Madeleine McCann

Hva hendte egentlig med Madeleine?

Få forsvinninger har fått like mye oppmerksomhet som saken med lille Madeleine McCann. I mai i år var det gått 15 år siden hun forsvant på ferie i Portugal.

GIR ALDRI OPP: Maddies foreldre, Kate og Gerry McCann, har aldri gitt opp håpet om å få vite sannheten. Foto: NTB
GIR ALDRI OPP: Maddies foreldre, Kate og Gerry McCann, har aldri gitt opp håpet om å få vite sannheten. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I mai 2022 skulle Madeleine «Maddie» McCann ha fylt 19 år. Men foreldrene Gerry og Kate svever ennå i uvisshet om sin datters skjebne.

Historien om Maddies forsvinning er et av de mest omtalte i moderne tid. Den 28. april 2007 ankom familien McCann Praia da Luz på Algarvekysten i Portugal. Kate og Gerry hadde leid en passe stor leilighet på Ocean Club Resort nær stranden for seg og deres tre barn, treårige Madeleine og tvillingene Sean og Amelie på to år. Leiligheten lå i første etasje og hadde store glassdører ut til en terrasse med utsikt over hotellets svømmebasseng, tennisbaner og restaurant. Familien McCann reiste sammen med gode venner. Reisefølget – ni voksne og åtte barn – skulle tilbringe en uke i Portugal.

De tilbrakte dagene sammen ved svømmebassenget eller på stranden. Gerry og Kate hadde booket tennistimer, og Madeleine hjalp til med å plukke opp tennisballer. Om kvelden spiste de voksne middag sammen på en tapasrestaurant etter at de hadde lagt barna sine.

Reisefølget hadde bedt om å få sitte ved samme bord på samme tidspunkt hver kveld i løpet av uken. Derfra hadde de utsikt over leilighetene.

Omtrent en gang i halvtimen gikk en av vennene for å kikke til de sovende barna. Restauranten lå i nærheten, men for å slippe å gå rundt leilighetskomplekset hadde Gerry og Kate latt terrassedørene stå ulåst, slik at de enklere og kjappere kunne liste seg inn og se til barna.

FERIESTEDET: Det var fra dette hotellet Madeleine McCann forsvant i 2007. Foto: NTB
FERIESTEDET: Det var fra dette hotellet Madeleine McCann forsvant i 2007. Foto: NTB Vis mer

Feriens siste kveld, den 3. mai, gikk Gerry først for å se til barna. Klokken var akkurat passert ni. Gerry ble litt overrasket da han oppdaget at døren inn til barnas soverom sto åpen. Han kikket inn i mørket, men hørte ingenting som tydet på at noen av barna hadde våknet. Han lukket derfor døren etter seg og gikk tilbake til restauranten.

En halvtime senere skulle Kate ta en runde innom leiligheten. En i følget var akkurat på vei for å kikke til sine barn og tilbød seg å se til McCann-barna også. Han tok en kjapp titt inn i leiligheten, forsikret seg om at det var stille i soverommet og gikk tilbake til restauranten. Ikke før klokken 22, da det var Kates tur, ble det oppdaget at Madeleines seng var tom. Kate lette gjennom hele leiligheten, før hun i panikk løp tilbake til restauranten.

– Noen har tatt henne. Hun er borte!

Politiet ble tilkalt, og mange frivillige hjalp til med å lete etter jenta. Leteaksjonen var omfattende, men der og da gikk stort sett alle ut fra at Madeleine antakelig bare hadde våknet og gått ut for å lete etter foreldrene sine, og derfor ville være i området.

BLE HUN KIDNAPPET? Madeleine McCann var bare tre år da hun forsvant. Foto: NTB
BLE HUN KIDNAPPET? Madeleine McCann var bare tre år da hun forsvant. Foto: NTB Vis mer

Overalt på det lille feriestedet kunne man høre folk rope navnet hennes. De eneste som var overbevist om at hun var blitt bortført, var Madeleines foreldre, som tidlig sa fra om at noen hadde vært inne i leiligheten. Vinduet hadde stått på vidt gap, soveromsdøren hadde stått åpen. Noen måtte ha tatt datteren deres. Etter at natt ble til dag virket dette mer og mer sannsynlig, Madeleine var som forsvunnet fra jordens overflate. Politietterforskning ble intensivert, og mediedekning var enorm. Bildene av den storøyde, lyshårete jenta og overskrifter som «Hvem har tatt henne?» og «Hvor er Madeleine?» dekket avisenes førstesider rundt om i Europa.

