Skilsmisse

Det overraskende bruddet etter 30 år ga Laila en ny start

Etter en følelsesmessig berg-og-dal-bane med både sorg og sinne, bestemte Laila seg for å si ja til livet. Hun skrev en liste over alt hun drømte om å gjøre. Siden har livet hennes vært fylt av eventyr.

SKREV LISTE: Da bruddet var et faktum bestemte Laila seg for å lage en liste over alt hun vil oppleve. Foto: Anna Thors
SKREV LISTE: Da bruddet var et faktum bestemte Laila seg for å lage en liste over alt hun vil oppleve. Foto: Anna Thors Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Da Laila Sölvesdotter plutselig sto alene etter et 30 års langt ekteskap, bestemte hun seg raskt for ikke å være bitter. Hun valgte heller å tenke positivt og si ja til livet. Laila skrev ned en liste over alt hun hadde drømt om gjennom årene, men som hun tidligere ikke hadde tort. I dag, ni år senere, står det bare to opplevelser igjen på denne listen.

– Livet er her og nå, og det finnes en mening med alt. Det går ikke an å tenke negativt, for det handler om å leve livet fullt ut, sier Laila.

Gjennomførte et løpt

Høsten 2011 sa hennes ektemann, som hun hadde vært gift med i 30 år og som hun har tre sønner med, at han ville skilles. For Laila kom denne beskjeden som et sjokk, og den første tiden etter bruddet var en følelsesmessig berg-og-dal-bane med både sorg og sinne.

– Han hadde møtt en annen. Og sånn kan det bli – kjærlighet kan jo ta slutt. Jeg skulle likevel der og da ønske at han var ærlig med meg fra starten av. Og at jeg ikke fikk vite det via andre.

Helgen etter den tunge beskjeden skulle Laila løpe «Tjejmilen» i Stockholm. Først tenkte hun at hun ikke klarte å dra. Hun var nedfor og umotivert. Men brått ombestemte hun seg, og så på løpet som en mulighet for å tenke på andre ting.

– Det var det beste jeg kunne gjort. I løpet av den helgen gikk det opp et lys for meg. Tretti år i parforhold var over, og nå var det bare opp til meg hva jeg ønsket å gjøre videre. Sinnet gikk over og ble til ny energi og handlingskraft.

Etter løpet dro Laila hjem igjen og pakket.

– På noen timer hadde jeg pakket sammen 30 år. Jeg tok med meg alt det viktigste, og det praktiske og formelle tok revisoren vår seg av.

En lang liste

Nå kom tankene. Laila innså plutselig hvor mye av tiden i alle disse årene som har gått med til jobb og plikter. Det hadde nesten ikke vært plass til noe annet. Hva hadde hun lyst til å gjøre nå? Og hvem var egentlig Laila? Hun skrev en liste over hva hun ville oppleve før hun døde.

– Det bare kom over meg, at jeg ikke hadde levd livet mitt ordentlig før. Aldri hadde jeg gjort de tingene jeg alltid har drømt om å gjøre.

På listen sto blant annet pilegrimsvandring i Spania, ta dykkersertifikatet, studere på universitet, bytte yrke, snakke foran større forsamlinger, reise til ulike land, løpe på den kinesiske muren, ta mopedlappen, begynne å trene boksing og løpe «tjejmilen» i New York.

Nå kom et nytt kapittel i livet, der Laila begynte å si ja til opplevelser som hun tidligere ikke engang hadde tenkt på.Og det viktigste for henne var å gi barnebarna tid. Laila ville gjerne være en farmor som alltid var til stede. Fredager skulle hun ha fri fra alt annet for å være sammen med dem. Og fredagen er blitt den koseligste dagen i hele uka. Hun har fem barnebarn i ulike aldre, og noen ganger har hun hele søskenbarnflokken hjemme hos seg samtidig.

– Jeg vil gi dem den tiden jeg ikke hadde muligheten til å gi mine egne barn. Det er ikke slitsomt i det hele tatt. Det gir meg energi å være sammen med barna, og hvis man har mulighet til å tilbringe tid sammen, så burde man gjøre det. Det er så fort gjort å miste mye hvis det ikke prioriteres.

Det er en synlig stolt og takknemlig farmor som forteller om tid sammen med barnebarna.

– Jeg har vært der når de har tatt svømmeknappen, vi har reist på langhelgturer til Stockholm, vandret i skogen, plukket bær og sopp, stått på slalåm og skøyter. All den tiden vi tilbringer sammen betyr like mye for de som for meg.

