Jeanette og Pascal fulgte hjertet:

Bringer liv til det gamle handelsstedet

De sto midt oppi renoveringen av et hus da de så en annonse på Facebook: Storholmen, et gammelt handelssted på en øy, skulle selges. – Vi falt pladask. Vi måtte ta sjansen – og kjøpte det, forteller Jeanette.

FORELSKELSE VED FØRSTE BLIKK: Først forelsket de seg i hverandre, så forelsket de seg i Storholmen. Det tar bare sju-åtte minutter med båten til fastlandet eller naboøya med fergeforbindelse. Foto: Siv-Elin Nærø
FORELSKELSE VED FØRSTE BLIKK: Først forelsket de seg i hverandre, så forelsket de seg i Storholmen. Det tar bare sju-åtte minutter med båten til fastlandet eller naboøya med fergeforbindelse. Foto: Siv-Elin Nærø Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Jeanette Hansen (31), som vokste opp i den lille byen Fosnavåg på Sunnmøre, bestemte seg tidlig for at hun ikke skulle ha noe A4-«liv». Etter videregående skole flyttet hun til Ålesund for å ta Styrmannsskolen. Planen hennes var å jobbe turnus offshore og bruke fritiden på å reise rundt i verden.

Og sånn holdt hun på en ti års tid. Hun jobbet i Storbritannia, Skottland, Tyskland, Nederland, Danmark og Norge pluss blant annet borejobb med rigg i Sør-Afrika i to perioder.Men i fjor tok hun plutselig et helt nytt veivalg i livet. Hva var det som skjedde? Dette er historien om hjertevalg.

Til havs

Det hele begynte med at hun ble ansatt som styrmann i et tysk rederi i november 2018 i et prosjekt som drev med vedlikehold av vindmøller til havs.

Mannskapet på båten besto i stor grad av tyskere, men de som gjorde vindmøllevedlikeholdet, var nederlendere. Jeanette, som kunne litt tysk, hadde med tiden også lært seg ganske mye nederlandsk. Ja, hun hadde sågar tatt et kurs i nederlandsk grammatikk i Amsterdam.

Nederlenderen Pascal Bolwijn (35) var servicekoordinator om bord. Men fordi han hadde vært på en treningsprosess i Danmark, kom han litt senere inn i prosjektet enn Jeanette og alle de andre. En dag var hun på vei inn i messa, der det satt omtrent førti personer og spiste. Da hun kom inn i rommet, hørte hun en mannsstemme som utbrøt på nederlandsk: «Wow – hvem er det der?» Så kom det lattermildt fra en eller annen: «Hyyysjj ... Hun snakker nederlandsk.»

Jeanette blir fortsatt pinlig berørt når hun tenker tilbake på situasjonen:

– Jeg skjønte at det var meg de snakket om – og ble så flau! Jeg visste ikke hvem det var som hadde sagt det der. Og jeg turte heller ikke å se opp, men gikk bare rett bort for å hente meg mat. Pascal husker også godt den dagen:

– Det var det lange håret hennes jeg la merke til først. Jeg tenkte at hun var veldig tiltrekkende, forteller han med et lite smil.

Første blikk

Dagen etter skulle han opp på broen for å få informasjon om værforholdene fra mannskapet der.

Jeanette sier:

– Jeg holdt på å styre skipet fra en vindmølle til en annen fra den fremre styreposisjonen. Jeg var ganske opptatt, men kikket bakover på broen da jeg hørte noen komme opp, og da så jeg Pascal for første gang. Jeg syntes han var veldig kjekk, og lurte umiddelbart på hvem dette var. Han sa ikke noe – bare sto der og så seg rundt før han gikk ned igjen. Jeg tok mot til meg og spurte kollegaen min: «Hvem var det der?» Da fikk jeg vite navnet hans.

– Var det kjærlighet ved første blikk, Jeanette?

– Ja! Og jeg som hadde bestemt meg for at jeg ALDRI skulle forelske meg i noen om bord!

– Hvorfor?

