Hørselstap

– Det er lett å kjenne seg utenfor

Marlin Markholms svekkede hørsel ble oppdaget allerede på barneskolen. Opp gjennom årene har hørselen blitt svakere og svakere, noe som har satt sine begrensninger både i arbeidslivet og i sosiale sammenhenger.

STRATEGIER: Marlin trenger gode strategier for å kunne fungere så bra som mulig i sosiale sammenhenger. – Jeg vil gjerne delta, og kjenne at det sosiale livet får en plass i livet mitt, sier hun. Foto: Xenia Villafranca
STRATEGIER: Marlin trenger gode strategier for å kunne fungere så bra som mulig i sosiale sammenhenger. – Jeg vil gjerne delta, og kjenne at det sosiale livet får en plass i livet mitt, sier hun. Foto: Xenia Villafranca Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Betydningen av hørselstap har innvirkning på flere arenaer i livet, men prates lite om i samfunnet, sier Marlin (48).

Mangelen på kunnskap og åpenhet rundt hørselstap er nettopp grunnen til at hun gjerne deler sin historie der hun smilende åpner grindporten til småbruket Englagård på Nøtterøy. Tett inntil henne står Alva, en et år gammel golden retriever. Den unge hunden logrer velkomstivrig med halen. Over oss leker solstrålene gjemsel mellom lodne skyer. En lydløs robotklipper napper seg gjennom det irrgrønne plengresset. Rundt alle hus blomstrer det i krukker og bed. Nærmere den perfekte sommeridyll er det sjelden man kommer.

Takknemlig

Marlin legger ikke skjul på sin takknemlighet over å bo vakkert til på landet, og samtidig bare et kvarters kjøretid fra Tønsberg. Gjennom hele sitt voksenliv har hun vært i aktivt arbeid, gjerne i kombinasjon med videreutdanning på kveldstid. Når vi møter henne er hun for første gang i sitt liv langtidssykmeldt.

Senhøsten 2021 hadde Marlin startet i ny jobb som bedrifts-sykepleier. Jobben innebar veiledning, undervisning og gruppesamtaler. Dette var noe hun hadde jobbet med i flere år, men denne gangen var det noe som var endret. Etter jobben strevde hun med å forstå hva mannen og barna sa hjemme. Det var som om hjernen var «nummen».

– Jeg hørte at de pratet, men jeg oppfattet ikke hva de sa, forteller hun.

– Øynene verket, og hodepinen var nærmest konstant.

Da Marlin kontaktet audiografen sin for ny hørselstest, viste det seg at resthørselen på det øret hvor hun hadde høreapparat, hadde falt ytterligere. Området hvor taleoppfattelsen befinner seg, var betydelig rammet. Marlin forteller videre:

– Jeg tok kontakt med audiopedagog Anne Kristine Grønsund som hadde hjulpet med under tilpasning av CI-apparat i 2019. Jeg forsto at jeg hadde behov for bistand til å håndtere en situasjon hvor jeg brått ikke fungerte verken på jobb eller hjemme.

Læreren varslet

Marlins hørselsproblemer ble oppdaget da hun gikk på barneskolen. Læreren hadde merket seg at jenta virket ukonsentrert og hadde mange skrive- og talefeil. Det var bokstaver som forsvant for henne når hun snakket. For eksempel sa hun «affel» i stedet for gaffel, og «nute» i stedet for knute. Læreren som varslet hadde mistanke om at det var noe galt med hørselen, ikke evnen. Testen viste da også at hørselen var svekket på begge ørene. De to neste årene ble hun fulgt opp av logoped for å korrigere talefeil. Hun gikk i fjerde klasse da hun fikk sine første høreapparat. I dag har hun høreapparat på det ene øret og cochleaimplantat (CI) på det andre.

CI-APPARAT: Cochleaimplantat tilbys bare til dem som ikke får effekt av et vanlig høreapparat. Det består av en elektrode som implanteres i sneglehuset (cochlea), og et eksternt apparat som kobles til elektrodene. Det eksterne apparatet fanger opp lyd, og sender dette videre til sneglehuset. Derfra blir signalene sendt videre til hørselsnerven som gjør det mulig for hjernen å tolke lydbildet. Foto: Xenia Villafranca
CI-APPARAT: Cochleaimplantat tilbys bare til dem som ikke får effekt av et vanlig høreapparat. Det består av en elektrode som implanteres i sneglehuset (cochlea), og et eksternt apparat som kobles til elektrodene. Det eksterne apparatet fanger opp lyd, og sender dette videre til sneglehuset. Derfra blir signalene sendt videre til hørselsnerven som gjør det mulig for hjernen å tolke lydbildet. Foto: Xenia Villafranca Vis mer

– Jeg lærte meg å lese på munnen uten å tenke over det, forteller Marlin.

– Med svekket hørsel blir man også god til å tolke kroppsspråk og fange opp stemninger hos mennesker.

Sitt handikap til tross, kom Marlin seg bra gjennom skolegangen. Da hun begynte på videregående, hadde familien flyttet fra Lørenskog til Tjøme. Marlin gikk handelsgym i Tønsberg.

– Jeg har alltid vært pliktoppfyllende og god til å pugge, sier hun med et smil – og legger til:

– Men jeg har alltid sittet på første benk. Jeg har nok hatt en ubevisst strategi, og stilt meg i en posisjon der jeg kan se den som prater.

I ettertid kan hun også reflektere over en oppvekst med svekket hørsel:

– Ungdomstiden ville nok ha vært annerledes dersom både jeg, og mine omgivelser, i større grad hadde forstått hva hørselen betyr. Jeg følte meg utenfor og isolert i mange sammenhenger. Det har ikke alltid vært ok å være jenta som ikke skjønner hva de andre ler av.

