Fortviler over tyveri fra gravsteder

Pårørende reagerer med sinne og sorg, etter tyverier fra graven: - Mamma var jo så fin og gjorde aldri noen noe vondt - og så tar de tingene hennes!

TYVERI AV PYNT OG BLOMSTER FRA GRAV: Det er mange historier om tyveri av pyntegjenstander som hjertestener, engler og blomster fra gravsteder - og flere pårørende Vi.no har snakket med tror det er et stort problem, med høye mørketall. Foto: Shutterstock/NTB

TYVERI AV PYNT OG BLOMSTER FRA GRAV: Det er mange historier om tyveri av pyntegjenstander som hjertestener, engler og blomster fra gravsteder - og flere pårørende Vi.no har snakket med tror det er et stort problem, med høye mørketall. Foto: Shutterstock/NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Min far og mor ringte helt fortvilet, de var på min søsters grav og der hadde flere pyntestener blitt borte. Dette var så sårende, at ikke en grav skulle få stå i fred.

Det er Linda Muri som forteller historien til Vi.no.

Hendelsen fant sted i 2014, men hun er ikke alene om slike opplevelser.

En liknende historie omtalt i lokalavisa Eidsvoll Ullensaker Blad nylig, setter Lindas følelser i sving igjen.

Der fortelles historien om Anne-Kristin Martinsen som fortviler over tyveri fra morens grav. En sommerfugl og en hjerteformet stein er tatt fra graven.

- Da jeg kom til graven til mamma og så at det hadde blitt stjålet hjertesteiner så ble jeg skikkelig lei meg, trist og forbannet. Jeg satte meg ned på plenen foran graven til mamma og fikk tårer i øynene, mamma var jo så fin og gjorde aldri noen noe vondt - og så tar de tingene hennes, sier Martinsen til Vi.no.

- At barna skulle oppleve det, var helt forferdelig

Linda Muri forteller videre om sin opplevelse med søsterens grav:

- Min søster har tre barn som jeg har tatt meg av. At de skulle måtte oppleve dette også, er forferdelig.

Hun sier at de varslet kirkekontoret, som svarte at de ikke hadde hørt noe om at tyveri var et problem på deres kirkegårder.

Muris historie ble omtalt av lokalavisa da det skjedde, i 2014.

- Da dette ble lagt ut på Facebook, viste det seg å være et kjempestort problem - men altså et som kirkekontoret ikke vedkjenner seg, hevder hun.

Muri forteller videre at det rare var at pyntetingene ble lagt tilbake til graven etter avisartikkelen, som hun hadde oppfordret til i artikkelen.

- Så noen fikk dårlig samvittighet, kommenterer hun.

- Du synker fryktelig dypt

Men så skjedde det igjen:

- Det varte ikke lenge, at graven fikk være i fred. Seinere ble en due til over 3000 kroner sparket av grava. Vi fant den aldri igjen.

Hun forteller at også en lykt ble slått i filler og funnet ved en container.

- Jeg unner ingen å oppleve det her. Vi kommer aldri over tapet av mor for barna, en datter og min søster - og det gjør så fryktelig vondt når noen gjør slikt, sier Muri til Vi.no.

Hun tror det neppe er barnestreker - men at det er voksne folk som står bak. Dette synet deles også av Martinsen, som kommenterer at kirken nesten har blitt et fristed for tyveri.

- Du synker fryktelig dypt når du gjør noe så simpelt som å stjele fra de døde, sier Muri.

- Tenk å stjele en bamse fra en barnegrav!

Fra tid til annen kan vi lese liknende historier i lokalavisene, om pårørende som er opprørte etter tyveri eller hærverk på gravplasser.

Også på Facebook deler folk sine historier - for eksempel som kommentarer til artikkelen om Anne-Kristin i Eidsvoll i Ullensaker Blad:

Der forteller en om tyveri fra graven til sin sønn. En annen forteller om ferske roser som ble borte - sammen med flere vaser. Og en tredje forteller om tyveri av flere blomsterpotter.

Martinsen sier til Vi.no at hun har opplevd massiv støtte etter at hun delte historien sin på en lokal Facebook-gruppe.

- Men det er overveldende og sterkt å lese noen av andres skjebner: Tenk å stjele en bamse fra en barnegrav!

- Folk eier jo ikke skrupler og er frekke som fy. Og ut ifra alle kommentarer som kom inn på Facebook-posten min så er det skyhøye mørketall - så dette er et kjempeproblem, uttaler Martinsen.

- Forkastelig

Det er egne kontorer som er ansvarlige for å forvalte de lokale gravplassene i kommunene. Den enkelte graven er imidlertid regnet som et privat område.

