Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
KOMMENTAR:
Hvis du skulle beskrevet hemmeligheten bak et langt og godt liv med ett eneste ord, hva ville det vært?
Lykke?
Helse?
Penger?
Visdom?
Kjærlighet?
Eller ville du sagt opplevelser?
Trening?
Yoga?
Eller kanskje Middelhavsdietten?
Hva med religion?
Eller familie?
Rotgrønnsaker?

Er oppskriften på en lykkelig alderdom noe annet enn vi tror?

Enkel yoga for rygg, nakke og skuldre
Vi PlussForbedringsindustrien
Det mangler ikke på gode råd om hvordan vi kan optimalisere livene våre. Aviser, magasiner, bøker og blogger peprer oss med den ene oppskriften etter den andre om hva vi bør spise, gjøre, tenke og tro for at det skal gå oss godt og vi får leve lenge i landet.
Det er blitt en industri for lengst. Forbedringsindustrien lever glade dager på å anbefale tips, råd, triks og hacks (pluss kremer, piller, sprøyter og operasjoner, men det får vi ta en annen gang) til enhver som er villig til å lytte. Og det er de fleste av oss. Menneskets drøm om det gode liv - og vår like sterke frykt for døden - har gjort mer enn én selvoppnevnt ekspert styrtrik.
Men det er også en jungel. Like uoversiktlig som den er ugjennomtrengelig. For hva er riktig? Hvilket råd skal vi følge? Hvem skal vi lytte til? Hjernen eller hjertet? Presten eller ernæringsfysiologen? Psykologen eller PT-en?
Hva skal vi velge? Er det brød eller sirkus som gjelder? Fett eller faste? Børs eller katedral? Gud eller grønnkål?

Gikk det egentlig bra med oss?
Livets bruksanvisning
Det er umulig, tenker du kanskje. Det finnes ikke ett ord som kan oppsummere hemmeligheten bak et godt liv. Ingen enkeltstående oppskrift som gjelder for alle. Livet er mangfoldig, et sammensurium, og ikke minst individuelt: Det som er bra for meg, er ikke nødvendigvis bra for deg.
Du har rett, selvfølgelig. Og tar likevel feil.
For det finnes faktisk et ord som oppsummerer det hele. Som rommer både det generelle og det individuelle, som kan sammenfatte all verdens gode råd til ett. Et ord som kan være en guide, en rettesnor, en bruksanvisning om du vil, til det underlige mirakelet vi kaller livet.
Ett ord. Fem små bokstaver:
Passe.

Jette (60) ble influenser i moden alder: - Eldre vil ikke sitte i et hjørne, de vil ha noe ut av livet
Vi PlussNok er faktisk nok
Uansett hva det handler om, alt koker ned til dette ene ordet: Passe.
Hvor mye bør du spise i løpet av en dag? Passe. Nok til at du blir mett, men ikke så mye at du blir overvektig.
Hvor hardt bør du trene? Passe. Nok til at du holder kroppen i form, men ikke så mye at du pådrar deg belastningsskader.
Hvor mye bør du jobbe? Passe. Nok til at du opplever mestring, utfordrer deg selv og føler deg nyttig, men ikke så mye at du blir utbrent.
Hvor mye penger bør du ha? Passe. Nok til at du har det du trenger, men ikke så mye at du blir en egoistisk drittsekk.
Hvor høyt bør du elske noen? Passe. Nok til at hjertet ditt bruser, men ikke så mye at du kveler den andre.
Det er ganske enkelt, egentlig. Ikke for lite, ikke for mye. Passe.

Irina gikk ned 20 kilo på 200 dager med metoden: - Jeg vil revolusjonere helsa til nordmenn
Vi PlussMiddelveien
Den gylne middelvei kan vi også kalle det. Uttrykket stammer - som så mye annet - fra de gamle grekerne, og var en filosofisk leveregel allerede for flere tusen år siden. Den gylne middelvei var en dyd, en av de aller viktigste, og handlet om moderasjon - i opposisjon til grådighet og fråtseri på den ene siden og askese på den andre. Ikke for mye, ikke for lite. Passe.
Filosofen Aristoteles er fortsatt kjent for sin tese om den gylne middelvei som en kilde til lykke for oss mennesker. Men uttrykket knyttes opprinnelig til guden Apollon, som var guden for blant annet lyset, sannhet, medisin og helbredelse, musikk, kunst og poesi. Orakelet i Delfi var Apollons største helligdom, og dit dro de gamle grekerne i hopetall for å søke hjelp og livsvisdom. Og hva var det orakelet i Delfi holdt opp som rettesnor for den som trengte råd? Den gylne middelvei. Passe.

- Det er ikke bra for helsen å stresse for mye med mat, trening og vekt
Vi PlussIkke for lite, ikke for mye
Det meste er sunt hvis det er passe. Gulrøtter er bra for deg, men spiser du for mange får du oransje hender. Å drikke et glass god vin kan gi deg både ro og glede, men drikker du for mye blir du full, syk eller begge deler. Å ta en cowboystrekk på sofaen kan gi deg ny energi til å takle hverdagen, men sover du for lenge blir du bare enda trøttere. Sosiale medier kan gi deg en følelse av tilhørighet og sette deg i kontakt med vennene dine, men bruker du det for mye kan du bli mer ensom og deprimert. Å sitte i sola gir deg livsviktige D-vitaminer, men blir du der for lenge blir du solbrent eller enda verre: du får hudkreft.
Å ha penger til det du trenger og ønsker deg kan definitivt gjøre livet bedre, men et sted stopper det opp, og lykken lar seg ikke lenger kjøpe. Det samme gjelder skjønnhet. Også kunstig vakre og vellykkede mennesker blir ulykkelige, uansett hvor mange følgere de har på Instagram. Opplevelser har også sine begrensninger. Unike hendelser gir minner for livet, men jakter du dem hele tiden blir alt annet tomt, flatt, verdiløst. Hypervekst og inflasjon - uansett på hvilken arena - har sjelden vært et gode for noen.

Cily (49) bor på båt: - Jeg må leve det livet som er riktig for meg
Vi PlussPasse
Men spør du ekspertene, uansett hvilket tema det handler om, vil du jevnt over få samme svar:
Moderasjon. Nøkternhet. Måtehold.
Det gode liv leves langs Middelveien.
Det høres kanskje kjedelig ut, men jeg tør vedde på at det er den beste universaloppskriften til et langt og godt liv du noen gang vil få.
Ikke for lite, ikke for mye.
Passe.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.