Ufaglært i eldreomsorgen:

- Dyna var full av urin, men det var ikke tid til å vaske den

KOMMENTAR: Jeg har blitt låst inne av en pasient, håndtert tunge pasienter alene og gjort oppgaver jeg ikke var kompetent til å gjøre. Hårreisende lite har skjedd i eldreomsorgen på 20 år.

ELDREOMSORG: NRK Brennpunkt har gjennom sin serie "Omsorg bak lukkede dører", avdekket store problemer i den norske eldreomsorgen. Lite har skjedd siden Vi.no-journalist Karin Madshus selv jobbet som ufaglært i eldreomsorgen. Illustrasjonsfoto: NTB
ELDREOMSORG: NRK Brennpunkt har gjennom sin serie "Omsorg bak lukkede dører", avdekket store problemer i den norske eldreomsorgen. Lite har skjedd siden Vi.no-journalist Karin Madshus selv jobbet som ufaglært i eldreomsorgen. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Som 18-åring fikk jeg deltidsjobb på et eldresenter i kommunen der jeg bodde.

Jeg skal være ærlig: Jeg hadde virkelig ikke lyst.

Som ungdom ville jeg heller tjene penger på å jobbe i klesbutikk og omgi meg med fine ting. Jeg ville ikke hjelpe eldre mennesker med intimhygiene og vaske avføring – som var skrekkscenarioet jeg så for meg.

Som ungdom på jakt etter jobb på et lite sted, var det lettere sagt enn gjort. Ville jeg tjene ekstra penger måtte jeg «krype til korset» – og var det et sted jeg var garantert jobb uten noe som helst erfaring, så var det i eldreomsorgen.

Den siste tida har NRK Brennpunkts «Omsorg bak lukkede dører» fått tv-seerne til å grine av hvor dårlig det står til i eldreomsorgen. Samtidig er det kanskje få som er overrasket over at våre gamle, syke og sårbare ikke får den omsorgen de trenger. Det ble heller ikke jeg etter min erfaring som ansatt i eldreomsorgen for 20 år siden.

Selv om det ikke ble en karrierevei for meg er jeg glad for erfaringen i dag. Jeg vokste med oppgavene og har lært hvordan noen av de svakeste blant oss har det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.