Starte egen bedrift

Guro (52) tok permisjon for å satse på gründerdrømmen

Sommeren 2021 tok Guro ett års permisjon fra rektorstillingen for å satse for fullt på egen bedrift. Nå har hun ni ansatte, og har fått forlenget permisjonen frem til høsten 2023. - Jeg har hatt motsatt effekt av pandemien enn jeg fryktet, sier hun og smiler.

PERMISJON: Da sjansen bød seg forlot Guro rektorjobben for å satse på sin egen gårdskafé. Foto: Marlene Andreassen
PERMISJON: Da sjansen bød seg forlot Guro rektorjobben for å satse på sin egen gårdskafé. Foto: Marlene Andreassen Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

For ett år siden satt Guro med høye skuldre, og begynte for alvor å kjenne på et annet type ansvar som rektor enn hun var vant til. Et helseansvar, både ovenfor kollegaer, barn og foreldre.

- Det var veldig tøft å være rektor da. Mer enn jeg torde å kjenne på, sier Guro med lav stemme.

Hun forteller at hun elsker rektorjobben sin, men koronapandemien gjorde at hun ble mer og mer utmattet av å jobbe annerledes. Guro ble også usikker på daglige avgjørelser hun måtte ta om noe ingen egentlig visste svaret på.

- Så begynte det å dukke opp tanker da, som sannsynligvis hadde ligget der lenge. «Skal jeg jobbe med den kreative Guro, eller den administrative Guro?», sier hun.

Siden 2014 hadde Guro hatt en liten, men godt etablert gårdsbutikk ved siden av rektorjobben, der hun i helger og ferier solgte lokale grønnsaker og egenproduserte hudpleieprodukter, soyalys og duftoljer. Med tøffere skolehverdager enn noensinne, begynte gründeren, som har naturfag, kjemi og matte som sine fag, for alvor å tenke på videreutvikling av konseptet sitt.

- Korona ble sparket til det, sier hun bestemt og smiler.

Søkte permisjon

Guro fikk god støtte av barna sine og ektemannen Henrik, og sammen tok de en rask beslutning om videre satsing. Hun ville bygge ut og videreutvikle konseptet sitt, både med kafè, alpakkadrift og brukskunst.

- «Skal du inn i dette, må du du gjøre det ordentlig», tenkte jeg. Jeg måtte også tenke helhetlig om jeg skulle leve av det, sier Guro.

Hun formulerte en permisjonssøknad som hun sendte til sjefen sin, virksomhetslederen for skole i Larvik kommune. Én uke senere fikk hun svaret – ett års permisjon var innvilget.

Da hun stod med innvilget søknad i hånda, kom panikkfølelsen raskt. Likevel følte Guro at hun endelig kunne senke skuldrene.

- «Nå kan jeg puste litt igjen», tenkte jeg, forteller hun åpenhjertig.

På gårdskafeen til Guro kan du blant annet få servert Afternoon Tea. Foto: Marlene Andreassen
På gårdskafeen til Guro kan du blant annet få servert Afternoon Tea. Foto: Marlene Andreassen Vis mer

Kort tid etter overtok hun et gammelt lokale som lå i tilknytning til en gårdsdrift. Dermed startet utbyggingen av Lillavendel kafè – og landhandel.

Fikk hjelp av Innovasjon Norge

Den høsten ble Guro en del av gründernettverket Åkerkvinnene, som var en gruppe på seks kvinnelige gründere. Samtlige hadde startet opp egen bedrift i regi av Larvik kommune sin satsing på landbruk.

Innovasjon Norge er samarbeidspartnere med gründernettverket, og som medlem av Åkerkvinnene fikk Guro tilbud om støtte og veiledning videre i vekstprosessen mot egen bedrift. De hjalp også 52 -åringen til å utforme en egen søknad om økonomisk støtte.

- De går veldig inn i hele prosessen, og har støttet meg veldig i søknadsprosessen, sier Guro.

Marte Lønnebakke, seniorrådgiver i Innovasjon Norge, kan fortelle at de har ulike måter å hjelpe nye gründerspirer i gang med egen bedrift.

- Vi har mange ulike tilbud til gründere og oppstartsbedrifter, både innenfor finansiering og kompetanse. Vår målgruppe er først og fremst bedrifter med innovasjonsprosjekter, men i vårt digitale kompetansesenter finnes flere nyttige gratiskurs, som kurs i oppstart for deg som har en ny forretningsidé, sier hun.

Marte Lønnebakke, seniorrådgiver i Innovasjon Norge. Foto: Innovasjon Norge
Marte Lønnebakke, seniorrådgiver i Innovasjon Norge. Foto: Innovasjon Norge Vis mer

Dette kan du få i støtte

Lønnebakke påpeker at kriteriene for å få støtte er flere, deriblant at selskapet har relevant erfaring, kompetanse og tilgang til kapital for å kunne gjennomføre et vellykket prosjekt. Dersom prosjektet bidrar til å løse et miljø – eller samfunnsutfordring vil det i tillegg gi søkeren et konkurransefortrinn.

