Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
I Neiden i Sør-Varanger ligger et nedlagt hotell. Personer som har overnattet der har fortalt om uforklarlige opplevelser. Blant befolkningen i området er det en kjent sak at det foregår åndelig aktivitet ved hotellet. Alle som bor i nærheten vet at det for 200 år siden ble kastet en forbannelse over stedet.
I NRK-serien «Forbannelsen – Uhkádus» reiser Stian «Staysman» Thorbjørnsen og Ole Rune Hætta på roadtrip i Sápmi, på norsk kalt Sameland.
Dokumentarserien handler om besvergelser, mystikk og sannhetssøken. Kan det finnes mer mellom himmel og jord enn det som kan forklares?

Nær døden-opplevelser: - Det føltes som å komme hjem
Vi Pluss
Særkullsbarn og uskiftet bo: Samtykke kan gi problemer
Vi PlussZeddaris forbannelse
I første episode undersøker Thorbjørnsen og Hætta «Zeddariforbannelsen». Navnet viser til en skoltesame ved navn Zeddari som kastet en forbannelse, også kalt ganding, over Neiden for 200 år siden.
Området rundt hotellet var sommerboplassen til skoltesamene, men de ble drevet vekk herfra av nordmenn. Forbannelsen ble kastet i konflikt om eiendom. Hensikten med forbannelsen var at ingen skulle få gårdsdrift eller annen virksomhet til å fungere på dette stedet.
Er det derfor det står et stort, tomt hotell her?
Overtro med en politisk agenda
- Det er mange som fortsatt tror på det overnaturlige og som synes dette er spennende, sier Ellen Alm, forsker og førstebibliotekar ved NTNU Universitetsbiblioteket til Vi.no.

Den groteske tvangsbehandlingen rammet mange tusen nordmenn
Alms spesialfelt er trolldomsprosesser på 1600 og 1700-tallet.
Hun påpeker at en historie, slik som i Neiden, kan forsterke seg selv.
- Jo flere ganger en historie blir gjentatt jo mer blir den sann. Vi kan ikke avvise fullstendig at det finnes mer mellom himmel og jord, men i de aller fleste tilfeller er det naturlige årsaker til ting som skjer, sier hun.
Spøkelser eller ikke. Overtro krydrer tilværelsen.
- Det er underholdende, sier Alm.
I Neiden har historien om forbannelsen også hatt en politisk agenda.
- Det er en måte å beholde minnet om urettferdigheten på, sier Alm.

Tøflene sto i gangen og kaffekoppen på bordet da Anny ble borte
Konflikt og onde tanker
Ifølge Alm har samene historisk sett blitt betraktet som spesielt trolldomskyndige, men gand og trolldom var i utgangspunktet europeisk tankegods. På 1600 og 1700-tallet ble trolldom kriminalisert. Det viser at det ikke bare var samene som trodde på trolldom.
- Det var utbredt tro om det. Det med gand dukket også opp i saker der det bare var nordmenn involvert. Det var rettssaker om dette og mange ble dømt til døden for å ha kastet trolldom, sier Alm.
Tradisjonelt trodde man at det var spesielle personer som hadde evne til å gande - det å kaste forbannelse over noen.
- Du blir gandet fordi du har vært i konflikt med noen og den du har vært i konflikt med har kastet en forbannelse over deg. Det var også sånn at man trodde onde tanker kunne materialisere seg som fysisk trolldom, forteller Alm.

Her ble 91 nordmenn torturert eller brent levende
Hadde du altså hatt en konflikt med noen du anså som et ondt menneske og at denne personen kunne tenke stygt om deg, så var det forklaringen dersom noe vondt skjedde med deg.
Begrepet «ond hug» ble brukt om dette. Skjedde det merkelige ting det ikke fantes noen forklaring på, som sykdom eller naturfenomener, var det enten Guds straff eller trolldom.
I «Forbannelsen» forteller en tidligere driver av hotellet om en uhyggelig opplevelse en natt han overnattet ved hotellet. Om natta følte han at han ble løftet opp av senga, og gjennom døra til rommet ved siden av soverommet så han en virvelvind som en liten tornado. Rundt denne virvelvinden danset det mannlige samer i kofter. Da han reiste seg var det som om noen hang seg på ryggen hans og han forsøkte å gjøre seg fri, men endte til slutt med å bare løpe ut, sette seg i bilen og kjøre avsted.

Nekter å la sykdommen styre livet
Behovet for forklaring
I den skriftlige litteraturen fra midten av 1500-tallet ble samefolket også beskrevet som trolldomskyndige. Blant annet i den svenske erkebiskopen og kartografen Olaus Magnus' beskrivelser av det nordiske folk ble dette trukket fram som personlighetstrekk. Dette var tankegods lenge før den norske statens diskriminering av samene.
Med opplysningstid og moderne vitenskap ble de paranormale fenomenene avvist, men vi har hele tida hatt folkereligiøsitet.
- Mennesket har bestandig trodd. I vikingtida trodde vi på Odin og Tor. Vi har trodd på alver, tusser og troll som nå har gått inn i eventyrene, sier Alm.
På den ene sida handler det om å lage en forklaring. Vi har et behov for å få forklart hvorfor ting skjer.
- Det blir som å henvende seg til Gud og be om mot og styrke, sier Alm.

- Tror kvinner som har opplevd vold vil kjenne seg igjen

– Jeg kjenner et slektskap til de som ble utsatt for hekseforfølgelse
Ganding i moderne tid
Alm peker på at det fortsatt finnes eksempler på ganding også i moderne tid.
- Det finnes et nordnorsk fotball-lag som mener seg gandet på grunn av gjentatte tap på fotballbanen. Laget hadde hatt en uenighet med noen og blitt forbannet. Det er også folk som går til legen fordi de mener seg gandet, men de tør ikke si noe til legen om at det er det de tenker. Dette skjer spesielt i Finnmark og det er knyttet til den samiske kulturen, forteller Alm.
Dette er gamle kulturtrekk som fortsatt lever videre.
- Det går på tro og tvil. Det blir det samme som med religion. Noen tror på mer, mens andre avviser det, sier Alm.
I programmet Forbannelsen på NRK ønsker Torbjørnsen og Hætta å overnatte på hotellet, men de får ikke lov av eierne. Skal de så overnatte i telt like ved? Personer de snakker med sier at de ikke ville ha anbefalt dette og de blir lovet at de kommer til å oppleve noe. Om de opplever åndelig aktivitet eller ikke skal vi ikke røpe her, men det som er sikkert er at minnet om Zeddariforbannelsen og urettferdigheten som ble begått lever videre.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.