Tilrettelagt arbeid

En følelse av ikke å strekke til har i perioder fulgt Marlin i arbeidslivet. Selv om hun alltid har vært åpen om sin hørselsstatus overfor arbeidsgivere, er det ikke alltid like enkelt å legge til rette. Handikappet har ført til at hun stadig har kompensert med å videreutdanne seg. Etter først å ha tatt Markedsføringshøgskolen og jobbet med IT, tok hun i 2003 fatt på sykepleierutdanningen. Senere har hun fylt på med videreutdanning innen helsefremmende arbeid, veiledning og coaching.

Da hun på nyåret ble sykmeldt, holdt hun på med den avsluttende masteroppgaven i verdibasert ledelse. Det siste halvåret har Marlin brukt mye tid på å forsone seg med de endringene hørselstapet medfører. Audiopedagog Anne Kristine Grønsund har fått henne til å innse at hun trenger en hvilepause – uten å tenke prestasjon. Som Marlin selv sier det:

– Jeg må jobbe med å finne en arbeidstilværelse hvor jeg får mulighet til å bruke kompetansen min, men samtidig har rommet til å hente inn energien til å fungere gjennom hele dagen rent hørselsmessig.

SNAKKE MER: Marlin merket at hørselen begynte å svikte allerede på barneskolen. I dag savner hun mer debatt omkring hørselstap, særlig for å finne gode løsninger for hørselshemmede i arbeidslivet. Foto: Xenia Villafranca
SNAKKE MER: Marlin merket at hørselen begynte å svikte allerede på barneskolen. I dag savner hun mer debatt omkring hørselstap, særlig for å finne gode løsninger for hørselshemmede i arbeidslivet. Foto: Xenia Villafranca Vis mer

Sosiale settinger

Også sin deltakelse i et sosialt liv må hun ha en strategi for:

– Jeg innrømmer at jeg kvier meg for større sosiale settinger. Samtaler hvor vi er mer enn tre, fire stykker, kan være utfordrende hvis alle begynner å prate i munnen på hverandre, noe som jo er helt naturlig når mennesker kommer sammen. Det er her jeg må jobbe med gode strategier, ta pauser, gå ut og trekke litt luft – komme inn igjen. For jeg vil gjerne delta, og kjenne at det sosiale livet får en plass i livet mitt, til tross for hørselen.

- Slik situasjonen er i dag blir jeg sjelden lenge i selskaper, men jeg har lært meg at det er helt fint å si ifra, og venner viser alltid forståelse. Hjernen trenger pause etter sosiale situasjoner, slik er det bare. Det kan være enklere å være hjemme og invitere venner hit. Her kan jeg legge duk på bordet og teppe på gulvet som bidrar til mindre akustikk i rommet. Det er jeg selv som må jobbe med ikke å tenke at jeg er til bry i sosiale settinger. Det er ofte små ting som utgjør en forskjell på lydopplevelsen. Jeg har fine venner som er opptatt av at det skal fungere, og jeg blir for eksempel spurt om hvor det er best for meg å sitte. Det er slikt jeg er veldig takknemlig for.

SE TV: Kroppen til demenssyke Marta husker plutselig når musikken settes på. Vis mer

Etter en times samtale ved et utebord hvor bare litt humlesurr bryter stillheten, er Marlin og Alva klar for fotografering. Men først vil Marlin gjerne oppsummere:

– Jeg har tro på at dersom vi prater mer åpent om hørselstap og dets utfordringer, så finner vi flere muligheter til både å fungere i hverdagen og tilrettelegge i arbeidslivet. Å høre dårlig er ofte et skjult handikap. Det er vanskelig å se at noen hører dårlig, men det kan av ulike årsaker ramme mennesker i alle aldre.

Gode verktøy er viktig

Mange hørselshemmede sliter psykososialt, men det finnes hjelp og verktøy som gjør dem i stand til å håndtere hverdagen med hørselstap på en god måte.

I to perioder har audiopedagog Anne Kristine Grønsund vært til betydelig støtte og hjelp for Marlin Markholm. Hun er gründer og leder for klinikken Vestfold Hørsel og Kommunikasjon i Stokke.

Anne Kristine Grønsund er utdannet audiopedagog fra Universitetet i Oslo. Audio-pedagogikk er en retning innenfor mastergradsstudiet i spesialpedagogikk. Hun er også utdannet og godkjent kognitiv terapeut. Audio-pedagoger tilbyr veiledning og behandling for mennesker som strever med hørsel, lyd og kommunikasjon, inklusiv tinnitusplager og ulike former for lydømfintlighet. Ved henvisning fra lege, dekkes audiopedagogisk behandling av HELFO.

– En viktig del av arbeidet i audiopedagogisk rehabilitering for hørselshemmede, er å finne ut hva som er viktig for akkurat den personen jeg jobber med, og hvordan hørselstapet skaper hindringer for henne eller ham, forteller Grønsund.

– Så jobber vi med å finne ut hvilke strategier vedkommende bruker som fungerer, og hvilke som ikke fungerer godt i et mestringsperspektiv i deres liv. Jeg tilfører kunnskap og forslag til ulike nye strategier og verktøy. Disse prøves ut av den hørselshemmede, trenes på – og man lærer så av erfaringene dette gir. Strever man med tanker og følelser rundt hørselstapet og håndtering av det, kommer tilleggsutdannelsen i kognitiv terapi godt med.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.