Forbannelsen NRK

Hviler en forbannelse over dette hotellet?

Det går historier om uforklarlige hendelser som har skjedd på et nedlagt hotell i Finnmark. At det skal foregå åndelig aktivitet her er noe alle som bor i området kjenner til.

ÅNDELIG AKTIVITET? Personer som har overnattet her på hotellet i Neiden har fortalt om uforklarlige, skremmende opplevelser. I Forbannelsen på NRK drar programlederne til hotellet. Foto: NRK
ÅNDELIG AKTIVITET? Personer som har overnattet her på hotellet i Neiden har fortalt om uforklarlige, skremmende opplevelser. I Forbannelsen på NRK drar programlederne til hotellet. Foto: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I Neiden i Sør-Varanger ligger et nedlagt hotell. Personer som har overnattet der har fortalt om uforklarlige opplevelser. Blant befolkningen i området er det en kjent sak at det foregår åndelig aktivitet ved hotellet. Alle som bor i nærheten vet at det for 200 år siden ble kastet en forbannelse over stedet.

I NRK-serien «Forbannelsen – Uhkádus» reiser Stian «Staysman» Thorbjørnsen og Ole Rune Hætta på roadtrip i Sápmi, på norsk kalt Sameland.

Dokumentarserien handler om besvergelser, mystikk og sannhetssøken. Kan det finnes mer mellom himmel og jord enn det som kan forklares?

Zeddaris forbannelse

I første episode undersøker Thorbjørnsen og Hætta «Zeddariforbannelsen». Navnet viser til en skoltesame ved navn Zeddari som kastet en forbannelse, også kalt ganding, over Neiden for 200 år siden.

Området rundt hotellet var sommerboplassen til skoltesamene, men de ble drevet vekk herfra av nordmenn. Forbannelsen ble kastet i konflikt om eiendom. Hensikten med forbannelsen var at ingen skulle få gårdsdrift eller annen virksomhet til å fungere på dette stedet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.