– Fordi det er så veldig upraktisk når man jobber i turnus og bor og jobber sammen om bord i lange tider. Men nå klarte jeg ikke å la være, svarer Jeanette med en liten latter.

Pascal rister oppgitt på hodet:

– Da jeg kom ned igjen fra broen og arbeidskameratene mine ville vite hva de hadde sagt der oppe om været – hadde jeg ikke peiling! Jeg hadde ikke fått med meg noe. Jeg tenkte jo bare på Jeanette, jeg.

Oldemors hus

De ble raskt et par, og snart ville de flytte sammen. Men i hvilket land skulle de bo? Fordi Jeanette snakker nederlandsk, hadde det enkleste vært om de slo seg ned i Nederland. Men Pascal, som hadde besøkt Jeanette på Sunnmøre og oppdaget at han elsker snø og norsk natur, og at han synes det er større ro her enn det er i Nederland, ville helst bo i Norge.

Dessuten ville han ikke jobbe offshore lenger:

– Jeg var lei av den stressende jobben, og hadde lyst til å drive med noe helt annet, forteller han. Og fortsetter:

– Da huset til Jeanettes oldemor ble lagt ut for salg, bestemte vi oss for å kjøpe det og pusse det opp – for så å selge det. Vi tenkte at dette kunne vi leve av: Kjøpe gamle hus, pusse dem opp og selge dem.

Jeanette ville fortsette å jobbe i turnus, og når hun var hjemme, skulle hun være med å pusse opp hus. Det var planen. De hadde fortsatt en god del igjen på oldemors hus da de helt tilfeldig kom over annonsen på Facebook: Storholmen var kanskje til salgs – til rett person. Dette var i mai i fjor.

– Vi var langt fra klare til å selge. Men vi da vi så den annonsen, tenkte vi at det så fantastisk ut og at det var gode muligheter for å drive med utleievirksomhet på Storholmen, sier Pascal.

FYLLE HYLLENE: Den gamle stasbutikken i Murhuset skal restaureres tilbake til fordums prakt. Dette skal ha vært den best utstyrte og mest populære butikken på Sunnmøre i sin tid. Foto: Siv-Elin Nærø
FYLLE HYLLENE: Den gamle stasbutikken i Murhuset skal restaureres tilbake til fordums prakt. Dette skal ha vært den best utstyrte og mest populære butikken på Sunnmøre i sin tid. Foto: Siv-Elin Nærø Vis mer

Jeanette fortsetter:

– Derfor sendte vi en melding til selger på Messenger. Vi ventet spent på svar. Men da vi ikke hørte noe, ble vi engstelige. Hadde en eller annen rik person kommet oss i forkjøpet? Senere fikk vi vite at selger ikke hadde sett meldingen vår. Til slutt ringte vi.

Jobbet på spreng

Lettelsen var stor da de fikk høre at Storholmen ikke var solgt ennå. Jeanette og Pascal kunne få komme og se stedet.

Det var også kjærlighet ved første blikk, forteller Jeanette:

– Solen glitret i vannet da vi kom seilende inn mot øya. Der lå de gamle, vakre husene. Vi ble helt satt ut – det var så vakkert. Jeg tenkte: «Herregud, kan vi virkelig kjøpe alt dette?»

MANGE PLANER: Vegger, tak og gulv skal settes i stand slik det opprinnelig var. Dette er også i Murhuset. Foto: Siv-Elin Nærø
MANGE PLANER: Vegger, tak og gulv skal settes i stand slik det opprinnelig var. Dette er også i Murhuset. Foto: Siv-Elin Nærø Vis mer

– Det har vært drevet utleievirksomhet på Storholmen i mange år. Vi så med en gang hvilke muligheter det var her for å ta imot gjester, og hva vi kunne få til. Det virket som en mye tryggere levevei enn å pusse opp gamle hus. Han som vurderte å selge, likte det han hørte da Jeanette og Pascal snakket om hvordan de ville ta vare på bygningene og alt det de kunne tenke seg å gjøre med Storholmen.Det manglet ikke på tilbud. Men han ville selge til dem.De måtte få solgt oldemors hus! De jobbet som gale for å bli ferdig med oppussingen – og så dro de til Storholmen for å ta seg av gjester som allerede var begynt å komme, og som de var avhengig av for å få alt til å gå rundt.

