Problemer i parforholdet?

Dette er de 3 vanligste problemene i parforhold

- Det er nok noe mange kan kjenne seg igjen i, sier psykologen.

TRANG PLASS OG LITE EGENTID: Pandemien har gjort at vi er mer hjemme, mange jobber hjemmefra og vi tilbringer mer tid med våre nærmeste. Det kan føre til en del utfordringer. FOTO: NTB
TRANG PLASS OG LITE EGENTID: Pandemien har gjort at vi er mer hjemme, mange jobber hjemmefra og vi tilbringer mer tid med våre nærmeste. Det kan føre til en del utfordringer. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De aller fleste av oss liker å være litt alene av og til. Slappe av, koble av og gjør de tingene som du ikke er så glad i å gjøre foran andre, som å «binge watche» favorittserien din for hundrede gang eller spise is rett fra boksen.

Når vi er i et parforhold ønsker vi selvfølgelig også å tilbringe nok tid med kjæresten. Vi trenger å få nok nærhet, kjærlighet og oppmerksomhet.

Det er derfor en riktig balanse mellom tid sammen og tid fra hverandre kan være så viktig for forholdet.

Nylig viste en studie at både for mye tid sammen og for lite tid sammen kan føre til store problemer i parforholdet. Studien, som er publisert i tidsskriftet Evolutionary Psychology, viser at å være for klengete, ha lang arbeidstid og mangel på egentid er tre av de vanligste problemene par opplever i langvarige forhold.

Det er med andre ord et problem å være for mye hjemme og det er et problem å være for lite hjemme, så hvordan kan vi finne en riktig balanse?

Dette viser studien

I en tidligere studie kartla forskerne 78 vanlige problemer i parforhold, og i den nye studien ønsket forskerne å undersøke hvilke av disse problemene som er mest fremtredende. De gjennomførte derfor undersøkelser blant innbyggere i Kina og i Hellas.

Deltakerne i studien ble vist listen over 78 mulige forholdsproblemer, og ble bedt om å vurdere om hvert av disse punktene var et problem i deres nåværende forhold.

Forskerne kategoriserte så disse 78 problemene i 13 hovedgrupper; mangel på entusiasme, utroskap, dårlig sex, ikke-monogami, vold/avhengighet, mangel på personlig tid og rom, lang arbeidstid, klenging, karakterproblemer, barn, problemer med omgangskretsen, mangel på kompromisser og mangel på innsats.

Nesten en tredjedel av deltakerne (30 prosent) meldte at sin egen klenging var et problem for parforholdet. Nesten en fjerdedel (23 prosent) rapporterte om mangel på egentid og personlig plass, og rundt 22 prosent rapporterte at lang arbeidstid var et problem.

Resultatene avslørte også kjønnsforskjeller. Menn meldte oftere om problemer relatert til sex i forholdet, for eksempel «Min partner mangler seksuell interesse for meg», mens kvinner oftere meldte om problemer knyttet til deres egen klenging, for eksempel «Jeg blir for lett avhengig av partneren min».

Noe mange kan kjenne seg igjen i

- I denne studien kommer det frem at å være klengete, ha lang arbeidstid og mangel på plass og egentid er noen av vanligste forholdsproblemene. Dette resultatet har nok blitt påvirket av koronapandemien og er nok noe mange kan kjenne seg igjen i.

Det forklarer Andreas Løes Narum, som er parterapeut og psykolog i parweb.no.

Pandemien har gjort at vi er mer hjemme, mange jobber hjemmefra og vi tilbringer mer tid med våre nærmeste. Mange glemmer også å «gå hjem» fra jobb, og skillet mellom jobb og fritid blir mer visket ut. Derfor kan lange arbeidsdager og mangel på plass bli en utfordring for mange.

- Mange opplever mangel på egentid og plass fordi vi er mer hjemme, kanskje barna har hjemmeskole eller partneren har hjemmekontor, og det kan føles helt umulig å få litt tid for seg selv, sier Løes Narum.

Egentid er viktig

- Det er ikke ofte jeg treffer personer som har godt av å være sammen med partneren sin hele tiden. De aller fleste har godt av litt egentid, og vanligvis er det noe mange av oss får på jobb. Med hjemmekontor og mer tid hjemme har mange mistet den tiden borte fra partneren sin.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Selv om parforholdet er bra og du elsker kjæresten din, er det sunt å få en pause, være litt borte fra hjemmet og kjenne på savn.

- Etter litt avstand er det godt å treffes igjen og fortelle om hva dere har opplevd, sier Winther.

Små problemer kan bli store

De vanligste, klassiske problemene i parforhold er husarbeid, økonomi og sex, men også ting som tilsynelatende er små og banale kan påvirke parforholdet.

- Små detaljer kan ha veldig stor betydning og kan påvirke forhold i stor grad. Livet består tross alt av mange små hendelser. Det er de små tingene som over tid gjør deg irritert, bygger friksjon og som fører til fastkjørte kranglemønstre, sier han.

Det kan for eksempel begynne med at partneren din tørker av kjøkkenbenken på en annen måte enn deg, eller at han eller hun ikke er like opptatt av ryddighet og renslighet som deg.

- Hvis du er født som en veldig ryddig og ordentlig personlighet, kan du bli fysisk uvel av å være et sted som er rotete og grisete. Det kan fort føre til dårlig stemning, og uttalelser som kanskje er ment som et hjertesukk blir mottatt som en anklage: «Kan ikke du rydde litt, vær så snill?» blir oppfattet som «Kan ikke du for en gangs skyld rydde opp etter deg!», sier Løes Narum.

Finn en riktig balanse

For noen par er det et problem at den ene eller begge jobber veldig mye og er mye borte fra hjemmet, og at de får lite tid til hverandre og til å pleie forholdet. Det er nok én av grunnene til at lang arbeidstid kan slite på et parforhold.

- Hvis partneren din jobber mye og er mye borte, kan du bli klengete når han eller hun først er hjemme, og den andre kan føle at han eller hun får lite frihet og egentid. Litt tid fra hverandre er bra, men for mye er ikke bra, forklarer Winther.

Hvis dere er fra hverandre for mye, slutter kroppen å produsere kjærlighetshormonet oxytocin, som trigges av nærhet. Da mister mange litt av kjærestefølelsene.

- Et lite opphold kan være bra, men en for lang pause er ikke bra. De gode følelsene kan forsvinne over tid, så prøv å finn en riktig balanse mellom tid sammen og tid fra hverandre, råder Winther.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.