Ekspert på olivenolje

Han er Norges eneste i sitt slag

Da Jørgen Lund (62) var 43 år gammel, valgte han en helt ny vei i livet. Det har gitt ham et yrke ingen andre i Norge har.

OLIVENOLJESMAKER: Jørgen Lund (62) er Norges eneste profesjonelle olivenoljesmaker, og har blant annet smakt seg gjennom 650 olivenoljer som dommer i en olivenoljekonkurranse i Parma. Til daglig driver han med import av italiensk olivenolje til Norge - selvfølgelig etter å ha smakt og valgt ut de beste oljene selv. Foto: Privat
OLIVENOLJESMAKER: Jørgen Lund (62) er Norges eneste profesjonelle olivenoljesmaker, og har blant annet smakt seg gjennom 650 olivenoljer som dommer i en olivenoljekonkurranse i Parma. Til daglig driver han med import av italiensk olivenolje til Norge - selvfølgelig etter å ha smakt og valgt ut de beste oljene selv. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er mulig det er en relativt vanlig yrkestittel i land lenger sør i Europa, men her på berget finnes det bare én: Jørgen Lund, 62 år og fra Hamar, er Norges eneste profesjonelle olivenoljesmaker.

- Det begynte med at jeg skulle jobbe en periode i Genova i Italia. Der ble det mye god mat og god vin, og interessen for olivenolje ble vekket. Som mange andre er jeg også interessert i vin, men olivenolje er enda mer spennende, sier Jørgen Lund (62).

Norges første olivenoljeekspert

Opprinnelig jobbet han med røntgenutstyr til sykehus for Kodak, og det var denne jobben som sendte ham til Genova. Det var i år 2000, da var han 40 år. Tre år senere flyttet han hjem igjen til Norge, og interessen for olivenolje fulgte med på flyttelasset.

- Da jeg fikk et jobbskifte og ledig tid mellom de to jobbene, bestemte jeg meg for å dra tilbake til Italia for å ta grunnutdanning i olivenoljesmaking, forteller Lund.

Dette var et intensivkurs som varte i én uke, med avsluttende eksamen. Ingen nordmenn hadde gjort det før ham, og dermed ble han Norges første olivenoljeekspert. Med eksamenspapirene i lomma reiste han rundt til forskjellige leverandører og smakte seg gjennom et stort antall olivenoljer, før han startet et lite firma og begynte å importere de beste av dem til Norge.

- Det var lenge noe jeg gjorde på hobbybasis, ved siden av annen jobb. Men etter noen år tok jeg en videreutdanning som gikk over tre år, med jevnlige samlinger og smaking av oljer, forteller han.

Profesjonell smaksdommer

Høsten 2017 avla han eksamen i videreutdanningen, og kunne med det kalle seg profesjonell olivenoljesmaker. Han er blant annet kvalifisert til å sitte i smakspanel og være dommer i offisielle olivenoljekonkurranser, som den eneste i Norge.

- Slike konkurranser finnes jo ikke i Norge, men jeg har sittet i dommerpanelet i en konkurranse i Parma i Italia. Der jobbet vi i flere dager med å smake oss gjennom 650 forskjellige oljer, sier Lund.

NYPLANTING: Oliventrær kan bli mange hundre år gamle - men disse nyplantede trærne på Sicilia er bare babyene og trenger noen år på seg for å gi frukt. Jørgen Lund i midten. Foto: Privat.
NYPLANTING: Oliventrær kan bli mange hundre år gamle - men disse nyplantede trærne på Sicilia er bare babyene og trenger noen år på seg for å gi frukt. Jørgen Lund i midten. Foto: Privat. Vis mer

Etter noen år som hobbyimportør, begynte importbedriften å gå så bra at Lund våget å si opp sin faste jobb og satse kun på olivenoljen. Siden 2011 har han jobbet med olivenolje på heltid gjennom firmaet Livio Norge.

- Hobbyen var blitt så stor at jeg enten måtte bremse utviklingen eller hoppe og satse fullt. Jeg valgte å hoppe. Jeg har alltid jobbet med kvalitetsprodukter og kunnskaper i de store firmaene jeg har jobbet i, og ville gjøre det samme i liten skala. Livio Norge feirer 20 år i 2024, forteller han.

Alle kan lære

Men hva skal egentlig til for å bli profesjonell olivenoljesmaker? Må man ha en egen nese for olivenolje?

- Nei, det er ingen som er født med spesiell nese eller gane, det handler om interesse og vilje til å trene opp smaks- og luktesansen, sier Lund.

Prinsippet er det samme som for vinsmaking - det gjelder å identifisere hvilke smaker som preger den bestemte oljen, hvor den er produsert, samt gjenkjenne defekter og tegn på dårlig kvalitet. Dette er noe alle kan lære.

Når det er sagt - det er antagelig en større utfordring for oss nordboere enn for italienere å skulle identifisere de forskjellige smakene og parametrene som olivenolje bedømmes etter. 95 prosent av verdens olivenolje produseres ved Middelhavet, og de som er vokst opp der er også vokst opp med det lukt- og smaksuniverset som preger olivenoljen.

- Hvor mange av oss nordmenn vet instinktivt hva en tomatstilk eller et artisjokkblad lukter? Mange smakere fra andre deler av verden strever med lukter og smaker fordi vi ikke er vokst opp i Middelhavslandenes luktunivers. Men det handler om trening, og vilje til å bruke tid, sier Lund.

God olje til 150 kr

Så hva skal egentlig en god olivenolje smake?

- Først og fremst må man huske at oliven er en frukt, og at olivenolje er presset olivenjuice. God olivenolje skal lukte og smake frukt, den skal være ren og frisk - og så kan den ha mange variasjoner utover det, forklarer Lund.

I tillegg til å importere oljer, holder han også kurs og foredrag for bedrifter og andre som ønsker å lære mer om olivenolje. Målet hans er at både folk flest og de store matvareaktørene skal kunne nok om olivenolje til å skille gode og dårlige oljer fra hverandre. Men selv om nordmenn er mye mer interessert i olivenolje nå enn for 25 år siden, har vi fortsatt et stykke å gå, mener han.

- Dessverre er olivenolje en vare det er lett å sjonglere med. Det er mye fjollete olje til fjollete priser der ute. Kjøper du en flaske til 350 kroner i en fin butikk i Bogstadveien i Oslo, er det markedsføring du betaler ekstra for, ikke kvaliteten på oljen. En god olivenolje bør koste rundt 150 kroner for en halvliter, sier Lund.

Fire av fem oljer besto ikke testen

Samtidig er det også mye dårlig olje til salgs i de store matbutikkene. Da TV2 i mars 2022 testet fem av de mest solgte olivenoljene i Norge, var det kun én av dem som besto kvalitetstesten. De ni smaksdommerne som testet oljene var enstemmige i sin vurdering: Fire av de fem kvalifiserte ikke til betegnelsen extra virgin, men var olje av lavere kvalitet.

- Kompetansen og interessen for å selge skikkelig olivenolje er dessverre ikke alltid til stede i de store, norske matvarekjedene. Dette er ikke første gang en slik test har avdekket at oljen som selges ikke holder det den lover, men det fører dessverre ikke til noen endringer. Det er ikke helsefarlig å benytte olje av lavere kvalitet, men man skal få det man betaler for, sier Lund.

Selv smaker han på og velger ut alle oljene han importerer til Norge. Og han angrer ikke på valget om å endre karrierevei.

- Nei, jeg har aldri angret på at jeg byttet karriere. Det har vært en veldig spennende reise.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.