– Det var veldig hektisk! Vi vasket og ordnet i husene på Storholmen. Mye skulle fikses, og alt var jo nytt for oss, sier Jeanette.

– Ja, et element i badestampen var for eksempel ødelagt. Og gressklipperen måtte fikses. Den forrige eieren hadde gjort tingene på sin måte, og det tok tid å finne ut av alt, sier Pascal.Det var fortsatt en del igjen på oldemors hus. I juli viste det seg at Jeanettes bror og kjæreste ville kjøpe huset.

– Vi signerte kontrakt og avtalte overtakelse i november når alt var klart. Vi jobbet på spreng for å bli ferdig til avtalt tid, og det gikk akkurat!

PUSSER OPP: Rommene får nytt liv med nye farger. Foto: Siv-Elin Nærø
PUSSER OPP: Rommene får nytt liv med nye farger. Foto: Siv-Elin Nærø Vis mer

Brå start

Men i juli, to uker etter overtakelse av Storholmen, skulle Jeanette på jobb offshore. Og Pascal ble alene igjen med alt arbeidet:

– Da jeg dro, ventet vi to store grupper på 18 personer i hver gruppe. Pascal, som hater å re opp senger, måtte nå re opp så mange senger helt alene to ganger, forteller Jeanette.

– Og det var så varmt, sier Pascal. Han fortsetter:

– Det er også sauer på øya, og det er jo veldig bra, for de holder landskapet i orden. Men akkurat da hadde sauene klart å komme seg over gjerdet – og de hadde gjort fra seg overalt på vår grønne plen. Jeg plukket opp alt før gjestene kom.

– Hvordan har dette nye livet påvirket forholdet deres?

– Det har vært hardt i perioder. Vi har jobbet så mye, og vi har vært veldig slitne. Da er det lett å bli litt irritert, sier Jeanette.

– Vi bestemte oss for å ta tre ukers «ferie», der det bare skulle være oss på holmen. Vi slappet av, sov ut og satt ofte i den varme badestampen for å komme oss til hektene igjen, det var skikkelig deilig og noe vi virkelig trengte. Og så jobbet vi litt, sier Pascal med en liten latter.

– Ja, for vi klarer ikke sitte stille! Men det er også nesten som å være på ferie her hele tiden. For det å pusle med ting for å gjøre det pent rundt seg; som å male eller trekke om en stol, er koselig.

– Men de fleste par er fra hverandre når de er på jobb. Når du ikke jobber offshore, Jeanette, er dere to sammen hele tiden. Hvordan er det?

– Vi passer på å være litt alene også, svarer Pascal.

– Hva gjør dere da?

– Da jobber vi på ulike prosjekter på forskjellige steder på øya. Men vi prøver også å reise bort i helgene. Problemet er at vi trives så godt med å være her, sier Jeanette og legger ivrig ut om de framtidige planene deres:

– Vi ønsker å få tilbake liv og røre på Storholmen. Det var et viktig handelssted, og murhuset hadde den flotteste butikken på hele Sunnmøre. I bakeriet ble det bakt tusen boller per dag! Planen er å restaurere murhuset med butikken, bakeriet med steinovnen og bo-delen oppe. Vi skal ha kafé og utsalgssted i butikklokalet. Med tiden skal vi ha selskapslokale og kjøkken i sjøbodene der vi kan lage maten. Og så drømmer vi om å bygge flere moderne småhytter langs sjøen for utleie.

Neste generasjon

Det er en ny vår på Sunnmøre. Solen skinner over fjell og fjord. Sauene beiter på irrgrønt gress, og de nyfødte lammene dilter etter. Sjøfuglene mater ungene sine.

Også på øya Storholmen – der de nye eierne er de eneste fastboende – er det yrende liv. De har med seg den lille hunden Maxima, som er oppkalt etter den nederlandske dronningen. Og i august venter Jeanette og Pascal sitt første barn. Det er ingen tvil: Alle hjerter gleder seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.