Karen Platou

Første kvinne med fast plass på Tinget

Hun brøt med flere av kjønnsnormene for sin tid, likevel har lite vært skrevet om henne. Hvem var Karen Platou?

PIONER: Som Stortingets eneste kvinnelige representant var Karen Platou opptatt av saker som gjaldt kvinner og barns kår. Foto: Anders Beer Wilse/Nasjonalbiblioteket
PIONER: Som Stortingets eneste kvinnelige representant var Karen Platou opptatt av saker som gjaldt kvinner og barns kår. Foto: Anders Beer Wilse/Nasjonalbiblioteket Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Sett med nåtidens blikk var Karen Platous posisjon og politiske virke preget av selvmotsigelser: Hun var en arkitektutdannet, ugift, sigarrøkende kvinne, som sydde lommer inn i underskjørtene sine for å slippe å gå med håndveske. For nøyaktig hundre år siden tok hun som første kvinne fast sete på Stortinget, selv om politikerrollen i praksis var forbeholdt menn. Vi snakker med andre ord om en kvinne som åpenbart ikke fant sin «naturlige» plass i hjemmet, slik tidsånden ellers dikterte.

Likevel var det middelklassehusmødrenes interesser hun som Høyrekvinne jobbet for å fremme. Og dette var, paradoksalt nok igjen, et temmelig progressivt arbeid.

Forvirrende?

Veien til Løvebakken

Som alltid blir historien enklere å forstå når man forsøker å tolke den på datidens egne premisser. Først: Hva skulle til for at en kvinne kunne bli stortingsrepresentant i en tid der det lenge hadde vært ansett at kvinner verken var biologisk eller intellektuelt utrustet for denslags verv?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.