Trolldomsprosessene og heksebrenningen

Den brutale skjebnen til de trolldomsdømte

91 mennesker ble dømt til døden for trolldomskunster i Øst-Finnmark på 1600-tallet. Lokale tragedier var i stor grad bakgrunnen for anklager om bruk av trolldom, som endte med tortur og å bli brent levende.

ET VERDIG MINNE: På Steilneset Minnested kan du lese om de 91 ofrene som ble dømt til døden i Vardø på 1600-tallet. Det brenner også ett lys for hvert av ofrene. Foto: NTB
ET VERDIG MINNE: På Steilneset Minnested kan du lese om de 91 ofrene som ble dømt til døden i Vardø på 1600-tallet. Det brenner også ett lys for hvert av ofrene. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hele 91 mennesker mistet livet under trolldomsprosessene i Finnmark på 1600-tallet. Lokale tragedier og den sterke troen på trolldom var bakgrunnen for at en rekke personer ble dømt til døden, i hovedsak kvinner. Mange av dem gjennomgikk vannprøven og ble deretter brent levende.

Et verdig minne om ofrene

Liv Helene Willumsen er professor i historie og har forsket på trolldomsprosessene i Finnmark siden begynnelsen av 1980-tallet og har doktorgrad om emnet fra University of Edinburgh 2008. Hun har også utarbeidet tekstene til minneplatene om de 91 ofrene for trolldomsprosessene i Finnmark som henger på Steilneset Minnested i Vardø.

Beskrivelsene om enkelte av ofrene i denne artikkelen er hentet derfra.

- Det var viktig for meg under arbeidet med skriving av disse tekstene at alle som mistet livet, skulle ha et navn og en stemme. Mitt arbeid ble en del av en oppreisning for ofrene; de skulle bli løftet frem på en verdig måte på Steilneset Minnested, sier Willumsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.