Skilsmisse blant eldre

- Hun våknet, så på mannen og tenkte: «Hva skal jeg med deg?»

- Flere eldre par velger parterapi, og særlig etter at barna har flyttet ut. Det kan redde mange forhold, sier parterapeut.

SKILSMISSER BLANT ELDRE: Skilsmissetallene blant par over 55 år har økt de siste tre tiårene. Foto: NTB
SKILSMISSER BLANT ELDRE: Skilsmissetallene blant par over 55 år har økt de siste tre tiårene. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens skilsmissetallene blant yngre par har gått ned, har de doblet seg blant par over 50. Det skriver Psychology Today i en artikkel.

Artikkelen tar for seg tall fra blant annet Amerika, Canada, Storbritannia, Japan, Europa, Australia og India - som alle viser det samme; de siste tre tiårene har skilsmissene stadig økt blant eldre par.

Fenomenet har til og med fått flere navn. I USA kalles det grey divorce - altså grå skilsmisse, og spiller på at vi blir gråhåret når vi blir eldre. I Storbritannia, der tall fra 2018 viste at skilsmisseraten i denne aldersgruppen har doblet seg, kalles det for silver splitters - og i Japan har det fått navnet pensjonert ektemann-syndromet.

At dette er et verdensfenomen er det altså ingen tvil om - eldre ektepar skiller seg mye oftere enn de gjorde før - og det endrer de sosiale og økonomiske livene til både det skilte paret, familiemedlemmer og samfunnet, skriver Psychology Today.

Vi har hørt med ekspertene - hvorfor skjer dette? Og hva kan eldre par gjøre for å holde sammen, dersom de ønsker det?

Tall fra Norge

Først tar vi en rask titt på tallene for de siste tre tiårene her til lands. For hva er status i Norge?

  • Tall fra SSB viser at blant kvinner mellom 55 og 59 år, var det 3,2 skilsmisser per 1000 gifte og separerte kvinner i 1990. Det tilsvarende tallet for 2020 var 7,3.
  • Blant kvinner mellom 50 og 54 år, var det 6,0 skilsmisser per 1000 gifte og separerte kvinner i 1990 - mot 12,3 i 2020.
  • Og blant kvinner mellom 60 og 64 år, var tallet 1,8 i 1990. I 2020 var tallet 4,2.
SKILSMISSE: Det er flere ting som går igjen når det kommer til skilsmisse hos eldre par. Foto: NTB
SKILSMISSE: Det er flere ting som går igjen når det kommer til skilsmisse hos eldre par. Foto: NTB Vis mer

Men selv om skilsmissetallene blant norske eldre har økt de siste tre tiårene, ser det ikke ut til å være en krise-situasjon blant eldre par her til lands i dag.

Parterapeut og sexolog Tone Haldorsen forteller til KK at tallene på skilsmisser er ganske stabile i Norge, og det er par mellom 40 og 44 år som troner på skilsmissetoppen.

Faktisk er det de eldre som har bunnplasseringen på skilsmissestatistikken i Norge.

- Man skal ikke så mange generasjonene tilbake før skilsmisse var utelukket, og selv i dag holder mange par sammen for barnas skyld, sier Haldorsen.

Hun fortsetter:

- Men vi ser også en økning i par som går til parterapi i alle aldre, som gjør at forholdet enten forebygges, reddes eller at man ser at det er på tide å gå fra hverandre. Flere eldre par velger parterapi, og særlig etter at barna har flyttet ut. Det kan redde mange forhold.

PARTERAPEUT OG SEXOLOG: Tone Haldorsen. Foto: Privat
PARTERAPEUT OG SEXOLOG: Tone Haldorsen. Foto: Privat Vis mer

Mange årsaker

Psychology Today drøfter flere mulige grunner til at skilsmissetallene blant eldre har økt de siste tiårene.

Først og fremst kan det handle om endringer som hendte da dagens modne par var unge. Det var nemlig flere ting som begynte å forandre seg på slutten av 1960- og 1970-tallet:

  • Det ble et mye større fokus på personlig lykke og selvrealisering
  • Forventet levealder fikk en markant økning i de fleste industrialiserte land
  • Holdningen om at giftemål er en livslang forpliktelse endret seg, og skilsmisse ble mer sosialt akseptert
  • Kvinner tok stadig større del i arbeidslivet og ble mer økonomisk uavhengige

Og så er det flere ting som påvirker graden av tilfredshet i et parforhold når det har gått flere tiår.

Par som har sklidd fra hverandre eller har vært ulykkelige i årevis blir mer villige til å innse sine forskjeller når det kommer til økonomi, interesser og emosjonelle behov, skriver Psychology Today.

I tillegg er det mange par som opplever det som svært vanskelig når barna blir voksne og flytter ut - også kjent som «empty nest symdrome» - de sitter igjen og lurer på om de fremdeles har noe til felles.

Utroskap, avhengighet og fysisk og psykisk mishandling kan også påvirke beslutningen om skilsmisse.

Og ikke minst kan mange innse at de ikke lever den drømmen de så for seg da de giftet seg for så mange år siden - de er ulykkelige, og ser på de resterende tiårene av deres liv som en mulighet til å finne personlig lykke.

SKILSMISSE: Det er par mellom 40 og 44 år som troner på skilsmissetoppen i Norge, forklarer parterapeut. Foto: NTB
SKILSMISSE: Det er par mellom 40 og 44 år som troner på skilsmissetoppen i Norge, forklarer parterapeut. Foto: NTB Vis mer

- Høyere forventning til livet generelt

Vi hører med Trine Huseby, som er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel og driver fagbloggen trinehuseby.no med teknikker og inspirasjon for par.

