Både for mye og for lite følelser kan gå utover livskvaliteten

Skyld eller skam? Sinne eller redsel? Vi må våge å kjenne på følelsene våre, mener psykologspesialist Tone Normann-Eide. Det kan faktisk gjøre oss til bedre mennesker.

BRUK FØLELSENE: – Våg å kjenne etter hva du føler. Følelsene våre er der av en grunn, men vi må også lære å regulere dem. De skal ikke komme til uttrykk for en enhver pris, sier Tone Normann-Eide. Foto: Ellen Jarli
BRUK FØLELSENE: – Våg å kjenne etter hva du føler. Følelsene våre er der av en grunn, men vi må også lære å regulere dem. De skal ikke komme til uttrykk for en enhver pris, sier Tone Normann-Eide. Foto: Ellen Jarli Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Følelser er grunnleggende i livet vårt, sier psykologspesialist Tone Normann-Eide (51), som har skrevet en bok om hva som kjennetegner våre 12 mest sentrale følelser og hvordan de kommer til uttrykk.

Allerede på psykologstudiet ble Tone overrasket over at et fag som psykologi, som er definert som «studiet av menneskets tanker, følelser og atferd», hadde så lite fokus på den delen som omhandlet følelser. Også som nyutdannet psykolog, følte Tone at hun hadde noen kunnskapshull når hun møtte pasientene sine.

– Det dukket opp spørsmål som «Hva er egentlig forskjellen på skyld og skam?», «Hvorfor virker noen sinte, når de egentlig er redde eller lei seg?» og «Hvordan kan jeg jobbe med mennesker som har så mye skam?». Da tenkte jeg at hvis ingen skriver den boken jeg trenger, så får jeg gjøre det selv. Så hadde jeg en tanke om at denne kunnskapen er det flere enn meg som vil ha nytte av. Følelser er så grunnleggende i livet, og jeg tror at en god bevissthet omkring vårt eget og andres følelsesliv kan gjøre oss til bedre mennesker, sier Tone, som ga boken tittelen «Følelser – kjennetegn, funksjon og vrangsider».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.