Frykter store mørketall om offentlig erstatningsordning

- At kun 5 prosent har kjennskap til en offentlig erstatningsordning, er i seg selv en bekymring.

FÅ VET OM ERSTATNINGSORDNING: - Vi frykter at det er et stort mørkt felt av personer som ikke har kjennskap til de rettighetene de har, sier generalsekretær Tor Bernhard Slaathaug i Stiftelsen Rettferd. Og bare det at vi har en offentlig ordning som kun 5-7 prosent har kjennskap til, er i seg selv en bekymring. Foto: Stiftelsen Rettferd
FÅ VET OM ERSTATNINGSORDNING: - Vi frykter at det er et stort mørkt felt av personer som ikke har kjennskap til de rettighetene de har, sier generalsekretær Tor Bernhard Slaathaug i Stiftelsen Rettferd. Og bare det at vi har en offentlig ordning som kun 5-7 prosent har kjennskap til, er i seg selv en bekymring. Foto: Stiftelsen Rettferd Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I Norge finnes det flere offentlige erstatningsordninger med hensikt å hjelpe personer som er påført skade eller overgrep. Pasientskadeerstatning er eksempel på en slik ordning.

Statens sivilrettsforvaltning er ansvarlig for tre andre: Erstatning etter strafforfølgning, rettferdsvederlag fra staten og voldsoffererstatning. Dette er ordninger som skal styrke rettssikkerheten og sikre individets rettigheter.

Men for å kunne få tilkjent slike erstatninger, krever det at de som er berørte personer som kan ha rett på erstatning, søker. Og for å søke, må man kjenne til ordningene. Og det er der det skorter:

Ifølge en spørreundersøkelse gjort av Norstat for Stiftelsen Rettferd, er det stor forskjell på kjennskapen til de ulike erstatningsordningene i den norske befolkningen:

Mens 90 prosent sier de har hørt om Pasientskadeerstatning og 82 prosent har hørt om Voldsoffererstatning, har kun 5 prosent hørt om rettferdsvederlag. Og det er i de eldre aldersgruppene kjennskapen er lavest: For de som er 60 pluss er det kun 2 prosent som har hørt om det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.