JonBenét Ramsey

Hvem drepte den lille skjønnhetsdronningen?

Drapet på den lille skjønnhetsdronningen er blitt kalt den ultimate cold case-sak. Over 25 år senere er det tragiske drapet fremdeles ikke oppklart.

SKJØNNHETSDRONNING: JonBenét Ramsey var seks år da hun ble drept. Foto: NTB
SKJØNNHETSDRONNING: JonBenét Ramsey var seks år da hun ble drept. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

JonBenét Ramsey var seks år i 1996. Hun vokste opp i Atlanta, men flyttet så med familien sin til Boulder i Colorado. Familien besto av moren Patricia (Patsy), en tidligere skjønnhetsdronning fra West Virginia, faren John, en framgangsrik forretningsmann, og en eldre bror, Burke.

Patsy, som kjente skjønnhetsbransjen godt, hadde meldt datteren på flere skjønnhetskonkurranser for barn. Og JonBenét sjarmerte dommerne med sine blonde lokker, sine glitrende kjoler og sitt vinnende smil. Allerede ved seksårsalder hadde hun vunnet konkurransen flere ganger. Blant annet Little Miss Colorado.Denne julaften hadde familien vært på middag hos venner. Da de kom hjem, bar John den sovende datteren til sengs.

Morgenen etter finner ­familien et håndskrevet brev i trappen. Ifølge brevet har kidnapperne tatt JonBenét og vil ha 118 000 dollar for å utlevere henne. Brevet er signert Victory S.B.T.C.

Utsatt for grov vold mot hodet

De ringer politiet umiddelbart og melder datteren forsvunnet. Senere blir JonBenét funnet død i et rom i kjelleren. Piken har et pledd over seg, men er bundet på hender og føtter og har tape over munnen. Rundt halsen har hun en vaier som er viklet rundt en pensel. Utenfor huset leter politiet etter tegn på inntrengere, men de finner ingen. Senere skal det komme fram at et kjellervindu har vært ødelagt, og at fotspor er funnet under det. Kan det være der drapsmannen kom inn?

Den rettsmedisinske undersøkelsen viste at vaieren rundt halsen antakelig ble vridd til med malerpenselen. Som en garrotte. JonBenét var også blitt utsatt for grov vold mot hodet. Om det er slaget eller vaieren som drepte henne, er uklart.

Det var også mistanker om seksuelle overgrep, men dette er ikke blitt bekreftet. Da detaljene fra obduksjonen ble offentliggjort, sendte John Ramsey ut en pressemelding via sin advokat. «Obduksjonen forteller hva vi har visst en stund nå. Dette redselsfulle drapet har vært godt planlagt.» Omstendighetene rundt saken gjør at drapet på JonBenét blir en nasjonal anliggende. I TV-innslag vises bilder fra skjønnhetskonkurransene der seksåringen synger og danser. Drapet vekker sympati for de sørgende foreldrene, samtidig blir man redd for at andre barn skal rammes.

FAMILIEBILDE: Familien Ramsey før det fryktelige hendte. Foto: NTB
FAMILIEBILDE: Familien Ramsey før det fryktelige hendte. Foto: NTB Vis mer

Familien blir mistenkte i saken

Selv om familien får folkets sympati, er de også mistenkte i saken. Det var jo ingen tegn på at noen utenforstående hadde vært i huset.

Brevet kidnapperne hadde etterlatt, ble også satt under lupen. Det var skrevet på et papir fra en blokk som fantes i huset. FBI-agenter mente også at det var påfallende lang beskjed, og at summen på 118 000 dollar var merkelig. Mistankene mot John og Patsy ledet derimot aldri til tiltale. De frifinnes på grunn av DNA-spor som er sikret fra JonBenéts kropp. DNA viser at de er fra en mann, men ikke fra noen fra familien Ramsey. Heller ikke storebroren Burke.

JonBenéts mor, Patsy, fikk aldri selv mulighet til å imøtekomme anklagene mot seg. Hun døde av kreft 2006. Samme år som saken så ut til å bli løst. Sporene pekte nå mot en 41 år gammel amerikansk lærer. I forhør skulle han ha innrømmet at han hadde vært i Boulder da JonBenét ble drept. Læreren skulle også ha sagt at han hadde forgrepet seg mot jenta. Men innrømmelsen skulle senere vise seg være oppdiktet, og DNA-prøver stemte ikke overens med det som var funnet på jentas kropp.

Opp gjennom årene er en rekke dokumentarer blitt laget om JonBenéts mystiske og tragiske død. I en av dem, amerikanske kringkastingsselskapet CBS sin «The Case of JonBenét Ramsey» (2016), ble det lansert en teori om at Burke hadde drept sin lillesøster. Etter drapet skal foreldrene deretter ha skjult drapet for å beskytte sønnen sin.

– At ni år gamle Burke skulle ha gjort noe slikt, og siden forsøkt å få det til å se ut som noen andre hadde gjort det, er bare latterlig. Det er rett og slett absurd, kommenterte John Ramsey i et TV-intervju. Burke, som nå er en voksen mann, kommenterte også teoriene i et intervju med dr. Phil i 2016. Det var første gang han offentlig gikk ut og snakket om hendelsen siden søsteren ble drept. Burke Ramsey benektet at foreldrene eller han selv hadde noe med drapet å gjøre. Ifølge JonBenéts bror var drapsmannen sannsynligvis blant publikum da JonBenét konkurrerte.

– Det var trolig en pedofil som hadde sett henne i en skjønnhetskonkurranse.

- Jeg har aldri elsket noen som jeg elsket JonBenét

I begynnelsen ble mye tid brukt til å kartlegge menn som tidligere var dømt for sexforbrytelser i Boulder-­området. En av dem var Gary Oliva.

I januar 2019 publiserte Daily Mail et brev som Oliva hadde skrevet til en tidligere klassekamerat, Michael Vail. Oliva sendte brevet fra fengselet, der han satt for befatning av overgrepsmateriale mot barn. I brevet skrev Oliva at det var han som sto bak jentas død.

VAR HAN GJERNINGSMANNEN? Gery Olivia hevdet at drapet var en ulykkeshendelse. Foto: NTB
VAR HAN GJERNINGSMANNEN? Gery Olivia hevdet at drapet var en ulykkeshendelse. Foto: NTB Vis mer

«Jeg har aldri elsket noen som jeg elsket JonBenét, og likevel lot jeg henne falle slik at hun slo hodet og døde. Det var en ulykkeshendelse. Vær så snill å tro meg. Hun var ikke som andre barn», skrev Gary Oliva i brevet. Klassekameraten tipset politiet om Oliva umiddelbart etter drapet. Oliva, som allerede da var en registrert sexforbryter, ringte kameraten.

– Han gråt og sa at han hadde skadet en liten jente, forteller Vail til Daily Mail. Det er uklart om Vails tips ble vurdert, men Oliva var tidlig mistenkt i straffesaken. Blant annet etter å ha blitt arrestert med en el-pistol på universitetsområdet i Boulder i 2000, da han hadde et fotografi av JonBenét og et dikt med tittelen «Ode to JonBenét» på seg. I forbindelse med arrestasjonen tok de en DNA-test, men det skal visstnok ikke ha vært noen match. 26 år senere er drapet på den lille skjønnhetsdronningen fremdeles uløst.

Kilder: CNN, Rolling Stone, Daily Mail, The Mirror

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.