Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
De to kvinnene bor i Fetsund på Romerike og har barn på samme alder. Det startet med at sønnene deres var blitt gode venner, og ofte var med hverandre hjem fra skolen. Det ble til at mødrene slo av en prat ved henting og levering, og de oppdaget fort at kjemien stemte.
– Jeg gledet meg til å skravle og ta en kaffekopp når jeg skulle hente sønnen min. For det var jo så koselig å prate med Siri. Plutselig tok det to timer å hente, sier Heidi Johnsen Ulverud (48) med et smil. De to damene oppdaget at de hadde samme humor og felles interesser.
– Heidi er veldig lett å prate med. Vi er i grunnen veldig like, og utfyller hverandre som venner, sier Siri Finstad (48).

- Veien ut av ensomhet handler nesten alltid om én ting
Vi Pluss
- Å foreslå å ta en kaffe en dag, har ingen hensikt
Takknemlig
For dem var det altså barna som ble en inngangsport til å møtes. Bli kjent-prosessen var noe som gikk litt gradvis, forteller Heidi og Siri. Etter hvert oppsto det et solid vennskap.
Begge har det til felles at de er tilflyttere til Fetsund. Siri er opprinnelig fra Østerdalen, mens Heidi er fra Leikanger. De er i samme livssituasjon og har alltid noe å prate om.
– Mens vi styrer med vårt, så leker ungene sammen. Det er så befriende. Tiden sammen har blitt veldig viktig for oss, og er noe vi har lyst til å prioritere, sier Heidi.
Begge har en travel hverdag, med full jobb og familieliv. Heidi er distriktssjef i butikkbransjen, mens Siri er seniorrådgiver i et direktorat. Og selv om det er travelt, så får de til å treffes minst et par ganger i uka. I tillegg blir det mange telefonsamtaler; for alt skal fortelles, ler de to.
Nå har de også vært sammen på hytteturer og nyttårsfeiringer med hele familien, og de planlegger flere ferieturer. Barna har også stor glede av samværet. Og det er faktisk blitt match mellom mennene deres også.
– Begges familier koser seg sammen – og det er jo ingen selvfølge, det heller. Jeg er veldig takknemlig for dette vennskapet, sier Heidi.

– Kanskje oppdager man at det er venner som man ikke har savnet overhodet

Laura fikk ADHD-diagnose som 51-åring: - Jeg har alltid tenkt at jeg bare måtte skjerpe meg
Vær åpen
Det kan være utfordrende å finne nye, nære venner i voksen alder. For som Siri påpeker; mange har en etablert vennekrets allerede, og har kanskje ikke så mye plass i kalenderen til flere bekjentskaper.
– Så hvis man skal utvide nettverket sitt i voksen alder, så må man gjøre en innsats selv?
– Absolutt. Man må være villig til å åpne seg og snakke med nye folk. Og man er nødt til å ta initiativet – det skjer ikke av seg selv, sier Siri.
Samtidig er ensomhet et samfunnsproblem i Norge i dag. Hva er damenes råd til de som sliter med dette, og ønsker å utvide sin sosiale omgangskrets?
– Det er lurt å melde seg på noe – enten det er frivillighet eller gruppeturer. Man er nødt til å ta tak; det nytter ikke å være handlingslammet. Man kan oppleve noe som er vondt og tøft i livet, men det er en selv det kommer an på. Det er vi som skaper vårt eget liv, påpeker Heidi.
En hobby er ofte en god inngangsport til å møte nye venner, mener de to. Siri har erfart at nettverket utvides så fort man deltar på noe.
– Mannen min var med i en motorsykkelklubb før. Da fikk jeg god kontakt med damene til hans klubbkamerater. Så bekjentskapskretsen utvides stadig vekk, forteller Siri.
– Mødrene i klassen til sønnene våre er også blitt en gjeng, og har blant annet hatt noen grillkvelder sammen. Igjen så er det viktig å delta på ting og være åpen, sier Heidi.

Ukjent arving: Besøker fortsatt gravene til de som døde alene

Instagram førte Anne, Stine og Liss-Hege sammen
Felles hobby
Heidi og Siri deler interessen for interiør, noe som gir en ekstra dimensjon til vennskapet. Sammen lager de produkter av betong, noe de begynte med for noen år siden.
– Siri hadde fått en lysestake av betong, og sa at det hadde vært gøy å støpe sånne. Og da ble jeg helt: «Å ja, det hadde vært moro det», husker Heidi.

Damene har etter hvert utvidet produksjonen, og hjemme hos Heidi har de en helt spesiell plass der de dyrker hobbyen sin. Vi får være med inn i «Stemningsbua», og her bugner det av flotte interiørting som de to venninnene har laget. Lysestaker, drageegg, pynteting og lamper. Det er tydelig at disse to er svært kreative og har sansen for vakre ting. Tida flyr av gårde når de er i prosessen med å skape noe sammen, forklarer de.
– Vi har det så moro når vi holder på med dette, og det kommer noen ordentlige latterkuler, forteller de to.
De siste årene har de deltatt på flere markeder og stilt ut på stand. Den første gangen oppdaget de til sin store overraskelse at de fikk solgt masse – og når responsen var så god, så fikk de blod på tann. Dermed har de fortsatt med dette.
– Jeg er så glad for at vi kan være kreative sammen. Én ting er å sitte med interiørhobbyen alene; noe helt annet er å finne en likesinnet å gjøre det sammen med, sier Heidi og legger til:
– Når vi lager ting, kommer begge med ideer – og til sammen blir det bra. Det er moro at vi har hver våre styrker på det kreative også.