Hun har lest artikkelen på Psychology Today, og vi lurer på hva hun tenker om årsakene til at flere modne par skiller seg nå enn før.

- Årsaksbildet er sammensatt, men som beskrevet i artikkelen; sosial aksept, modne kvinner er yrkesaktive, sosialt og økonomisk uavhengige, modne menn opplever å være attraktive hos yngre kvinner, sier hun til KK.

Vi har bedre helse, økonomi og høyere levealder, påpeker Huseby. Og med dette kommer høyere forventning til livet generelt, og til høyere «emosjonell levestandard» - Husebys eget begrep - som vil si egen selvfølelse og kvaliteten på samspill med andre.

- I tillegg er mulighetene for å finne en «match», revolusjonert, og arenaer for å treffe potensielle partnere, god tilrettelagt. De fleste i den aktuelle gruppen har egen eller andres erfaringer som referansegrunnlag, og har tro på at det finnes muligheter der ute.

SAMLIVSTERAPEUT: Trine Huseby. Foto: Iselin Huseby Lie
SAMLIVSTERAPEUT: Trine Huseby. Foto: Iselin Huseby Lie Vis mer

Empty nest-syndrome

En viktig årsak til at eldre par opplever problemer i samlivet, virker å være at barna flytter ut. Mange par kan oppleve at de mister det viktigste de hadde til felles, og at parforholdet oppleves som annerledes når de sitter igjen som to.

Vi spør Huseby om hvordan det kan påvirke et ekteskap at barna forlater redet.

- Med det følger ofte et jordskjelv av en bevisstgjøring - av egen livssituasjon og spørsmålet om det er sånn man ønsker å leve resten av livet. Det er vanlig å ta opp til vurdering alt fra tidspunkt for når middagen skal inntas, til om det er deg jeg ønsker å bli gammel sammen med.

For noen innebærer det tap av mening;

«Barn som har vært prioritet nr én og en altoppslukende aktivitet både mentalt, emosjonelt, sosialt, praktisk og økonomisk, trenger meg ikke lenger», er vanlige tanker å ha.

- Det kan også være tap av vårt største felles prosjekt; det vi snakket om sent og tidlig, det vi samarbeidet om og sto i sammen - og plutselig har vi ingen ting felles.

Og det vil ofte medføre frigjort tid og krefter til å bruke på andre ting, påpeker Huseby. For noen betyr det frihet og mulighet til selvrealisering - sammen eller alene.

Huseby forteller:

- Én kvinne våknet opp en morgen etter at «sistemann» var flyttet ut, så på mannen sin og tenkte: «Hva skal jeg med deg?». Den nye livsfasen byr på flere sjanser, på godt og vondt.

- Viktig å bli kjent på nytt

Som med alle andre skilsmisser, kan det altså ligge utallige årsaker bak valget om å skilles i moden alder. Men for eldre par virker det å handle mye om ønsket om selvrealisering - i en eller annen form.

Haldorsen forklarer at det er mye som skjer med kropp, hode og livssituasjon når man er i midten og slutten av 50-årene.

- Som overgangsalder hos mannen og kvinnen, barna flytter ut, mange nærmer seg gjerne slutten av arbeidskarrieren og livet blir generelt annerledes for mange.

Og da er det viktig å bli kjent på nytt, understreker hun.

- Både hvem man nå er som personer individuelt, hvem man er som par og bli kjent på nytt seksuelt.

Men hva bør eldre par gjøre dersom de opplever denne prosessen som veldig krevende?

Haldorsens beste tips til modne par som sliter med samlivet, er å ta en tur til parterapeut, gjerne en som også er utdannet sexolog:

- Det er mange prosesser man skal igjennom sammen og hver for seg, og en parterapeut kan hjelpe til med å sortere alt som skjer og dele ut verktøy paret kan ta meg seg inn i den nye hverdagen, avslutter hun.

LIVET ENDRER SEG: - Det er mange prosesser man skal igjennom sammen og hver for seg, sier sexolog om eldre par som sliter med samlivet. Foto: NTB
LIVET ENDRER SEG: - Det er mange prosesser man skal igjennom sammen og hver for seg, sier sexolog om eldre par som sliter med samlivet. Foto: NTB Vis mer

Denne alderen skiller flest par seg

Det er mer akseptert og vanlig å skille seg i Norge i dag. Men de eldste aldersgruppene ligger altså fremdeles på bunn i skilsmissestatistikken - så i hvilken alder er det vi skiller oss mest?

Som Haldorsen var inne på - par i 40-årsalderen ligger på skilsmissetoppen. Det skrev KK om i fjor:

Totalt sett var det 9609 skilsmisser i løpet av 2019, og mesteparten av ekteskapene som gikk i oppløsning hadde vart i 5 til 9 år, og på andreplass var ekteskap som hadde vart i 10 til 14 år. Skilsmisseraten var høyest blant menn i alderen 45-49 år, mens for kvinner var det flest i alderen 40-44 år.

Kenneth Aarskaug Wiik, sosiolog og forsker ved Statistisk sentralbyrå (SSB), uttalte at syvårskrisen faktisk er reell, og sannsynligheten for å skille seg når toppen etter seks til syv år, uttalte Kenneth Aarskaug Wiik, sosiolog og forsker ved Statistisk sentralbyrå (SSB).

Deretter holder skilsmissesannsynligheten seg ganske høy og synker igjen for de parene som har vært aller lengst gift.

– I disse skilsmisseratene tas det ikke hensyn til varigheten av forholdet. I studier der man samtidig ser på hvor lenge parene har vært gift, finner man at de som giftet seg i yngre aldre oftere skiller seg, kanskje fordi de var raske i avtrekkeren og giftet seg tidlig, uten å teste ut forholdet som samboere først, la han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.