- Våre finansieringsordninger retter seg mot norske bedrifter med innovative prosjekter, med betydelig potensiale for verdiskapning og vekst. I vurderinger vektlegger vi blant annet at løsningen som utvikles er ny eller vesentlig bedre enn det som allerede finnes i markedet. Vi har også egne ordninger for distriktsområder med noe lavere krav til nyskapning, samt for tilleggsnæring der ressurser på gården skal utnyttes på nye måter, forklarer hun.

- Hvor mye støtte kan en gründer få fra dere?

- Et markedsavklaringstilskudd kan dekke inntil 100 prosent av godkjente kostnader, begrenset oppad til 100 000 kroner. For prosjekter som har fått positive tilbakemeldinger fra kunder og skal videreutvikle sin løsning kan et lommersialiseringstilskudd dekke inntil 50 prosent av godkjente prosjektkostnader, begrenset oppad til 700 000 kroner. Et oppstartlån på inntil 1,5 millioner kan dekke 60 prosent av et selskaps kapitalbehov. Så har vi andre finansieringsløsninger for etablert næringsliv. Ordningene har ulike støttegrader og kriterier, og vårt mål er å gi en utmåling som er tilstrekkelig for å utløse et godt prosjekt, sier Lønnebakke.

- Hva bør man gjøre dersom man får avslag?

- Innovasjon Norge er behjelpelige med å tipse om andre relevante kontaktpunkter der det er aktuelt. Ofte kan gründere ha god nytte av å kobles til oppstartmiljøer i regionen som kan bidra med nettverk og nyttig kompetanse, avslutter hun.

Veien videre

Guro har nylig fått innvilget permisjon frem til høsten 2023. Selv med gode tilbakemeldinger og økende omsetning, er rektoren og gründeren fortsatt usikker på hvor veien går videre etter dette.

- Koronaen har spist opp normaliteten i det første driftsåret mitt på heltid. Jeg har et behov for å se hvordan Lillavendel ser ut uten korona, sier Guro optimistisk.

Fremover vil hun derfor bruke tiden på å finne ut om hun skal tilbake til skolen eller bli i egen bedrift.

- Det er ikke sånn at jeg har lukket døra til skolen og tenker at jeg ikke har lyst til å gjøre det videre. Jeg trives med å tenke skole, sier hun.

I mellomtiden er rektorjobben til Guro i trygge hender hos en konstituert rektor.

- Hvorfor valgte du permisjon og ikke oppsigelse?

- På grunn av sikkerhetsnettet, kommer det raskt fra tobarnsmoren.

Når Guro får spørsmål om hva hun ville gjort dersom hun hadde fått avslag på permisjonssøknaden, begynner den snakkekyndige rektoren å lete etter ordene.

- Det var bare viktig for meg å få ja, sier Guro ettertenksomt.

- Jeg hadde nok vært fortvila over å ha blitt presset inn i et valg jeg ennå ikke er helt sikker på eller har bestemt meg for. Hadde jeg ville sagt opp, ville jeg gjort det. Men det var ikke noe option, avslutter hun og ler.

Ikke lovfestet rett til permisjon

Vigleik M. Aas, leder for Arbeidstilsynets svartjenteste, oppgir at det ikke finnes en lovfestet rettighet til å ta ulønnet permisjon, enten du skal starte egen bedrift eller prøve ut en annen jobb.

- Dette faller innunder arbeidsgivers styringsrett, sier Aas.

- Noen tariffavtaler gir utvidede permisjonsrettigheter ut over hva arbeidsmiljøloven bestemmer. Større virksomheter, både i offentlig og privat sektor, har gjerne interne permisjonsreglement som legger føringer for hvordan slike spørsmål skal håndteres i virksomheten. Utover dette står arbeidsgiver fritt til å innvilge eller avslå en slik søknad, understreker han.

Aas påpeker at grunnen til avslag kan være flere, men det mest vanlige er at arbeidsgiver vurderer om det er vanskeligere å rekruttere en erstatning for den som søker permisjon, dersom man bare kan tilby et vikariat i permisjonsperioden.

- Henter man inn en erstatning i fast stilling, og den som har søkt permisjon returnerer til jobben etter permisjonstiden, så får kanskje virksomheten et overtallighetsproblem. Mange arbeidsgivere foretrekker nok derfor å ikke tilby slik permisjon, sier Aas.

Han oppgir at det heller ikke finnes noen regler på hvor lenge man kan få innvilget ulønnet permisjon, eller hvor mange ganger man kan utvide den.

- Nei, her er det også full avtalefrihet, sier han.

- Kan arbeidsgiver nekte ulønnet permisjon?

- Ja, de har full anledning til det. Arbeidstaker har da et valg om å enten bli værende eller si opp stilling sin, avslutter Aas.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.