Drømmene ble virkelighet

Etter at Laila kom seg på plass i ny leilighet, begynte hun å fundere på hva hun skulle ta fatt på først av alle drømmene sine. En venninne skulle vandre pilegrimsferden El Camino, og Laila begynte å undersøke hvordan hun kunne løse det.

Hun kunne være borte fra jobb i 14 dager, og regnet seg fram til at hun kunne rekke å gå 28 mil til sammen på de dagene. Med en fullpakket ryggsekk gikk hun ut på tur i nabolaget, for å forberede seg på den store opplevelsen.

– Folk må ha tenkt at jeg hadde blitt gal, som gikk rundt i gatene med en ryggsekk. Men jeg ville være i god form.

Da det var dags for å dra av gårde, kunne dessverre ikke venninnen bli med likevel. Laila bestemte seg for å dra alene, og startet vandringen sin i Astorga og gikk til Santiago de Compostela. Denne ferden gjorde godt. I løpet av vandringsdagene, lot hun alle følelser få plass. Hun gikk gjennom hele livet sitt og tenkte nøye gjennom alt hun hadde vært med på de siste årene. Hun møtte mennesker fra ulike land med flere interessante livshistorier.

– Jeg tillot meg selv å rense opp i alle følelsene jeg gikk med. Det var tårer fylt av sorg, sinne og nedstemthet, men samtidig kjente jeg på en enorm glede. Jeg fikk en ny start.

Farvel til det gamle

Med seg på reisen hadde hun en nøkkelring med et bilde av seg selv og sin tidligere mann på. Hun hadde lest at ved plassen Cruz de Ferro, jernkorset, kan man legge igjen noe som symboliserer det man ønsker å legge bak seg for bestandig.

– Jeg gravde ned nøkkelringen og tok farvel med mitt gamle liv, og sa hei til mitt nye, sier Laila som ler når hun forteller om turen.

Hun gikk raskt, og la bak seg flere mil hver eneste dag. Noen deler av vandringen løp hun.

– Jeg mistet åtte tånegler på turen. Tydeligvis hadde jeg det skikkelig travelt med å rense ut alt jeg bar på av følelser.

Vel hjemme i Sverige begynte hun å vurdere hva som skulle bli det neste målet på listen. Hun bestemte seg for å studere på universitetet og besto kursene med glans.

– Jeg har vært på Sri Lanka, i Hongkong, Bali, Irland og Malaysia der jeg tok dykkersertifikat. Jeg har opplevd og sett så mange fantastiske steder.

Et punkt som Laila er ekstra stolt over, er at hun kjørte opp til moped og kjøpte seg en Puch Alabama.

– Herregud, jeg som aldri har kjørt moped før! Jeg meldte til og med meg og en venn på et mopedløp!

Ungdomsflammen

Sakte, men sikkert ble listen til Laila kortere. Årene som gikk etter skilsmissen hadde vært både lærerike og innholdsrike. Og hun har hatt det utrolig gøy.

– Jeg har lært at når man er et ja-menneske, så ramler man oppi utrolig mye gøy. Livet går inn i en positiv spiral, og alle biter faller på plass. Slik har det vært for meg, fra jeg begynte å lytte til hjertet mitt.

Fortsatt gjenstår det to punkter: Å besøke Den kinesiske mur og å løpe «tjejmilen» i New York.

– Listen min skal jeg fullføre uansett hva. I tillegg har det jo kommet en del nye punkter med drømmer som jeg ønsker å oppleve. Hver gang jeg utfordrer meg selv, så dukker det nye ideer opp, og for hver utfordring jeg gjennomfører, utvikles jeg som person og jeg får en ny energi og kraft.

I dag beskriver hun livet sitt som harmonisk og fantastisk på alle mulige måter. Hun har troen på at alt skjer for en grunn. For et par år siden gikk hun inn i en ny relasjon, med en mann som hun hadde en flørt med for 45 år siden.

– Plutselig sto ungdomsflammen min rett foran meg en sen sommerkveld. Han kom inn i livet mitt på nytt og var klar for en ny fase. Jeg er så takknemlig for at vi har krysset hverandres veier enda en gang. Vår tid er nå.

Har to livsmotto

Laila har to livsmotto. Det ene er at det ikke er farlig å gjøre feil. Da er det bare å gjøre det på nytt.

– Mitt andre livsmotto er at livet aldri blir slik man hadde tenkt seg – det blir som regel bedre. Jeg vil så gjerne kunne si at jeg har levd livet mitt fullt ut. Jeg er lykkelig og takknemlig for mine fantastiske barn, barnebarn, gode venner og kjæresten min.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.