Er oppskriften på en lykkelig alderdom noe annet enn vi tror?

KOMMENTAR: Mens vi nordmenn jakter godfølelsen i nye, store opplevelser, jakter grekerne godfølelsen i livets små, kjente gleder. Har vi noe å lære?

VELLYKKET ALDRING: Vi trenger kanskje ikke gå helt tilbake til de gamle grekerne for å lære noe av gamle grekere. Foto: NTB
VELLYKKET ALDRING: Vi trenger kanskje ikke gå helt tilbake til de gamle grekerne for å lære noe av gamle grekere. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I sommer ble det endelig en helt vanlig sommer igjen. I Stavanger blokkerte cruiseskipene utsikten etter to års fravær, i Lofoten var det mulig å feriere uten å støte på Oslo-naboen, på Østlandet herjet sommerslageren buss for tog, og over det ganske land var været i beste fall skiftende. På Facebook så det ut til at alle ens venner hadde pakket kofferten og reist til Syden. Eller forsøkt, i hvert fall.

Selv er jeg blant de aller heldigste, og kunne tilbringe nesten hele ferien i Hellas. Nærmere bestemt Kreta, i en liten småby ved kysten. Hver morgen kunne jeg stå opp, ta et bad, spise frukt, grønnsaker og olivenolje dyrket en liten kilometer unna, og deretter bruke dagen til å lese, hvile eller gjøre ingenting. Livet går sakte der.

Det samme gjør mange av innbyggerne. Går sakte, altså. Kanskje ikke så rart, ettersom mer enn 21 prosent av Hellas' innbyggere er eldre enn 65 år. Halvparten er over 50. Med en gjennomsnittlig levealder på 82 og en fødselsrate såvidt over 1,2, sier det seg selv at de ikke vil gå særlig mye fortere med årene. Tvert imot. Fortsetter utviklingen, vil Hellas ha Europas eldste befolkning innen 2030, og opptil en million færre innbyggere innen 2050.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.