Den livslange sorgen over et barn: - Det er lov å gråte selv om det er mange år siden

Hele familien feirer jul, men ved bordet vil det alltid stå en tom stol etter et barn som ble borte for tidlig. Les psykologens råd om hvordan sorgen kan få plass på en fin måte også i jula.

TUNGT TAP: Ifølge psykolog Janette Røseth er det viktig å gi rom til sorgen, men det er også viktig å gi rom til gleden. - Det er ikke sånn at for å ha en vellykket jul så må du gjennom den uten å gråte. Foto: NTB Shutterstock
TUNGT TAP: Ifølge psykolog Janette Røseth er det viktig å gi rom til sorgen, men det er også viktig å gi rom til gleden. - Det er ikke sånn at for å ha en vellykket jul så må du gjennom den uten å gråte. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

«Vår sønn var seks år da vi oppdaget at han hadde epilepsi. Han fikk svært høylytte, skrikende og fortløpende anfall. Ingen medisiner hjalp. Da han begynte på skolen, ble han utagerende, sloss hver dag. Han fikk diagnosen Aspergers syndrom. Han ble etter hvert farlig, brukte øks for å true søsken og naboer. Han sloss med far, søsken og meg. Politiet kom flere ganger til huset vårt for å hjelpe, og de la ham i bakken med håndjern, vår lille gutt. Dette er svært sterkt å tenke på, for vi gjorde jo så godt vi kunne. Vi som foreldre måtte til slutt skrive fra oss foreldreansvaret, truslene ble for farlige. Han fikk plass i bolig og begynte på spesialskole, knapt 14 år gammel. Disse årene var grusomme. Han var hjemme litt, men det ble forferdelige tilstander. Jeg husker jeg gråt hver dag, og hadde så vondt av ham. Etter fem år flyttet han hjem igjen. Epilepsien ble stadig verre. En dag fant vi ham død i sengen. Da han døde, var dette en stor lettelse for oss, for da fikk vi plutselig 24 timer ekstra i døgnet, uten alle bekymringene og tankekjøret. Da fikk vi plass til sorgen over et tapt liv. Jeg vet nå at han hadde blitt en flott gutt om han hadde fått leve. Vi har tre andre barn som er fine. Han hadde vært like fin».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.