- De glemte historiene fra krigen må tas vare på

Da Jorid Mathiassen ble bergtatt av et bilde på en grav i Serbia, førte det til et dypdykk ned i en for henne ukjent del av Norges krigshistorie - og en brakdebut som romanforfatter i en alder av 57.

DÅRLIG TID: Jorid Mathiassen mener det er mange fordeler med å debutere som forfatter som 57-åring - bortsett fra at hun nå har mindre tid å skrive de neste bøkene sine på. - Jeg føler at jeg har en deadline, bokstavelig talt, sier hun.
DÅRLIG TID: Jorid Mathiassen mener det er mange fordeler med å debutere som forfatter som 57-åring - bortsett fra at hun nå har mindre tid å skrive de neste bøkene sine på. - Jeg føler at jeg har en deadline, bokstavelig talt, sier hun. Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Målet er å klare minst ti bøker. Men det at jeg er såpass gammel gjør at jeg har litt dårlig tid, jeg føler at jeg bokstavelig talt har en deadline. Hadde jeg begynt å skrive da jeg var 30, ville jeg rukket å skrive mye mer. Men ti bøker, det skal jeg klare.

Jorid Mathiassen (57) har jobbet med bøker og litteratur mer eller mindre hele livet, først som journalist i bransjebladet Bok & Samfunn og deretter som forlagsredaktør for oversatt litteratur. Den største bragden var kanskje da hun som nyansatt redaktør i Cappelen Damm sørget for å presentere norske lesere for den irske forfatteren Lucinda Riley, en formidabel suksess som hittil har sørget for 1,6 millioner solgte bøker bare her i Norge.

Mathiassen har likt seg i kulissene, som en formidler, tilrettelegger, budbringer av andres historier og ord. Behovet for å skrive har aldri strukket seg lenger enn til journalistikk og skrivebordskuffen. Inntil hun plutselig en dag møtte blikket til en ung jente avbildet i svart-hvitt på en gammel gravstein i Beograd i Serbia, og tenkte: Du må inn i en roman.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.