til taket, faktisk, av klær, bøker, lamper, gardiner, sengetøy, dyne, pute, to slitte kosebamser, en nyinnkjøpt stekepanne, brødrister og kaffemaskin, og på toppen av det hele: En potteplante.

Barnet mitt skulle flytte hjemmefra, og scenen var så klassisk som den kunne få blitt: En nesten voksen datter som sender barndomshjemmet et siste, langt blikk før hun setter seg inn i bilen, en mor som står på trappa og vinker idet bilen kjører.

Hva nå?

Alle som har barn vil før eller siden komme til denne scenen, der barnet med alle sine eiendeler kjører av gårde mot fremtiden. Tilbake i barndomshjemmet står foreldrene, i fortiden. Der går livet videre som før – minus én. Hva i all verden skal man finne på nå?

Noen ser på partneren sin og tenker: Hva skal jeg egentlig med deg? Hva skal vi med hverandre nå som hverdagen med barna ikke lenger binder oss sammen?

Andre vender blikket innover og tenker: Hvem er jeg? Hva har jeg gjort med alle de årene som plutselig bare forsvant?

Og noen går inn i dyp sorg. Når den daglige kontakten med barna forsvinner, den som har vært ett og alt i mange år, forsvinner også livsgleden. Enkelte må minne seg selv på at barnet fortsatt lever, fordi det føles som om barnet er borte for alltid.

Tomt hus

«Empty Nest Syndrome» kalles det på engelsk. Fuglen er fløyet, redet er tomt. Huset blir stille. Ingen slamrer med dører, ingen skravler med venninner til langt på natt. Du har ikke lenger noen å hjelpe med lekser, hente på trening, vekke om morgenen. Over natta har huset vokst til dobbel størrelse.

Ikke alle håndterer det like bra. Noen trenger hjelp av psykolog for å komme gjennom det. Andre av parterapeut.

Men - og dette er den gode nyheten - det finnes også dem som føler lettelse, frihet og glede over at et nytt kapittel i livet begynner. Og det er faktisk dem det er flest av.

En europeisk studie fra 2019 med mer enn 50 000 deltakere fra 16 land, konkluderte med at foreldre til voksne barn var mer lykkelige og tilfreds med livet enn småbarnsforeldre. Vel å merke: Etter at barna var flyttet ut.

Alle som påstår at man må nyte hvert eneste minutt med ungene mens de er små fordi før man vet ordet av det er de ute av redet og etterlater deg trist og ensom, vet med andre ord ikke hva de snakker om. Det er langt større sjanse for at det er omvendt: At man må holde ut med småbarnsårene og glede seg til å nyte hvert minutt av livet etter at ungene har flyttet ut.

Fremtiden

Det er mye å nyte, for den som vil. Bedre tid til å dyrke egne interesser, i stedet for å tilrettelegge for alle andres. Lage middag bare de dagene du har lyst, ikke hver dag fordi du må.

Og, kanskje for første gang på 20 år, at huset er ryddig. Ikke bare den første timen etter en ryddesjau, men over tid. Som en normaltilstand. Her er ingen møkkete joggesko hulter til bulter i gangen, ingen tallerkenstabler med gamle matrester på ungdomsrommet, ingen klær strødd utover gulvet eller våte håndklær på badegulvet. Bare rene, ryddige rom, der senga forblir oppredd og kommodeskuffene holder seg lukket.

Endelig kan du invitere venner på besøk uten å måtte panikkrydde først. Du kan bruke helgen på en lang sykkeltur eller tur i skogen, i stedet for å bruke den på husarbeid og klesvask. Du kan prioritere jobb uten dårlig samvittighet, ta et glass vin med vennegjengen uten å måtte forte deg hjem til tacoen, og du kan dra på hytta i helgen uten å måtte reise hjem tidlig fordi barnet ditt skal spille kamp.

Og kanskje det viktigste: Du kan oppdage kjæresten din på nytt. Han eller hun er blitt en moden utgave av den personen du forelsket deg i. Har du lagt merke til hvilke ønsker og drømmer han eller hun har nå?

For det er jo ikke slik at det bare er det voksne barnet ditt som kjører inn i fremtiden. Fremtiden kommer også til dem som blir igjen. Så er det opp til dere hvordan dere vil skape den.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.