- Barnebarn spiller mindre rolle enn man kanskje tror

Lykkelig som eldre? Barn og barnebarn spiller en relativt begrenset rolle i dette bildet, viser ny forskning.

IKKE LYKKELIGERE AV BARN OG BARNEBARN: Det er andre ting og relasjoner i hverdagen til eldre som kan bety mest for opplevelsen av lykke og livskvalitet, som helse og sosiale forhold, nabolaget og parforhold, ifølge en ny studie. For mange kan barnebarn tvert imot være en kilde til problemer og frustrasjon. Foto: Shutterstock/NTB
IKKE LYKKELIGERE AV BARN OG BARNEBARN: Det er andre ting og relasjoner i hverdagen til eldre som kan bety mest for opplevelsen av lykke og livskvalitet, som helse og sosiale forhold, nabolaget og parforhold, ifølge en ny studie. For mange kan barnebarn tvert imot være en kilde til problemer og frustrasjon. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Det å ha barn og barnebarn spiller en mindre rolle for livskvaliteten enn det man kanskje tror, sier Thomas Hansen, forsker ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA/OsloMet og Folkehelseinstituttet.

Han har forsket på hvilken betydning barn og barnebarn har for ensomhet og opplevd glede og livskvalitet blant menn og kvinner i ulike aldrer. Og forskningen viser at betydningen er nokså liten for både yngre og eldre voksne.

Mens mange opplever det å ha barnebarn som berikende, kan det være en kilde til problemer og frustrasjoner for andre.

- Foreldre flest sverger til at barn og barnebarn gir fantastiske og berikende opplevelser og minner, og noe å glede seg til i hverdagen. Folk flest trives også best når de er del av et fellesskap og har en viktig rolle for andre. Men det kommer selvsagt an på relasjonen og hvordan barn har det i sine liv. Noen har konfliktfylte forhold og barna kan ha problemer som påvirker eldre foreldre. De kan også gi grobunn for savn, lengsel og frustrasjon – de kommer for sjelden på besøk, er for travel, bor langt unna, man har en dårlig relasjon til barna, som gjør at man får sett lite til barnebarna, sier Hansen.

- Myte at barn betyr god alderdom

Hansen har sammenfattet og konkludert på bakgrunn av mye av det som finnes av internasjonal forskning om barnløse eldre. Han har også selv gjort flere studier om barnløshet, og har også forsket på barnløshet blant yngre voksne.

– Det er liten forskjell når det gjelder ensomhet, livstilfredshet og psykisk helse mellom de som får barn, og de som ikke får det. Det er generelt en myte at man trenger barn for å få en god alderdom, sier Hansen.

Han sier at forskningen viser at det å ha barnebarn faktisk har en relativt begrenset rolle for eldres livskvalitet. Og at det er andre ting som kan bety mest for opplevelsen av lykke og livskvalitet.

- Det betyr ikke at ikke barna er en velsignelse – innimellom. Men det kan være at andre relasjoner og faktorer er viktigere i hverdagen. Det er de mer nære ting, som helse og sosiale forhold, nabolaget og parforhold som er de store kildene til lykke - og ulykke. Selv om barnebarn er også en brikke i puslespillet, sier Hansen.

Han understreker at det å få barn kan oppleves å gi større opplevelsesrikdom og kontraster i livet - og at oppofrelse, omsorg og kjærlighet kan gi større opplevelse av mening og variasjon.

- Men her er det også gruppeforskjeller; det kan være en bestefar som treffer barnebarna ofte og hvor de er den største gleden i livet deres - mens en annen bestefar har barnebarn som bor langt unna og ikke ser barnebarna så ofte, sier han.

Ikke avhengig av barn som støtte

Det nordiske velferdssystemet gjør at det som i noen land kan oppleves som utfordrende og problematisk ved det å få barn, ikke oppleves like utfordrende her. Det er lettere å nyte foreldrerollen ved at det er lagt bedre til rette for å kombinere jobb og livet for øvrig med barn - og menn deltar mer aktivt i hjem og familieliv.

Velferdsordningene spiller også inn når man blir eldre, og gjør det lettere å være barnløs også da.

- I Øst-Europa er mange avhengig av barn for å få god hjelp og støtte som eldre; der sliter man uten barn - men i Norge ser vi ingen slike effekter. Det nordiske velferdssystemet utgjør et sikkerhetsnett som gjør at man ikke trenger barn for å klare seg økonomisk eller for å få god eldreomsorg, sier Hansen.

- Store individuelle forskjeller

Hansen forteller at han har fått flere reaksjoner etter at studien har blitt omtalt i media - med fokus på at du ikke blir lykkeligere av å få barn.

- Jeg har fått tilbakemelding og kritikk fra begge hold, både fra de barnløse som synes det er framstilt for unyansert i forhold til deres opplevelser - og kritikk i forhold til barns betydning og berikelse av foreldreskapet, sier Hansen.

Han understreker at det er veldig store individuelle forskjeller på hvordan man ser på betydningen av barn - og nyanser som ofte ikke kommer fram i korte avisartikler.

- Det er viktig å få fram at ufrivillig barnløshet er stor livskrise - kanskje større nå enn før fordi man har sånn tiltro til det medisinske. Man forventer å lykke til slutt, sier Hansen.

- Sånn sett kan det oppleves verre å være ufrivillig barnløs i dag, fordi man kan ha et inntrykk av at alt ordner seg for andre - bare ikke seg selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.