Finne nye venner som voksen?

Det er enklere enn du kanskje tror

Å finne nye venner midtveis i livet trenger ikke være vanskelig, men det holder ikke å si at man skal ta en kaffe en dag. Du kommer mye lenger med initiativ, noen komplimenter og vilje til å gjøre deg litt sårbar - pluss et par triks for å få samtalen i gang.

FINNE VENNER: Å bli kjent med og finne nye venner som voksen, er ikke nødvendigvis så mye vanskeligere enn da du var ung. Men du må kanskje lete litt mer aktivt etter dem, og ta initiativet oftere selv. Foto: NTB
FINNE VENNER: Å bli kjent med og finne nye venner som voksen, er ikke nødvendigvis så mye vanskeligere enn da du var ung. Men du må kanskje lete litt mer aktivt etter dem, og ta initiativet oftere selv. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Det trenger ikke være vanskelig å få nye venner som voksen, men jeg ser at det er det for mange. Særlig etter at barna har flyttet ut blir dette et vanlig og ofte ganske sårt tema.

Det sier psykolog Eva Tryti, som driver egen psykoterapipraksis og har lang erfaring som psykologspesialist. Venner - eller mangelen på dem - er et tema som ofte dukker opp i terapirommet.

- Det handler kanskje litt om tiden vi lever i. Alt skal liksom være så perfekt, også når det gjelder familie, vennskap og relasjoner til andre, sier hun.

Vennskap former livet

Når vi er unge, er store deler av livet sentrert rundt venner. Det er dem vi betror oss til, oppdager verden sammen med og filtrerer alle våre erfaringer gjennom.

Flere av verdens mest populære filmer og tv-serier handler om nettopp dette - vennene som alltid er der, som en familie du ikke er i slekt med, men som du likevel føler et sterkt slektskap til. Det er en grunn til at Friends er like populær 20 år etter at den hadde premiere.

De heldige blant oss har vennskap som varer livet ut, men for mange av oss er venner noe som kommer og går. Familie og jobb overtar oppmerksomheten, vennskap blir satt på vent, flytter til en annen kant av landet eller ebber ut av seg selv.

Hvor ble det av gjengen?

Så en dag: Barna er blitt store. Jobben mindre krevende. Familielogistikken går av seg selv. Og der står vi plutselig, og lurer på: Hva - og hvem - skal vi bruke tiden vår på nå?

- Venner er viktige, men det holder med noen få. Å tilhøre en stor vennegjeng er verken nødvendig eller spesielt vanlig. De fleste av oss har enkeltstående venner. Å ha et par gode venner du kan ha nære samtaler med, er langt viktigere enn å ha en stor gjeng, sier Tryti.

Bli kjent med nye folk

Er målet ditt å skaffe deg nye venner, er første bud å komme deg ut og delta på arenaer der du kan treffe andre, påpeker Tryti.

- Meld deg på et kurs, delta på lokale arrangementer, hjelp til med et eller annet i nabolaget ditt. Start i det små, og inviter andre på kaffe eller på tur. Lirk deg forsiktig innpå folk, og husk at ikke alle vennskap trenger å bli veldig nære. Å ha noen å gå tur med søndag morgen er også fint, sier hun.

Gi ros, og slutt å overtolke

Du må også våge å ta initiativ og gjøre deg litt sårbar, og ikke overtolke alt den andre sier eller gjør, verken i den ene eller andre retningen.

- Ikke tenk millimeter. Om du inviterte til noe sist gang, betyr ikke det nødvendigvis at det er den andres tur nå. Lytt litt, del litt, og gi ros og komplimenter. Vær positiv, sier hun.

Det er én ting hun advarer kraftig mot dersom du er på jakt etter å utvikle nye eller dypere vennskap: Å bruke vennene dine som terapeut.

- Klaging er virkelig ikke tiltrekkende. Tvert imot fører det til slitasje på vennskapet, for det er bare en viss dose folk tåler før de blir utmattet. Heldigvis er det lett å gjøre noe med hvis vi bare blir bevisste på det, sier Tryti.

Ikke gi opp

Hun oppfordrer til å tenke på det å finne nye venner litt på samme måte som når du leter etter ny jobb: Du kan ikke forvente å få alle jobber du søker på.