Politiet forhørte gjester og personal på hotellet. Folk som bodde i området, paret McCann og reisefølget deres ble forhørt igjen og igjen. En venn av paret hevdet at hun hadde sett en mann som bar på en liten jente i rosa pyjamas rett etter klokken 21. En irsk familie mente også at de hadde sett en mann som bar på et lite barn, men betydelig senere og i en annen retning. Hele tiden jobbet politiet ut fra teorien om at noen var kommet seg inn i leiligheten og kidnappet tre­årige Madeleine McCann.

Samtidig som det portugisiske politiet jobbet med saken, tok McCann-paret kontakt med privatdetektiver og drev sin egen etterforskning ved hjelp av et fond de hadde etablert i Madeleines navn.

De hadde fått inn store summer ved hjelp av donasjoner og innsamlinger. I juli 2007 bestemte Scotland Yard seg for å hjelpe til med etterforskningen. To spesialtrente søkshunder ble fløyet til Portugal fra Storbritannia i håp om å finne nye spor. Hundene søkte, men uten resultat. Men de markerte begge i leiligheten der familien hadde bodd. Først Eddie, likhunden, som gjødde ved garderoben i foreldrenes soverom og bak sofaen i stuen. Deretter Keela, som markerte for blod bak sofaen.

Etterforskningen tok nå en helt ny vending, og søkelyset ble rettet mot ekteparet McCann. Teorien om en ukjent gjerningsmann som hadde kidnappet datteren deres, ble lagt til side, i stedet mente man nå at ­Madeleine kunne ha dødd i leiligheten, og at kidnappingshistorien var oppdiktet for å skjule sannheten. Ved et senere søk markerte hunden Eddie til og med for liklukt i bagasjerommet til den bilen som paret hadde leid flere uker etter forsvinningen, og på klær som tilhørte Kate McCann, samt på ­Madeleines kosedyr.

Gerry og Kate McCann bedyret sin uskyld og mente at anklagene var absurde. Men paret ble likevel anklaget og hetset i mediene. Spekulasjonene var mange, overdose og ulykkeshendelser skulle ha ledet til Madeleines død. Uansett hvor politiet lette, fant de aldri bevis, ikke engang spor etter Madeleine. Hun var og ble borte. Den 22. juli 2008 ble den portugisiske etter­forskningen avsluttet, og alle innblandede, inkludert Kate og Gerry McCann, ble frikjent for alle mistanker.

Scotland Yard og ekteparet McCann har dog aldri gitt opp letingen. I løpet av årene har ulike personer fanget deres interesse, men ledetrådene og nye opplysningene har hittil ikke ført til noe.

Fram til september 2015 hadde Scotland Yard gransket cirka 40 000 dokumenter, tatt drøyt 1300 vitneforklaringer og samlet inn over tusen bevis. 60 personer har hatt status som interessante for etterforskningen, 650 seksualforbrytere er gransket, og nesten 9000 ­iakttakelser er blitt undersøkt. 2020 fortalte tysk politi at de kunne ha løsningen på gåten. Et spor som de hadde fulgt allerede tilbake i 2017. De hadde pågrepet en mann for besittelse av narkotika. En Christian Brückner, født i 1976, som ­tidligere var dømt for seksuelle overgrep mot barn, og innbrudd.

Brückner, som nå soner en sju år lang fengselsstraff for å ha voldtatt en eldre kvinne i Praia da Luz, bodde i en campingbil i nærheten av der familien McCanns hadde ­­­­ferieleilighet på den tiden ­Madeleines forsvant. Brückner skal ha skrytt av kidnappingen i en bar i forbindelse med at TV viste en kort dokumentar av Madeleine-­saken ti år etter forsvinningen. Det er blitt hevdet at det kan ha begynt som et innbrudd, og deretter utviklet seg til noe langt verre. Ifølge det tyske politiets teori er ikke Maddie lenger i live. Den tyske anklageren Hans Christian Wolters sa i juni 2021 til The Mirror at han regnet med at etterforskningen skulle være ferdig «innen noen måneder». Christian Brückner nekter for å ha hatt noe med saken å gjøre og har hittil nektet å snakke med politiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.