Graven til Martinsens mor ligger på en kirkegård som sorterer under avdeling for forvaltning av gravplassene i Eidsvoll og Hurdal kommune.

De bekrefter at de fra tid til annen får tilbakemeldinger om tyverier, men hevder at det begrenser seg til cirka en henvendelse i året.

Driftsleder André Hammer sier at historiene oftere blir omtalt i sosiale medier eller i avisene, som gjør det vanskeligere å fange opp.

Han oppfordrer til å ta hendelsene direkte med dem før man legger ut på Facebook eller andre sosiale medier.

- Vi som gravferdsmyndighet kan dessverre ikke forhindre at slike ting skjer da gravplassen er åpen og tilgjengelig for alle 24 timer i døgnet. Dessverre er det noen som tillater seg å stjele fra andres gravplasser og det er jo forkastelig, sier Hammer.

Det er ikke tillatt med videoovervåking på kirkegården.

Hammer oppfordrer til at tyveri ifra private steder, som gravplassen er, bør politianmeldes på lik linje med andre tyveri.

Denne oppfordringen deles både av interesseorganisasjonen for alle kirkelige virksomheter (Kirkens arbeidsgiverorganisasjon, KA) og gravferdsetaten i Oslo kommune.

Anne Lene Unhjem Røvde, kommunikasjonsrådgiver for gravferdsetaten i Oslo kommune, bekrefter at tyveri fra gravplasser skjer også der:

- Vi får en sjelden gang henvendelser om at tyveri fra grav har forekommet, men det er heldigvis ikke veldig utbredt. Det hender også at blomster blir spist av dyr og at pynt flyttes eller fjernes av fugler, sier Røvde.

Hun forteller at det i Oslo er vakthold på gravplassene i regi av gravferdsetaten - men at dette ikke er hele døgnet.

- Flaut å anmelde - for det er jo «bare» en stein ...

Anne-Kristin Martinsen har ikke anmeldt saken til politiet, men påpeker at Kirkekontoret vet om det. Familien vurderer fremdeles å politianmelde.

- Men vi skulle gjerne hatt med oss flere som også vil anmelde sine egne tyverier, sier Martinsen.

Hun tror noe av årsaken til at folk ikke melder ifra om slike hendelser, er at det kanskje er for vondt for noen å måtte rippe opp i bortgangen til en kjær.

- Men jeg tror nok at noen også synes at det å melde ifra om tyveri av en hjertestein blir litt dumt eller flaut - for det er jo «bare» en stein liksom. Men for oss som legger ned disse steinene så kan jo denne lille hjertesteinen være vårt symbol for evig kjærlighet eller at de alltid finnes i våre hjerter, sier Martinsen til Vi.no.

Hun håper at man ved å rette oppmerksomheten mot problemet, bidrar til at flere blir mer oppmerksomme når de ferdes på en gravplass - og at man kanskje melder ifra om det er noe man tenker er unormal oppførsel.

- Tenk å synke så lavt at en stjeler på gravplasser, disse har jeg ingenting til overs for, poengterer hun.

- Oppleves respektløst

Ifølge KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter, finnes det ikke noe registreringssystem for hendelser med tyveri eller hærverk på gravplasser.

Kommunikasjonsdirektør Trygve W. Jordheim bekrefter imidlertid at de kjenner til at dette er noe som skjer fra tid til annen.

- Da skaper det sterke reaksjoner og gjerne store oppslag i lokalavisene. Men heldigvis har vi ingen grunn til å tro at tyveri fra og hærverk på graver er et omfattende problem. De aller fleste har respekt for gravplassen og det den betyr for mange, sier Jordheim.

KA er arbeidsgiver- og interesseorganisasjonen for en rekke virksomheter på kirkelig sektor, blant annet for alle organer i Den norske kirke.

Jordheim oppfordrer de som opplever tyveri eller hærverk til å melde fra til den lokale gravplassmyndigheten, som i de aller fleste kommuner er kirkelig fellesråd. Og sier at gravplassmyndigheten må vurdere hva som kan gjøres dersom det er et stort problem lokalt.

- Utfordringen for gravplassmyndigheten, uavhengig av om de blir kontaktet av pårørende eller lokalavisa, er at det er svært begrenset hva de kan gjøre, både av forebygging og med tyveri eller hærverk som er skjedd. Gravplassene er jo utendørs og åpne for alle, så uønskede episoder vil kunne skje.

Jordheim legger til at det også ofte kan være rådyr som har tatt seg til rette i blomsterbed på gravplasser.

- Det er selvsagt irriterende og kanskje trist, men det er muligens en liten trøst når det viser seg at det ikke ligger vond vilje bak. Det er også lett å finne ut hvilke blomster rådyr liker og ikke liker, slik at slike episoder kan unngås.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.