Gråt da hun måtte forlate prins Charles da han var liten

Dronning Elizabeths arbeid gikk hardt ut over hennes eldste sønn prins Charles. Forholdet mellom dronningen og sønnen var komplisert og vanskelig.

MOR OG SØNN: Prins Charles og dronning Elizabeth etter en polokamp i 1982. Foto: NTB
MOR OG SØNN: Prins Charles og dronning Elizabeth etter en polokamp i 1982. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Da Kong Charles ble født 14. november 1948, insisterte dronning Elizabeth på at hennes førstefødte skulle bli født i hennes eget rom.

- Det er jeg som skal være barnets mor, ikke barnepikene, skal hun ha sagt, ifølge den kongelige biografien «The Royals», sitert i Vanity Fair.

Hun ammet ham i to måneder og den lille babyen sov i rommet ved siden av. Men hennes forhold til det lille barnet skulle bli komplisert og vanskelig. Hennes tanker om det å være mor ble sterkt utfordret da hun fire år senere skulle innta tronen som 25-åring.

Ifølge biograf Philip Ziegler skal hele ideen om å skape en normal familie bli endevendt som følge av den tidlige tiltredelsen.

En fjern og glamourøs skikkelse

Dronning Elizabeth fikk et overveldende ansvar og en kalender proppfull med kongelige aktiviteter. Hun tok seg tid til å lære sønnen å ri på hest og hun satte av tid sammen med ham etter frokost og te.

Charles selv har fortalt at han husker moren komme innom noen ganger da han ble badet på kvelden.

«Mamma var en fjern og glamourøs skikkelse som kom for å kysse deg godnatt. Hun luktet lavendel og var kledd til middag», har Charles fortalt om moren, ifølge «The Royals».

FAMILIEN SAMLET: Den britiske kongefamilien fotografert i Buckingham Palace i 1972. Fra venstre: Prins Charles, prins Edward, dronning Elizabeth, Prins Philip, Prins Andrew og prinsesse Anne. Foto: NTB
FAMILIEN SAMLET: Den britiske kongefamilien fotografert i Buckingham Palace i 1972. Fra venstre: Prins Charles, prins Edward, dronning Elizabeth, Prins Philip, Prins Andrew og prinsesse Anne. Foto: NTB Vis mer

I 1953 dro dronning Elizabeth og prins Philip på en seks måneders tur til det britiske samveldet. Fem år gamle Charles og søsteren, prinsesse Anne, ble værende igjen hjemme. For Elizabeth skal adskillelsen også ha vært vanskelig og hun skal ha grått da hun forlot dem. Samtidig skal hun ha hatt problemer med å takle at Charles var et sensitivt barn. Hun klarte ikke å møte hans behov for nærhet og anerkjennelse fra henne. Ifølge kongehuskommentator Richard Fitzwilliams er det ingen tvil om at mor og sønn ikke utviklet noe nært forhold.

Søkte alternative morsfigurer

Ifølge biografien «The Prince of Wales: A Biography» - som Charles selv var bidragsyter til, skal Charles i stedet ha søkt kos og varme hos barnevakten Mabel Anderson. For Charles var Mabel den han alltid kunne søke trøst og støtte hos.

I stedet for dronning Elizabeth ble også dronningmoren viktig for Charles. Hun tok seg av ham og pleiet ham da han var syk. Han har beskrevet henne som den mest «magiske bestemoren» noen kunne ha.

Charles var romantisk og sensitiv - i motsetning til sine foreldre og søsken. Foreldrene hans skal ha sett på ham som en løs kanon.

Foreldrenes fravær skal ha hatt en stor påvirkning på Charles, som lengtet etter anerkjennelse fra moren. Ifølge kongehusekspert Fitzwilliams førte dronningens mange oppgaver i tillegg til at hovedansvaret for barna ble tatt av prins Philip - som ofte mobbet sønnen og var hard mot ham for at han skulle bli tøffere.

At Elizabeth fikk mulighet til å være mer sammen med sine yngre sønner Andrew og Edward etter hvert som hun ble tryggere i rollen som dronning, skal også ha vært svært vanskelig for Charles.

Ifølge Robert Lacey, som har skrevet boken «Battle of Brothers», visste alle i kongefamilien at Andrew var dronningens favorittsønn.

BLE NÆRMERE: Dronning Elizabeth og prins Charles utviklet et nærmere forhold de siste årene. Foto: NTB
BLE NÆRMERE: Dronning Elizabeth og prins Charles utviklet et nærmere forhold de siste årene. Foto: NTB Vis mer

Uttalte at de var fraværende og ufølsomme

Charles' frustrasjoner over relasjonene i kongefamilien, og spesielt til foreldrene, skal ha kokt over i 1994 da han samarbeidet med Jonathan Dimbleby om biografien «Prince of Wales: A Biography». I boka beskriver han foreldrene som fraværende og ufølsomme. Både Charles' foreldre og søsken skal ha blitt såret etter utgivelsen av boka.

Charles var like fullt født inn i rollen som framtidig monark og har gradvis tilpasset seg rollen og hjulpet moren med hennes oppgaver.

Dronning Elizabeth skal også i større grad ha anerkjent jobben Charles har gjort. Etter hvert som han slo seg til ro i et lykkelig forhold med Camilla skal også forholdet mellom mor og sønn forbedret seg.

Ifølge kongehusekspert Fitzwilliams har de to kommet nærmere hverandre med tiden. Ifølge ham er det ingen tvil om at Charles hadde en enorm beundring for moren. Han mente også at det vokste en sterk, gjensidig respekt mellom de to.

Charles skal også blant annet ha tatt føringen i kongehusets uttalelser om skandalene rundt prins Andrew.

LITE TID SAMMEN: 12 år gamle prins Charles fotografert sammen med moren i 1961. Både Charles og søsknene fikk lite tid sammen med sin mor. Foto: NTB
LITE TID SAMMEN: 12 år gamle prins Charles fotografert sammen med moren i 1961. Både Charles og søsknene fikk lite tid sammen med sin mor. Foto: NTB Vis mer

En dedikert og respektert arving til tronen

Dronningen har i større grad uttrykt hengivenhet til sin eldste sønn de siste årene. I 2018 holdt hun en tale til sønnen i forbindelse med hans 70-årsdag hvor hun beskrev ham som en dedikert og respektert arving til tronen og en fantastisk far. Hun roste også at han var lidenskapelig og kreativ.

I februar i år uttalte dronningen at det var hennes dypeste ønske at Charles' kone Camilla, Hertuginne av Cornwall, skulle bli gitt tittelen dronning den dagen Charles ble konge.

Ifølge parets talsperson skal paret ha blitt grepet og følt seg beæret av dronningens uttalelse.

Uttalelsen kan også bli sett på som en gave fra den 95 år gamle monarken til Charles og en velsignelse av hans valg om å gifte seg med Camilla.

Kong Charles lengtet alltid etter anerkjennelse fra moren, og før hennes død fikk han dette. Hun signaliserte tilliten hun hadde til den framtidige kong Charles III.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.