Else flyttet 1800 kilometer for å bo nærmere barnebarna

Flyttingen var en prosess med blandete følelser, men Else (54) tok et valg hun ikke angrer på. Den nære kontakten med barnebarna er det viktigste av alt.

- JEG ØNSKET MER KONTAKT MED BARNEBARNA: Else Klaudiussen sammen med barnebarna Ella og Julian, og datteren Christine. For to år siden flyttet hun Fra Tromsø til Tønsberg for å tilbringe mer tid med barnebarna. Foto: Privat
- JEG ØNSKET MER KONTAKT MED BARNEBARNA: Else Klaudiussen sammen med barnebarna Ella og Julian, og datteren Christine. For to år siden flyttet hun Fra Tromsø til Tønsberg for å tilbringe mer tid med barnebarna. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Jeg ser barnebarna mine her sør én og to helger i måneden, og ofte lengre dersom det er skolefri. Vi gjør mye gøy sammen. Vi går på kino, leker ute, maler og tegner, leser bøker, leker med plastelina, lager mat og koser oss. Nærheten til barnebarna betyr veldig mye for meg og jeg skulle ønske det var mulig å ha alle de tre barnebarna mine nært samtidig, sier Else Klaudiussen, som flyttet fra Tromsø til Tønsberg for snart to år siden, midt i pandemien. Det ene barnebarnet bor fremdeles i Tromsø.

Else har fra første stund vært opptatt av å skape sitt eget nettverk, slik at hun vil fortsette å trives også i perioder der barnebarna i sør er opptatte med venner og fritidsaktiviteter. Derfor valgte Else bort Oslo, der hun tror du kunne blitt vanskelig å bli kjent med andre.

– Jeg har blitt veldig glad i Tønsberg og alle mulighetene som finnes i nærområdet. Her får man alt, både når det gjelder byliv, turer, sjø og natur, sier Else.

– Dessuten tar togturen fra Oslo bare en drøy time, det er helt perfekt.

En sammensveiset familie

Else har tre barn. Christine (34) bor i Oslo med samboer og barna Julian (10) og Ella (5).

Morten (30) bor i Tromsø med samboer og sønnen Martin (7).

Sara (23) har nettopp flyttet til Tønsberg, og bor i gangavstand fra mamma Else, som synes det er superhyggelig å ha fått sin yngste datter i nærheten.

– Da jeg fortalte sønnen min at jeg vurderte å flytte sørover, var han støttende i dette og syntes dette virket som en god idé. Jeg snakker stadig med sønnen min og Martin på sosiale medier, i tillegg til at jeg besøker dem så snart muligheten byr seg. Martin har også et til sett med besteforeldre på morssiden, som han har tett kontakt med og som bor i Tromsø, forteller Else.

– Før jeg flyttet sørover, hadde min datter og samboeren ingen familie her. Begge har travle dager og jobber med mye ansvar. Når samboeren i tillegg reiser en del, ble det mye alenetid med to små for datteren min, spesielt i helgene. Jeg ønsket å gi en utstrakt hånd, samtidig som jeg ønsket mer kontakt med barnebarna. Begge ønskene blir nå oppfylt og det virker som om alle er happy med det.

Selv er Else i Tromsø et par, tre ganger i halvåret. Det føles naturlig å ta turen nordover såpass ofte, men Else savner ikke å bo der. Martin har vært i Tønsberg og besøkt bestemor. Når han blir litt større, og tør fly alene, håper Else at Martin vil komme oftere på besøk.

Blandete følelser

Det var etter å ha blitt diagnostisert med og operert for kreft i perioden oktober 2018 til februar 2019, blitt diagnostisert med en kronisk tarmsykdom, og i tillegg gått gjennom et tungt samlivsbrudd i juni, at Else begynte å tenke på å flytte nærmere sin eldste datter og hennes familie i Oslo. Det var en tøff periode, som gjorde Else bevisst på at hun selv måtte ta noen valg hvis hun ønsket endring i livet.

– Hvis jeg ikke hadde tatt grep, ville årene bare gått, sier Else.

– Men det var mange tanker og vurderinger før jeg bestemte meg.

Else bodde etter samlivsbruddet i leid bolig i Tromsø, hun hadde fast stilling på Universitetssykehuset Nord-Norge, og hadde akkurat fullført en toårig utdannelse som sterilforsyningstekniker.

– Julian og Ella var på dette tidspunktet åtte og tre år gamle, og jeg hadde kun sett de noen få ganger i året gjennom deres oppvekst, forteller Else.

– Min datter og svigersønn hadde på dette tidspunktet ingen annen familie på Østlandet.

Else bodde fire år i Horten kommune, da de tre barna var yngre, men valgte å flytte nordover igjen da moren gikk bort. Hun hadde fremdeles kontakt med noen få fra Horten-perioden da hun flyttet til Tønsberg. Else skaffet seg jobb på sykehuset i Vestfold, og har også gjennom jobben blitt kjent med mange nye mennesker, som hun ofte treffer utenom jobb.

Under prosessen med flyttingen kjente Else på blandete følelser. Hun var spent, og gledet seg til å prøve noe nytt, men også nervøs og gruet seg til å flytte fra Martin og resten av familien.