Gjertrud og foreldrene valgte generasjonsbolig: - En vinn-vinn-situasjon
Til å stole på
Fire år er gått siden vennskapet oppsto, og Heidi og Siri er blitt hverandres nærmeste venninne. Latteren sitter løst, og de har mye moro sammen, og det er tydelig at de setter pris på hverandre.
– Heidi er den jeg betror meg til hvis jeg har noe på hjertet, sier Siri og kikker bort på sin gode venn. Heidi blir tydelig rørt, og svarer raskt med at det samme gjelder den andre veien også.
– Siri er virkelig til å stole på. Hun er sprudlende og har godt humør. Hun er bare god tvers igjennom, sier Heidi.
Siri takker for de fine ordene, og påpeker at Heidi også er en livlig og sprudlende person.
– Og så er hun alltid ærlig. Med Heidi kan jeg snakke om alt, og hun har alltid gode innspill. Hun er reflektert og fin å spørre hvis jeg trenger gode råd. Det er fint å få en annen vinkling på ting, sier Siri.Noe av det beste ved vennskapet er at de er veldig like og samstemte, mener Heidi.
Dermed blir de fort enige om hva de skal gjøre når de treffes.
– Også har vi samme humor. For en latterkule trenger man innimellom. Det er viktig, sier Siri.

Ekspertenes beste tips til deg som vil reise alene
Vi Pluss
Gitte (60) sluttet i jobben, solgte huset - og kjøpte bobil
Vi PlussBerikende
Begge kvinnene har venninner fra forskjellige stadier i livet, og de har flere gode vennskap på hvert sitt hold. Derfor var de egentlig ikke på leting etter nye venner da de møttes – men siden kjemien var så god mellom dem, så falt det seg naturlig. Det er svært berikende å danne nye vennskap, er de to enige om.
– Hva gjør at vennskap er så viktig for oss, i alle aldre og livsfaser?
– At du kan være deg selv, uavhengig av rolle. Du er ikke mamma eller arbeidskollega, men du kan slappe av og snakke om det som faller deg inn, sier Siri.
Heidi forklarer at dersom hun er frustrert en dag, så ringer hun Siri – og hun forstår med én gang. Begge påpeker at man har behov for flere nære relasjoner i tillegg til familien.
– Det er ikke alt det passer å snakke med mannen om, noen ganger er det kanskje lettere å snakke med en venninne. Også er vi jo begge mammaer. Det er godt å kunne snakke med en som er på det samme stadiet i livet som meg, sier Siri.
På Facebook kan du se mer av damenes interiørprodukter. Søk opp «God stemning – boblende interiør».

Bruker partneren din mer tid på mobilen enn på deg?
Vi Pluss– Gir følelse av tilhørighet
Vi mennesker er skapt til å være del av en flokk.
– Det er en god følelse å vite at noen er der for oss. Det å være sammen med venner reduserer stress og kan bedre selvfølelsen vår, og gir oss en følelse av tilhørighet, sier Stine Marie Ferd, samtaleterapeut ved Aleris Frogner.

Det kan imidlertid være krevende å finne nye venner i voksen alder, sammenliknet med da man var yngre.
– Hvorfor er det slik?
– I voksen alder er det mange som erfarer at barna våre og jobben tar hoveddelen av tiden vår. Da har man kanskje ikke så mye overskudd til annet, og det kommer en periode der man ikke har tid til å pleie vennskap på samme måte som før. Da er man kanskje heller ikke så åpen for å bli kjent med nye, sier Ferd.
I Norge er det også lagt opp til at det skjer mye sosialt gjennom jobben. Dermed får mange mye av sitt sosiale behov dekket gjennom kolleger og familie, mener Ferd.
Ifølge tall fra SSB (2021) beskriver over 30 prosent av befolkningen at de til tider er plaget av ensomhet. Dette tallet har dessuten økt de siste 10 årene.
– Så hvordan går man fram for å få nye venner i voksen alder?
– Mitt beste tips er å melde seg på en ny aktivitet. Når man kommer inn i en ny gruppe, kan man godt begynne med å være litt observerende. Still gjerne spørsmål til de andre. Det er viktig å vise interesse for menneskene rundt seg, sier samtaleterapeuten.
Hun har inntrykk av at en del synes det kan være vanskelig å være sosial igjen etter pandemien.
– Vi er jo litt vanedyr, og for noen kan det ta litt tid å sette i gang med å være mer aktiv igjen etter at man har vært mye hjemme, sier hun og legger til:
– Det viktigste er at du møter opp og deltar. Så ser du hvordan dette går. Husk å vise interesse om du kommer i snakk med noen. Da går resten gjerne litt av seg selv.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.