Dyrke druer i hagen

Druer fra egen hage? Ja, takk!

Drømmer du om å plukke solvarme druer fra egen hage? Druedyrking i Norge er faktisk enklere enn man skulle tro, lover planteekspert Anders Røyneberg.

DRUER I DRIVHUSET: Drueplanter egner seg seg godt til dyrking i drivhus, men trives aller best om de blir plantet i bakken. Anders Røyneberg har plantet sine druer utenfor drivhuset, og ledet stammene inn. Foto: Anders Røyneberg og Erik Schjerven
DRUER I DRIVHUSET: Drueplanter egner seg seg godt til dyrking i drivhus, men trives aller best om de blir plantet i bakken. Anders Røyneberg har plantet sine druer utenfor drivhuset, og ledet stammene inn. Foto: Anders Røyneberg og Erik Schjerven Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Drømmer du om å nyte sommeren mens du slumrer under klatrende vinløv og plukker solvarme druer fra egen avling?

Det kan virke urealistisk å få til her i Norge, men drømmen er faktisk ikke umulig å oppfylle. Det finnes nemlig flere druesorter som klarer seg her til lands, i hvert fall om du ikke bor altfor langt nord.

- Vi har masse druer her hos oss, forteller planteekspert Anders Røyneberg.

- Lett å lykkes med

Røyneberg er mannen bak den populære instagramprofilen @arcticgardener, og har tidligere utgitt bøkene «Plantebonanza» og «Plantelykke». Nå er han ute med ny bok, og denne gang har både han og plantene flyttet ut: I boka «Livsnyterhagen» retter han blikket mot hage, balkong og uterom.

Og når Røyneberg snakker om «her hos oss», snakker han ikke om et sommerhus i Toscana, men om det tidligere småbruket han bor i på Brandbu på Hadeland.

- Druer er egentlig ikke så vanskelig å lykkes med. De liker det lunt og solrikt, er nøysomme og har røtter som går dypt ned i bakken. Det finnes flere hardføre sorter som tåler mye frost og barske vintere, og er velegnet for norske forhold, sier han.

Må druer i drivhus?

Selv har han valgt å ha drueplantene sine i drivhus, for å fremskynde modningen av druene. Men det er ikke nødvendig, presiserer han, med en god plassering kan du få modne druer også uten drivhus, som regel i august og september.

- Fordi drueplanter har dype røtter, har jeg valgt å plante mine i bakken utenfor drivhuset og lede stammene inn. Da kan de gå dypt ned i bakken, samtidig som de nyter godt av drivhuseffekten inne, sier han.

NORSK AVLING: Druer kan trives i krukker i noen år, men vil helst ned i bakken slik at de lange røttene kan grave seg godt ned i jorda. Foto: Anders Røyneberg og Erik Schjerven
NORSK AVLING: Druer kan trives i krukker i noen år, men vil helst ned i bakken slik at de lange røttene kan grave seg godt ned i jorda. Foto: Anders Røyneberg og Erik Schjerven Vis mer

Dyrk druer på balkongen

Om du vil ha druer på balkongen, er det også fullt mulig å plante dem i krukker. Men krukkene bør helst være av det romslige slaget, og plasseres lunt og solrikt.

- Jeg har tidligere hatt drueplanter i krukke, men plantet de ut da de ikke lenger trivdes fordi røttene fikk det litt trangt. De foretrekker helt klart å være i jorda, sier han.

Overvintring

Uansett om du planter druer i krukke eller i bakken, kan de trenge litt ekstra omtanke når vinteren står for dør. Hardføre sorter kan tåle mange minusgrader, men de får det mye bedre om du hjelper dem litt med overvintringen.

- Legg et lag med løv eller kvist oppå bedet for å isolere og beskytte plantene. Eller bruk snø og spa en liten snøhaug over dem, det virker også isolerende. Det som tar knekken på planter er ikke snø, men barfrost og kald vind, forklarer Røyneberg.

Krukkeplanter kan overvintre frostfritt og litt lyst, for eksempel i drivhus eller vinterhage.

Norge kan bli et vinland

Selv lager han ikke vin av druene sine, men det finnes faktisk flere vinprodusenter i Norge. Sannsynligvis vil det bare bli flere av dem de neste årene: Klimaendringene gjør at deler av sør-Norge og Østlandet er i ferd med å få et klima som egner seg godt til vinproduksjon.

- Den sorten jeg har, er faktisk druer man kan lage vin av. Men jeg bruker dem bare til spising, sier Røyneberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.