Drap på Estonia

Etter 33 år er Klaus’ drapsmann fortsatt ikke funnet

De tyske ungdommene ønsket å spare penger ved å sove på finlandsfergens dekk. Men de ble angrepet og mishandlet av en ukjent gjerningsmann. I 2021, 33 år senere, mente finsk politi å ha løst mordgåten om bord på «Viking Sally», senere mest kjent for Estonia-ulykken.

ESTONIA: Ferga som forliste 28. september 1994 het opprinnelig «Viking Sally» og seilte for Viking Line. Det var her drapet på en tysk ungdom fant sted - som fortsatt ikke er oppklart. Foto: NTB
ESTONIA: Ferga som forliste 28. september 1994 het opprinnelig «Viking Sally» og seilte for Viking Line. Det var her drapet på en tysk ungdom fant sted - som fortsatt ikke er oppklart. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Fergeturene mellom Stockholm og Finland blir sett på som en folkelig luksus.

Da «Viking Sally» la ut fra Stockholm den 27. juli 1987, var forventningene antakelig høye. Passasjerene kunne regne med både fest og moro før de ankom Åbo morgenen etter.

Tre av de forventningsfulle passasjerene var ungdommer fra Tyskland. Klaus Schelkle (20) og kjæresten Bettina Taxis fra Stuttgart reiste rundt i Europa på interrail. Klaus’ kompis Thomas Schmid (21) var også med. Reisen var et ganske spontant innfall, har Thomas Schmid fortalt senere. De sparte sammen litt penger og dro av gårde. Målet var blant annet Ruisrock-festivalen i Åbo, med blant andre den amerikanske gruppen The Pretenders.

De tre tenkte også å bruke tid på sightseeing og øldrikking, men det gikk jo fint an å kombinere. Etterpå skulle reisen fortsette mot Lappland og deretter Oslo. Men nå gikk de altså om bord på «Viking Sally». De hadde, for å spare penger, nøyd seg med å bestille plass på dekk.

Klaus og Bettina fant et fint sted ved landingsdekket for helikopter. Thomas, som ville la turtelduene være i fred, valgte å slå seg til ro inne, på behørig avstand. Han var satt til å passe bagasjen deres.

I løpet av kvelden gikk de rundt på båten hver for seg, men kom sammen ved leggetid. Klaus fortalte da til Thomas at han og Bettina hadde truffet en forretningsmann som snakket tysk ganske bra. Ved ettiden om natten gikk de hver til sitt. Paret tok sove­posene under armen og gikk mot øvre dekk for å sove.

Klokken fire om morgenen er en gjeng danske speidere ved helikopterdekket. Det er lummert, men mørkt. I mørket ser de et par personer som ligger på dekk, og det ser ut som de forsøker å komme seg opp.

Ettersom de er på en ferge som mange bruker som fest-arena og det er sent om natten, antar de først at de er beruset. Men en av dem går nærmere og ser at klær og ansikt er dekket av blod. Dekket rundt dem også. Speiderne slår alarm, og det tyske paret får medisinsk hjelp. Det er tydelig at de er blitt utsatt for grov vold, og det er tydelig at de må fraktes i land for å ha mulighet til å overleve.

Ambulansehelikopteret tar paret til universitetssykehuset i Åbo. Bettina overlever mirakuløst etter flere timer på operasjonsbordet. Klaus, derimot, dør kort tid etter ankomst.

Ved dette tidspunktet er politiet om bord allerede i full gang med etterforskningen. Det er ingen tvil om at noe kriminelt har funnet sted.

– Framgangsmåten var brutal. De ble slått i hodet med et våpen. Det var ikke ett eller to slag. Det var kaldblodig vold for å drepe dem, det er sikkert, sier etterforskningslederen ­Veli-Matti Soikkeli til den finske avisen Iltalehti.

«Viking Sally» hadde hatt et drap om bord bare ett år tidligere. Og klok av skade var politiet nå nøye med å utrede allerede i den innledende fasen. En ferge med så mange mennesker om bord er et spesielt åsted, og å samle inn opplysninger og vitneforklaringer skulle vise seg å være en tøff oppgave.

I havnen i Åbo ventet 40 politimenn på å samle bevis og i flere tilfeller filme passasjerene. Både reisende og personal. Parets kompis, Thomas, var allerede blitt forhørt i flere timer. Han hadde ingen anelse om hva som var skjedd oppe på dekk i løpet av natten.

En ung engelskmann som lå og sov på et salonggulv om bord, måtte også svare på en del spørsmål. Mannen var blodig og hadde åpenbart hatt en tøff natt. Men blodet kom fra hans egen nese, sa han og fikk gå.

Ettersom utredningen fant sted på 90-tallet, var ikke DNA-analyser kommet så langt som i dag, og overvåknings­kameraer var fraværende. Dessuten fantes det ikke passasjerlister på samme måte som i dag. Det innebar at bildet av hva som utspant seg om bord den natten, i stor grad var basert på forhør.

Man hadde noen spor. Blant annet skal en mann i en spesiell lue gått omkring og mumlet noe på engelsk. Noen år senere ble det gjort funn på en øy langs ruta til «Sally Viking». En pose med klær. Ifølge politiet hadde funnet en kobling til båten. Ett år etter drapet ble Bettina, som hadde overlevd skrekknatten, avhørt. Hun kunne ikke huske noe av det som skjedde.

Klaus’ død forble uoppklart. Med årene risikerte man dessuten at forbrytelsen ble foreldet.

Utredningen gikk i stå, til tross for at etterforskingsteamet fulgte opp tips fra hele Europa. 2016 tok dog utredningen en helt annen retning etter at nye opplysninger var kommet inn. Høsten 2020 sier finsk politi at det vet hvem drapsmannen er. Nå har aktoratet reist tiltale for drap og drapsforsøk. Den tiltalte mannen er en dansk mann, født i 1969. Ifølge Yle, Finlands statlige allmennkringkaster for fjernsyn, radio og nye medier, var han en av ­speiderne som oppdaget de lemlestede turistene og slo alarm. Han er ikke fengslet, og har i forhør nektet for det han er anklaget for. Det går ikke lenger å sikre ytterligere bevis på åstedet. Ifølge BBC ble den danske mannen frifunnet i retten i juni i år. Dermed forblir drapssaken en av de lengste uoppklarte drapene i finsk historie.

«Viking Sally» byttet senere navn til «Estonia» og forliste i Østersjøen 28. september 1994.

Kilder: Yle, Aftonbladet

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.