Tok et godt valg

– Da jeg hadde landet i Tønsberg, kjente jeg på at jeg hadde tatt et godt valg, og jeg har ikke angret på at jeg flyttet. Det er selvfølgelig alltid ukomfortabelt å kaste seg inn i noe nytt; ny by, nye mennesker og ny arbeidsplass, men jeg kjenner at jeg har vokst og tjent på det. Også helsemessig har det vært bra for meg, da jeg har artrose og fibromyalgi. Det har kjentes godt på kroppen å komme til et varmere klima, sier Else.

– Jeg stortrives i sør, og finner på mye koselig også når jeg ikke er med familien min. Det er viktig for meg å ha egne interesser og venner, for jeg vet at bestemor ikke vil være barnas førstevalg i ungdomstiden. Jeg ønsker flere bein å stå på, slik at ingen skal føle at de må besøke bestemor av plikt. Jeg er opptatt av gjensidig glede og nytte, men også av selvstendighet og muligheten til å si nei.

Else leier en bygårdsleilighet nært sentrum i Tønsberg. Hun synes både leiligheten og beliggenheten er kjempefin. Leiligheten har tre soverom, hvorav to er gjesterom, som barnebarna bruker når de er hos bestemor. Barnebarna har egne bøker, egne leker og alt de trenger, så det er lettvint å flytte inn for noen dager.

– Det har vært utrolig godt å få mamma nærmere, både for meg og for ungene, sier Christine.

– Barna synes det er stas å overnatte i Tønsberg uten foreldre, de elsker å være der med bestemor.

Benytter mulighetene

– Det er egentlig ikke noe nytt at besteforeldre har tett kontakt med barnebarn. I vårt moderne samfunn er det lett å glemme at vi mennesker er utviklet for å vokse opp i storfamilier med mange generasjoner samlet, sier Svein Øverland; familieterapeut, spesialist i barne- og ungdomspsykiatri og rettspsykiatri.

Familieterapeut Svein Øverland. Foto: Privat
Familieterapeut Svein Øverland. Foto: Privat Vis mer

Han viser til at mennesker for 150 000 år siden levde sammen i storfamiliegrupper, der barna ble passet på av alle voksne. Livet var selvsagt langt farligere, både for barn og voksne, enn i dag. Desto viktigere var det at barna lekte i trygge omgivelser.

I dag er det på mange måter tryggere for barnebarna, men foreldrene har det ofte mer travelt, og det er et privilegium å ha en bestefar eller bestemor som tar i et ekstra tak.

– Mange besteforeldre har forstått at de har større mulighet til å være mer sammen med barn og barnebarn nå enn tidligere, og benytter denne muligheten, sier familieterapeuten.

– Det handler både om at denne generasjonen besteforeldre har bedre helse og bedre økonomi enn tidligere besteforeldre-generasjoner, og at de generelt er mer aktive. Det er ikke mange år siden mange besteforeldre knapt visste hva internett er. Nå følger de familien på sosiale medier og booker flybilletter og hotell online.

Svein Øverland legger til at vi i tillegg nå ser en trend der besteforeldre med god økonomi kjøper seg en leilighet eller «by-hytte», der de kan bo når de er på besøk hos barn og barnebarn, gjerne over litt tid.

Familieterapeuten forteller at det er ikke forsket spesielt på dette med at besteforeldre flytter dit barn og barnebarn bor. Trenden viser imidlertid at dagens besteforeldregenerasjon er mer flyttbare enn tidligere generasjoner. Livet går i epoker, og man må ta noen valg. For en del betyr samvær med barnebarn og barn mer enn noe annet, men det å bestemme seg for å flytte vil alltid være en prosess. Mange synes det er greiest å flytte mens de fremdeles er i yrkesaktiv alder, både fordi de da orker mer og at det er lettere å skaffe seg nettverk på det nye stedet.

– Her må hver familie finne ut hva som passer for dem, det finnes ingen fasit, avslutter Svein Øverland.

Drivkraften

Else forteller om god kontakt med alle barna sine, men at det er sjelden alle er samlet. De gangene det skjer, er det stor stas for alle. Hun er åpen for at ting endrer seg underveis, og opptatt av å være til stede der hun er, og glede seg over livet slik det er nå.

– Klimaet her i sør er bedre for helsa enn den nordnorske været, det betyr også mye, sier Else.

– Men jeg hadde ikke flyttet sørover hvis ikke datteren min bodde her. Barnebarna var drivkraften min.

Else er takknemlig for at hun hadde mulighet til å flytte da hun ønsket det. Hun har ikke angret et sekund, men råder allikevel andre besteforeldre til å tenke seg godt om.

– Det gjelder å gjøre en helhetsvurdering av situasjonen, ikke bare tenke at man skal flytte nærmere barnebarna, sier Else.

– Kanskje har man flere barn og barnebarn å ta hensyn til, man må vurdere økonomi, mulighet for jobb, egen helse og ikke minst muligheten for å skaffe et nytt nettverk der man ønsker å bo.

Hun tror nærheten hun har til sine tre barnebarn, øker sjansen for god kontakt også når barnebarna blir eldre. Men selv om barnebarna var drivkraften som førte til at Else flyttet, tok hun både følelsesmessige og praktiske hensyn med i vurderingen, før hun landet på det hun mener er en god løsning.

– Foreløpig er både familien og jeg fornøyde med valget jeg tok. Så får jeg bare se hva fremtiden bringer, og ta eventuelle utfordringer når de dukker opp, sier Else.

Elses barn har lest og godkjent reportasjen

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.