Historien om A-ha

Forteller om skjebnemøte i dokumentar

I 1969 omkom Magne Furuholmens far i en flyulykke. Morten Harket var vitne til ulykken.

VERDENSTJERNER: A-ha med Magne Furuholmen, Morten Harket og Paul Waaktaar-Savoy slo gjennom i 1985. Her er de fotografert i 1986. Foto: REX NTB
VERDENSTJERNER: A-ha med Magne Furuholmen, Morten Harket og Paul Waaktaar-Savoy slo gjennom i 1985. Her er de fotografert i 1986. Foto: REX NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

A-ha med Morten Harket, Magne Furuholmen og Paul Waaktaar- Savoy ble de første norske artistene som gikk til topps i USA. Med monsterhiten «Take on me» i 1985, ledsaget av en uforglemmelig musikkvideo, ble det ville tilstander og bandet ble verdenstjerner.

A-ha var og er en av verdens største popgrupper med over 50 millioner solgte plater. Bandet turnerer fortsatt verden rundt.

Bak gjennombruddet lå flere år med utrettelig tro på at de skulle lykkes med musikken. Paul Waaktaar-Savoy og Magne Furuholmen fant sammen i felles musikkinteresse på Manglerud i Oslo da de bare var 11-12 år. Noen år senere ble de imponert over Morten Harkets stemme og ville ha ham med i bandet.

Snakket om familierelasjoner

I dokumentaren «A-ha - historien om tidenes norske popsuksess», regissert av Thomas Robsahm og Aslaug Holm og som kan sees på NRK Nett-TV, forteller Magne Furuholmen og Morten Harket om helt et spesielt førstemøte mellom de to.

På begynnelsen av 80-tallet hadde Magne Furuholmen og Paul Waaktaar-Savoy startet bandet Bridges og var på jakt etter vokalist. De tok kontakt med Morten Harket etter å ha hørt ham synge på Club7. På veien hjem samme kveld tok Harket og Furuholmen følge på toget. De snakket om musikk og etter hvert kom de inn på familierelasjoner.

I 1969 hadde Magnes far, trompetisten Kåre Furuholmen, omkommet i en flyulykke utenfor Drammen.

- Jeg så jo det flyet falle, forteller Morten Harket i dokumentaren.

Harket hadde sittet i bil sammen med familien da broren hadde oppdaget et fly som var i ferd med å styrte. I flyet satt medlemmene i Bent Sølves orkester. De var på vei til Linköping da ulykken skjedde.

- Det var et litt skjebnetungt første møte, sier Magne Furuholmen om opplevelsen i dokumentaren.

Da de to ungdommene skilte lag visste de ikke at de noen år senere skulle slå gjennom som popgruppa A-ha.

- Så rusler han hjemover i natten. Og så vet jeg ikke om jeg kommer til å snakke med ham igjen noen gang, forteller Harket.

Flashback

I 2010 skriver Romsdals Budstikke at møtet med Morten ga Magne Furuholmen et flashback til ulykken.

- Noen av de aller flotteste gavene man får i livet, er de som ved første øyekast ser ut som katastrofer. Gaver i katastrofe-innpakning. Gaven min far ga meg, var frihet til ikke å leve i hans skygge, uttalte Furuholmen til avisa.

I 2015 fortalte Furuholmen om arven etter faren til NRK.

- Jeg husker at han ofte øvde på trompet, han spilte hele tiden. Hans løpebane og hans valg har vært veldig frigjørende for meg. Det var nok med på å avgjøre at jeg allerede som 12-åring bestemte meg for å bli musiker.

Q-AWARDS: Magne Furuholmen, Morten Harket og Paul Waaktaar-Savoy fotografert under Q Awards i 2006. Foto: REX NTB
Q-AWARDS: Magne Furuholmen, Morten Harket og Paul Waaktaar-Savoy fotografert under Q Awards i 2006. Foto: REX NTB Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.