Dette fikk Solveig i gave til 90-årsdagen

Da Solveig Hildonen (90) fylte 60 år, ønsket hun seg et fallskjermhopp i bursdagspresang. 30 år senere ble ønsket hennes endelig oppfylt.

BURSDAGSGAVE: Solveig Hildonen i fritt svev et par uker etter 90-årsdagen sin. Hun nølte ikke et sekund med å si ja da hun fikk tandemhopp i bursdagsgave. Foto: Tønsberg Skydiving
BURSDAGSGAVE: Solveig Hildonen i fritt svev et par uker etter 90-årsdagen sin. Hun nølte ikke et sekund med å si ja da hun fikk tandemhopp i bursdagsgave. Foto: Tønsberg Skydiving Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Det ble nesten litt vel mye oppstyr det her. Jeg hadde jo ikke akkurat sett for meg det.

Solveig Hildonen (90) ler muntert inn i telefonrøret. Det er nesten så man kan høre henne riste litt på hodet der hun sitter hjemme i huset sitt i Vadsø: Er dette noe å skrive om da, at hun tok et lite fallskjermhopp her forleden?

- Du tenker at det er helt dagligdags at en 90-åring kaster seg ut i fallskjerm for aller første gang?

- Ja, nei ... Solveig humrer litt igjen.

- Det er vel bare det at jeg skjønner liksom ikke at jeg er 90. Jeg tenker ikke sånn på alder. Så lenge kroppen greier det den skal føler jeg meg ikke gammel, sier hun.

BESTEMOR OG BARNEBARN: Solveig (90) og Siren (29) Hildonen på vei til flyet som skal ta dem opp i 4000 meters høyde. Foto: Karsten Krat
BESTEMOR OG BARNEBARN: Solveig (90) og Siren (29) Hildonen på vei til flyet som skal ta dem opp i 4000 meters høyde. Foto: Karsten Krat Vis mer

Sa ja på flekken

Egentlig ønsket hun seg et fallskjermhopp til bursdagen sin da hun fylte 60. Det ble aldri noe av, men hun sluttet ikke å tenke på at det kunne vært moro.

I august fylte hun 90 år. Og da grep det eldste barnebarnet hennes anledningen til å sørge for at Solveigs 30 år gamle bursdagsønske skulle gå i oppfyllelse. Under 90-årsfeiringen holdt barnebarnet en tale til bestemoren sin, og presenterte gaven for henne: Et tandemhopp i fallskjerm. Nå, før sommeren var over. Hadde hun fortsatt lyst?

Solveig sa ja på flekken.

- Hun fant vel ut at hvis bestemor skal hoppe, så må det bli nå, forteller Solveig og ler litt igjen.

Omfattende legeerklæring

Barnebarnet heter Siren Hildonen, er 29 år gammel, og var ikke engang født da bestemorens fallskjermdrøm kom på bordet første gang. Nå syntes hun det var på tide at noen gjorde noe med det.

- Jeg har blitt fortalt den historien om at hun hadde ønsket seg fallskjermhopp til 60-årsdagen flere ganger, og tenkte at siden ingen andre gjorde noe med det måtte jeg ta saken i egne hender, forteller Siren og ler.

Kanskje er det latteren til bestemoren som har gått i arv, den sitter i hvert fall like løst hos henne som hos Solveig.

- Den største utfordringen var faktisk å få alle legeerklæringene som måtte til for at hun skulle få lov til å hoppe. Hun måtte gjennom EKG og full utredning, og det tok litt lenger tid enn jeg hadde regnet med. Den siste signaturen kom bare noen timer før vi skulle opp i flyet, men vi rakk det heldigvis akkurat, forteller Siren.

I siste liten var endelig alt klart. Solveig var erklært frisk og sprek nok til å hoppe, og Solveig og Siren kjørte av gårde fra Oslo til Tønsberg, der hoppet skulle skje.

TO GLADE DAMER: - Vi hadde en så fin dag sammen, forteller Solveig. Foto: Karsten Krat
TO GLADE DAMER: - Vi hadde en så fin dag sammen, forteller Solveig. Foto: Karsten Krat Vis mer

Sa ingenting

På bestemorens ordre hadde Siren ikke sagt noe om at de faktisk skulle hoppe den dagen til faren sin, Solveigs eldste sønn. Han ville bare blitt altfor bekymret, mente Solveig.

- Han ble litt sint etterpå, innrømmer Siren.

