Julesanger

Den ukjente historien bak verdens mest solgte julesang

Du hører den hver eneste jul, men teksten er sannsynligvis langt dypere - og tristere - enn du har trodd.

WHITE CHRISTMAS: Irving Berlins «White Christmas» var tittellåta i musikalfilmen med samme navn. Bing Crosby, Rosemary Clooney, Vera Ellen og Danny Kaye spilte hovedrollene i filmen. Foto: Moviestore/REX/NTB
WHITE CHRISTMAS: Irving Berlins «White Christmas» var tittellåta i musikalfilmen med samme navn. Bing Crosby, Rosemary Clooney, Vera Ellen og Danny Kaye spilte hovedrollene i filmen. Foto: Moviestore/REX/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Den er sjelelig, lengtende og nostalgisk. Sangen «White Christmas» ble første gang fremført av Bing Crosby første juledag i 1941, bare 18 dager etter angrepet på Pearl Harbor.

Sangen vekker barndomsminner om snø og julefeiring, og er ikke bare den mestselgende julesangen gjennom tidende, men var også tidenes bestselgende singel fram til Elton John ga ut «Candle in the Wind» i 1997, ifølge Guinnes rekordbok.

Sangen spilles over hele verden. Men få vet hvem opphavsmannen til monsterhiten «White Christmas» er, og hvilken trist historie som ligger bak tidenes julesang.

Irving Berlin, som komponerte sangen, kalte den en «en fredssang i krigsstid».

KLASSEREISE: Irving Berlin var den russisk-fødte jøden som sto bak flere hits som berørte amerikanernes hjerter. Den største av dem var julesangen «White Christmas». Foto: Moviestore REX NTB
KLASSEREISE: Irving Berlin var den russisk-fødte jøden som sto bak flere hits som berørte amerikanernes hjerter. Den største av dem var julesangen «White Christmas». Foto: Moviestore REX NTB Vis mer

Feiret ikke jul

Irving Berlin ble født i russisk Sibir og døpt Israel Baline. Som liten kom han som flyktning til USA, og oppveksten på Manhattans lower east side skal ha vært tøff.

Klassereisen ble enorm: Den fattige immigranten gjorde etter hvert stor suksess innen showbiz og ble en verdensberømt låtskriver.

Sin første kjente sang skrev han som 19 år gammel syngende kelner i en restaurant i Chinatown. Etter hvert skulle det komme tusenvis av sanger og mer enn 400 hits fra komponisten. Han hadde en unik evne til å berøre Amerikas kollektive bevissthet. Og den største hiten av dem alle var «White Christmas».

Som jøde feiret ikke Berlin en gang jul, så hvordan kunne han skrive en så populær sang for den kristne høytida?

Hver jul ved sønnens grav

En av The Guardians musikkskribenter er blant dem som har stilt spørsmål ved sorgen i sangen. For da teksten ble skrevet hadde Irving Berlin og kona gått gjennom mange år med sorgfulle desembermåneder.

Irving Berlin´s eneste sønn, Irving Jr, ble født 3. desember 1928. Berlin skrev en sang til sønnen: «My Little Feller».

Tre uker senere, på Christmas day, i Norge første juledag, døde Irving Jr. i krybbedød. Hver juledag siden da snek Irving og kona Ellin seg stille ut av huset for å legge ned blomster og sørge ved graven, mens døtrene lekte med julegavene sine hjemme.

Da døtrene ble voksne og flyttet hjemmefra, sluttet Berlin-ekteparet å feire jul, skriver The Guardian.

- Berlin forsto kanskje ikke kraften i sangen til å begynne med fordi han kanskje ikke forsto hva sangen betød for ham selv, skriver James Kaplan, forfatter av biografien «Irving Berlin: New York Genius» i LA Times.

Selv uttalte Berlin at sangen hadde vært lett å skrive.

- Kanskje jeg ikke forstod sangens potensiale. Jeg skrev den i løpet av to korte skriveøkter. Mange sanger krever mye mer arbeid, uttalte Berlin til en reporter i 1954.

Punk-hymne forkledd som en julesang?

Selv om «White Christmas» er en sorgfull klisje om jula, må låta også sees i sammenheng med Berlins jødiske bakgrunn, skriver Jodi Rosen, forfatter av boka «White Christmas: The Story of a Song» i The Guardian. Rosen mener «White Christmas» kan tolkes som et symbol på sosial kamp, og beskriver den som den tøffeste punk-hymnen forkledd som en julesang.

Musikken som på denne tida ble laget av jødiske immigranter bærer vitne om et marginalt folks streben etter sosial aksept. Antisemittisme var en dyster realitet. Immigrantene skrev popsanger, oppfant Broadway, grunnla filmstudioer og ble en del av populærkulturen.

I sin novelle Operation Shylock hyller forfatteren Philip Roth «det jødiske geniet» bak «White Christmas». Roth mente at Berlin på en brilliant måte fikk jula til å handle om en høytid som hyllet snø, framfor å hylle kristendommen.

Sangen om en drøm

Lista over artister som har sunget låta, er lang. Charlie Parker har sin jazzversjon, Elvis Presley har sunget den som bare han kunne. Berlin skal imidlertid ha mislikt Presleys versjon av sangen og gjorde det han kunne for å få radiostasjonene til å slutte å spille den.

Biografiforfatter James Kaplan mener sangen kan ha vært en form for terapi for Berlin. Sønnens død var nemlig ikke det første store tapet i Berlins liv: Som 13-åring mistet han faren. Og allerede som 24-åring ble han enkemann da hans første kone døde av tyfus.

Selv om mange av hans låter har en tristhet og et slør av melankoli over seg, benektet Berlin at sangene hans handlet om hans eget følelsesliv.

- Den mørkeste tida på året kan framkalle sorgtanker på mange måter. Dette visste Berlin. Han forstod også ønsket om at det ikke skulle være slik. For sangen er jo bare en drøm, skriver Kaplan.

Kilder: The Guardian, LA Times

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.