Har jobbet frivillig i 20 år. - Det betyr mye å være i et ungt miljø

Christian Hille (82) har vært frivillig hos Leger uten grenser i 20 år. - Det betyr mye å komme ut, treffe mennesker og være i et ungt miljø. Jobben holder meg frisk. I hvert fall mentalt.

HVERDAG MED MENING: Christian Hille (82) vil sterkt anbefale andre å jobbe frivillig. - Du får mye mer igjen for det enn du selv gir, understreker han. Foto: Leger uten grenser
HVERDAG MED MENING: Christian Hille (82) vil sterkt anbefale andre å jobbe frivillig. - Du får mye mer igjen for det enn du selv gir, understreker han. Foto: Leger uten grenser Vis mer
Publisert

SFølg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Jeg var gira på å gjøre mer. Jeg kunne ikke sitte hjemme og se i veggen, forteller Christian Hille (82) til Vi.no.

I mange år reiste han over hele verden i forbindelse med jobben i shippingselskapet Wilhelmsen. Arbeidsplassen var over hele Europa og Midtøsten. I flere år bodde han også med familien i Hong Kong og Singapore.

Da han pensjonerte seg som 62-åring var det viktig for ham å fortsatt kunne fylle hverdagen med mening. I 20 år har han derfor jobbet som frivillig på kontoret hos en av verdens største nødhjelpsorganisasjoner: Leger uten grenser. Årets TV-aksjon 23.oktober er tildelt organisasjonens arbeid med å gi livreddende helsehjelp og medisiner til dem som trenger det mest.

Søndag er Hille bøssebærer, men til vanlig har han mange og varierte arbeidsoppgaver i organisasjonen.

- Jeg gjør mye forskjellig. Jeg registrerer nye givere i datasystemene. Vi pakker og sender ut forskjellig informasjon til våre givere og prospektive givere i tillegg til alle påløpende oppgaver, forteller han.

MANGE OPPGAVER: Christian Hille (82) gjør mange forskjellige oppgaver på kontoret til Leger uten grenser. Han forteller at jobben får ham til å føle seg meningsfull. Foto: Leger uten grenser
MANGE OPPGAVER: Christian Hille (82) gjør mange forskjellige oppgaver på kontoret til Leger uten grenser. Han forteller at jobben får ham til å føle seg meningsfull. Foto: Leger uten grenser Vis mer

Helt inntil for et par år siden jobbet Hille hos organisasjonen to ganger i uka. Nå jobber han én gang i uka. Han synes det er greit når han nå er 82 år, men den ene dagen ville han ikke ha gitt fra seg. Under corona fikk også han en smakebit på hvordan livet kunne vært uten den frivillige jobben.

- Det betyr mye å komme ut, treffe mennesker og være i et ungt miljø. Jobben holde meg frisk. I hvert fall mentalt, understreker han.

TØFFE TIDER: I takt med skyhøye strømpriser, dyrere matvarer og stigende rente er det svært mange som sliter med å få endene til å møtes. Men det er mulig å stable økonomien på beina igjen, mener ekspertene. Her får du deres beste tips! Video: Storyblocks. Foto: DNB / Nordea / forbrukerøkonomen.no / Storebrand Vis mer

Blir inspirert

Hille forteller at det er viktig for ham å treffe folk som er 30-40 år yngre.

- Jeg får et innblikk i hvordan folk i sin beste alder tenker og jobber. Det å treffe kolleger en gang i uka og se hvilken glede de har av å jobbe og hjelpe mennesker - det er inspirerende, sier han og skryter av organisasjonen og hvor effektiv den er.

- Leger uten grenser er en super organisasjon. Det er ganske fantastisk med de som reiser ut i felt enkelte steder og tar sjanser. Det gjør meg inderlig stolt å jobbe i denne organisasjonen. Lagrene organisasjonen har ute på kontinentet gjør at de kan plukke utstyr og sende folk fort ut. Den er drevet av folk med hjerte.

- Kunne aldri ha gått i shorts og t-skjorte på jobb

Hille synes også det er gøy å se hvilke endringer som har skjedd i arbeidslivet de siste tiårene.

- Arbeidslivet er mer fleksibelt på mange måter. Det er mindre stivt. Folk er mer frittalende og skifter arbeidssted mye oftere. Begynte du å jobbe et sted i gamle dager så ble du der. Folk i 20, 30 og 40 åra har ikke unødvendig respekt for eldre. Det er greit med erfaring, men det er bare en del av hvordan en organisasjon går framover. Det må være guts og nye ideer, sier han.

Ikke minst er bekledningen i arbeidslivet endret seg mye.

- Vi kunne aldri ha gått med shorts og t-skjorte på jobb. Pen skjorte og jakke var stilen den gangen. Det er også artig å se hvordan vi eldre er mer detaljorientert enn de yngre. Nylig sendte vi brev til næringslivet i forbindelse med tv-aksjonen. Vi eldre var mye mer opptatt av at adressene skulle være skrevet helt korrekt, sier han.

Å jobbe som frivillig er noe han absolutt vil anbefale videre.

- Du får mye mer igjen for det enn du selv gir. Det synes jeg er ganske viktig. Vi har godt av kontakt med andre mennesker utenfor vårt eget, begrensede miljø. Jeg føler meg meningsfull. Samtidig får jeg tid til å prioritere min kone, mine tre barn og fire barnebarn. Også har jeg nok å gjøre med hytte i Stavern og på Blefjell, forteller han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.