- Det er jo et stort ansvar å ta med en 90-åring på fallskjermhopping, men jeg var helt sikker på at det skulle gå bra, sier hun.

Siren jobber som sykepleier på akuttmottaket på Ullevål sykehus, og har sett nok av skader som har oppstått under helt vanlig aktivitet. Uhell kan skje når man minst venter det. Så hvorfor la være å gjøre noe man har drømt om hele livet?

Ingen av dem var i tvil: Dette skulle de gjøre. På vei opp satt Solveig og Siren bakerst i det lille flyet og holdt hverandre i hendene, like spente begge to.

- Jeg satt bare og gråt fordi jeg var så rørt av situasjonen, forteller Siren og ler.

- Bestemor var så spent og glad, og viste ingen frykt i det hele tatt. Hun var bare helt med. Det føltes som en ære å få lov til å gjøre det sammen med henne.

SPENT: På vei opp sammen med instruktørene. Foto: Tønsberg Skydiving
SPENT: På vei opp sammen med instruktørene. Foto: Tønsberg Skydiving Vis mer

Ikke redd

Flyet klatret oppover og oppover, og været viste seg fra sin aller beste side. Sol, stille og skyfri himmel så langt de kunne se. Siren hoppet først, deretter var det Solveigs tur. Som den siste i flyet hoppet hun, 4000 meter over bakken.

- Det var en kjempefin opplevelse! forteller hun på telefon fra Vadsø.

- Du var ikke redd?

- Nei. Akkurat da jeg skulle hoppe ut av flyet, ut i intet, fikk jeg litt sperre. Det var litt vanskelig, for jeg måtte sitte på huk. Men han som jeg hoppet sammen med, puffet oss litt, og så var vi ute, forteller hun.

FRITT FALL: - Jeg svever! jublet Solveig Hildonen da hun var ute av flyet og i fritt fall nedover. Foto: Tønsberg Skydiving
FRITT FALL: - Jeg svever! jublet Solveig Hildonen da hun var ute av flyet og i fritt fall nedover. Foto: Tønsberg Skydiving Vis mer
SPREK 90-ÅRING: Ikke alle 90-åringer hopper i fallskjerm. For Solveig Hildonen var det en gammel drøm som gikk i oppfyllelse. Foto: Tønsberg Skydiving
SPREK 90-ÅRING: Ikke alle 90-åringer hopper i fallskjerm. For Solveig Hildonen var det en gammel drøm som gikk i oppfyllelse. Foto: Tønsberg Skydiving Vis mer

Og så suste hun nedover, i fritt fall flere kilometer over jorda.

- Det var helt nydelig! Det føltes som å sveve, akkurat slik fuglene gjør, det var en veldig fin følelse. Jeg tenkte bare: Jeg svever!

Like ved svevde barnebarnet Siren, like strålende blid som bestemoren sin.

Noen minutter senere var de begge nede på bakken igjen, en opplevelse rikere.

- Det var veldig fint å gjøre det sammen med Siren. Vi hadde en så fin dag sammen, sier Solveig.

NEDE: Trygt nede på bakken igjen, etter kyndig landing sammen med instruktøren. Foto: Tønsberg Skydiving
NEDE: Trygt nede på bakken igjen, etter kyndig landing sammen med instruktøren. Foto: Tønsberg Skydiving Vis mer

- Må leve mens man lever

Kanskje er det noe i det, at alder bare er et tall. At man bare er så gammel som man føler seg.

Solveig har levd et aktivt liv, med turer i fjellet og sykling om sommeren og spark om vinteren. Hun går på trening to ganger i uken og svømmer en gang i uken, og har både hus og hage som hun steller alene.

- Vi hadde ikke bil før jeg var over 50, og da må man jo gå og sykle, da. Jeg er vant til å være aktiv, og når man blir eldre gjelder det å holde muskulaturen i gang. Nå skal jeg snart ut og slå plenen, det har jeg ikke vondt av selv om jeg er 90, sier hun, og legger til:

- Jeg syns jo det er sånn som det skal. Man må leve mens man lever. Og hoppe i fallskjerm når man kan.

- Kommer du til å hoppe flere ganger?

- Nei. Det var veldig fint å ha opplevd det, men jeg er jo tross alt passert 90. Det er bra nå.

HIGH FIVE: To lykkelige damer nede på jorda igjen. Foto: Tønsberg Skydiving
HIGH FIVE: To lykkelige damer nede på jorda igjen. Foto: Tønsberg Skydiving Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.