- Det finnes mange grunner til at vennskap ikke utvikler seg, det er ikke nødvendigvis fordi folk misliker deg eller du gjør noe feil. Børst det av deg og fortsett å lete, sier hun.

Vær litt frampå

Kjersti Kvam er journalist og forfatter av Bedre kjent-boka, en slags verktøykasse av spørsmål og samtalestartere som skal gjøre det mindre skummelt å bli kjent med nye folk og lettere å bli bedre kjent med de folka du allerede har rundt deg.

Det er det samme som gjelder enten du er i et middagsselskap med mange ukjente, melder deg på et kurs i hagestell eller møter noen på tur i fjellet, påpeker hun: Hvis du viser interesse for den andre, vil du også selv framstå som interessant.

- Det kan føles skummelt å prøve å bli kjent med nye mennesker, men bestem deg på forhånd for å være litt frampå. Gi deg selv en konkret oppgave, som at på den festen i kveld skal du ha en samtale med minst én person du ikke kjenner, eller at du skal arrangere et eller annet og invitere folk du har lyst til å bli bedre kjent med, sier Kvam.

Ta styring på samtalen

Men så var det samtalene, da. For hva skal man snakke med fremmede om? Været? Corona? Eller standardspørsmålet: Hva jobber du med?

- «Hva jobber du med?» kan være et fint åpningsspørsmål, men så må man fortsette. Det er utrolig mye ved et yrke man kan grave videre i, og folk er stort sett glade for å bli spurt og kunne snakke om seg selv, sier Kvam.

Ta litt styringen på samtalen, oppfordrer hun. Selv om det kan være utfordrende, blir det lettere å holde samtalen gående hvis du følger opp og er en aktiv samtalepartner.

- Still oppfølgingsspørsmål og grip fatt i alle halmstrå du har. Har personen nylig vært i Thailand? Spør hvordan det var, og vis engasjement og interesse, sier Kvam.

Inviter til noe

Dersom samtalen går bra, eller du treffer noen du ønsker å bli bedre kjent med, kan du foreslå at dere møtes igjen. Men det må være konkret, mener Kvam. Å foreslå at man skal ta en kaffe en dag, har ingen hensikt.

- «Å ta en kaffe» skjer nesten aldri. Inviter heller personen med til et arrangement, et kurs, en turgruppe eller lignende. Det er mye lettere å bli kjent hvis man gjør noe eller lærer noe sammen med flere andre, sier hun.

BEDRE KJENT: Journalist og forfatter Kjersti Kvam mener det viktigste når du er på jakt etter nye venner, er å være litt frampå og våge å være personlig. Foto: Privat
BEDRE KJENT: Journalist og forfatter Kjersti Kvam mener det viktigste når du er på jakt etter nye venner, er å være litt frampå og våge å være personlig. Foto: Privat Vis mer

Selv bestemte hun seg for noen år siden for å bli tøffere på å bade, og sendte ut en forespørsel på Facebook der hun spurte om noen ville være med og leie en badstubåt. Responsen var stor.

- Det ble en veldig fin greie, og mange av de som var med kjente ikke hverandre fra før, forteller Kvam.

Våg å være personlig

Hvordan utvikler man så et litt perifert bekjentskap til å bli et skikkelig vennskap? Ved å tørre å være personlig, og godta muligheten for å bli avvist uten at det sender deg i kjelleren, mener hun.

- Corona og været har vært en samtalestarter lenge, men vi må komme videre. Still mer personlige spørsmål, gjerne til alle i en gruppe og la alle svare etter tur, sier Kvam, og kommer med noen eksempler:

  • Hvor er du på en lykkeskala fra en til ti i livet ditt nå?
  • Hvilke tre ting er de fineste som har skjedd deg i dag?
  • Hva ville du bli da du var barn?
  • Hva ville du gjort hvis du var Gud for en dag?

- Det åpner for en helt annen samtale. Vi blir kjent på en annen måte og nye dører åpner seg, sier hun.

Skap god stemning

Det kan selvsagt være skummelt i starten, men man kan gjøre det så seriøst eller useriøst man vil, råder Kvam. Å stille positive spørsmål skaper god stemning, og ved å insistere på at alle skal svare, drar man også de mer sjenerte inn i samtalen.

- Kunsten er å øve seg på å snakke om andre ting enn været. Vi knytter bånd ved å være personlige, og det skjer ikke hvis vi aldri tar sjansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.