- Det er en styrke og et fortrinn å se ting fra et annet perspektiv

Mayra (48) kom til Norge fra Venezuela og utdannet seg til kunsthistoriker. Hun har måttet slåss for å komme seg dit hun er i dag, som museumsleder. Da hun omsider fikk sin første jobb på et museum, var det som renholder.

MULTINASJONAL: Mayra ser på seg selv som både norsk og venezuelansk – på sin måte. Foto: Otto von Münchow
MULTINASJONAL: Mayra ser på seg selv som både norsk og venezuelansk – på sin måte. Foto: Otto von Münchow Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Før Mayra Henríquez (48) kom til Norge første gangen, trodde hun at nordmenn gikk rundt i eskimodrakter og at det var konstant kulde og snø her. I dag synes hun det er litt flaut å innrømme det. Men samtidig opplever hun at nordmenns kunnskap om hennes eget fødeland, Venezuela, ikke alltid er like bra, heller.

– Rasisme og fordommer kommer av redsel for det fremmede og mangel på kunnskaper, ikke fordi at folk er dumme, men de har kanskje ikke fått sjansen til å oppleve andre kulturer. Vi er alle redd for forandringer og det som er annerledes, konstaterer Mayra.

Hun forteller om den gang hun begynte som utvekslingsstudent i Tønsberg i 1991 og ble spurt av en av medstudentene om hun brukte kano til å komme seg til skolen i Venezuela.

– Hallo, jeg kom fra millionbyen Caracas!Mayra er lidenskapelig opptatt av at vi må bryte gjennom kulturbarrierer og fremmed-gjøring av hverandre. Vi må bruke tid til å forstå hverandre, vi må være villig til å skaffe oss kunnskap på tvers av kulturforskjeller. I så måte er kunst for henne et virkemiddel til å skape mellommenneskelig respekt og aksept. Som nytilsatt leder for Sogn og Fjordane kunstmuseum i Førde har hun rikelig anledning til nettopp å gjøre det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.