Bruce Willis (67) har fått demens

- Bruce trodde alltid på å bruke stemmen sin for å hjelpe andre

- Bruces tilstand har forverret seg og vi har nå en mer spesifikk diagnose: Frontallappdemens, skriver skuespiller Bruce Willis' familie i en uttalelse. De håper at skuespillerens diagnose kan bidra til å rette mer søkelys på hjernesykdommen.

FRONTALLAPPDEMENS: Skuespilleren Bruce Willis (67) har fått diagnosen frontallappdemens, melder hans familie. Foto: Charles Sykes/Invision/AP/NTB
FRONTALLAPPDEMENS: Skuespilleren Bruce Willis (67) har fått diagnosen frontallappdemens, melder hans familie. Foto: Charles Sykes/Invision/AP/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Den amerikanske skuespilleren Bruce Willis (67) har fått diagnosen frontallappdemens, melder familien hans i en felles uttalelse fra kona Emma Heming, ekskona Demi Moore og hans fem døtre.

Willis er kjent fra filmer som Die Hard, Sin City, Armageddon. Tv-serien Bøllen og blondinen, der han spilte hovedrollen, regnes som hans gjennombrudd som skuespiller. Serien var en av USAs ti mest sette serier på 1980-tallet, og ble vist på NRK i 1989. Hans siste store rolle er i filmen Glass fra 2019.

Frontallappdemens

Våren 2022 ble det kjent at Willis hadde fått diagnosen afasi, som er en svikt i evnen til å forstå og bruke ord. Familien hans meldte da at han trakk seg fra alt videre arbeid som skuespiller.

«Siden vi annonserte Bruces afasidiagnose våren 2022, har Bruces tilstand forverret seg og vi har nå en mer spesifikk diagnose: Frontallappdemens», skriver familien hans i uttalelsen.

Demens er en sykdom som rammer stadig flere. Bare i Norge lever mer enn 100 000 personer med demens, og forskerne antar at forekomsten vil være doblet i løpet av de neste tiåra. På verdensbasis forventes det at forekomsten av demens vil tredobles innen 2050.

Tap av språk og endret oppførsel

Frontallappdemens er en form for demens som rammer panne- og tinninglappene i hjernen. Sykdommen fører ofte til tap av språk og endret oppførsel og personlighet. Det finnes ingen behandling eller kur, og pasienten vil etter hvert bli helt pleietrengende.

Familien håper at medieoppmerksomhet rundt Willis og hans diagnose kan bidra til forståelse for og forskning på sykdommen, som de mener gis altfor lite oppmerksomhet i dag.

«Frontallappdemens er en grusom sykdom som mange av oss aldri har hørt om, og som kan ramme hvem som helst. For personer under 60 er frontallappdemens den vanligste formen for demens, men fordi det kan ta flere år å få diagnosen har sykdommen trolig langt høyere forekomst enn vi vet om. I dag finnes det ingen behandling for sykdommen, et faktum vi håper kan endres i årene som kommer», skriver Willis' familie.

- En tabubelagt sykdom

Kim Wigaard, programleder for tv-serien «Demenskoret» på NRK, har tidligere snakket med Vi.no om faren Tor, som fikk diagnosen frontallappdemens etter flere års sykdom. Faren endret personlighet totalt og foretok mange dårlige livsvalg som skapte mye frustrasjon for hans nærmeste før de innså at oppførselen skyldtes at han var syk.

- Det er en tabubelagt sykdom og en sykdom folk synes det er vanskelig å forholde seg til. Man vet ikke hva personen kan komme til å si. De kan bli aggressive, lei seg og miste språket. Det er vanskelig for mange pårørende å stå i den situasjonen, har Wigaard fortalt til Vi.no.

- Tidlig demenssyke en glemt gruppe

Wigaard var i intervjuet tydelig på at personer med demenssykdom er en glemt gruppe i samfunnet, som det ikke finnes gode nok tilbud til.

- Og mennesker med tidlig demens, som min pappa, finnes det enda færre tilbud for, sa han til Vi.no.

Faren døde ett år etter at han fikk den samme diagnosen som skuespiller Bruce Willis nå har fått.

Willis' familie håper nå at de kan bidra til å skape mer oppmerksomhet rundt sykdommen:

«Bruce trodde alltid på å bruke stemmen sin for å hjelpe andre, og for å øke bevisstheten om viktige saker både offentlig og privat. Vi vet i våre hjerter at han - hvis han kunne - ville ønske å skape global oppmerksomhet om og en tilknytning til andre som også strever med denne ødeleggende sykdommen, og hvordan den rammer så mange enkeltmennesker og deres familier.»

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.