Astrid (70) tok motorsykkel-lappen som pensjonist: - Det er ikke for sent før du ligger seks fot under jorda

Å bli eldre betyr ikke at man ikke kan lære seg noe nytt, mener Astrid Holand (70) bestemt. Selv tok hun motorsykkelsertifikatet som 63-åring. - Det handler om å ikke gi opp. Og det man ikke kan, det finner man på Youtube, sier syttiåringen.

ET RIKT LIV: Hver dag våkner Astrid og er glad for at hun er frisk. Livet har gitt henne noen prøvelser, men positiviteten har vært med henne hele tiden. Foto: Privat
ET RIKT LIV: Hver dag våkner Astrid og er glad for at hun er frisk. Livet har gitt henne noen prøvelser, men positiviteten har vært med henne hele tiden. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Faren min sa alltid at jeg var så selvstendig og kunne så mye, at mannfolka ville bli redd for meg!

Astrid er en nevenyttig kvinne. Hun fikser det meste selv, om det er å skifte et vindu, skru benkeplate eller skifte kledning. Begrensninger er et fremmedord for Astrid, livet er fullt av muligheter, mener hun.

Oppveksten på en bondegård utenfor Tromsø ga henne verdifull erfaring. Her var det bare å brette opp ermene og hjelpe til, beskriver hun. Som seksåring fikk hun sin første øks. Som sjuåring kjørte hun traktor. Og ved å hjelpe sin mor ble hun tidlig god på håndarbeid og matlaging.

- Jeg lærte så mye praktisk arbeid. Du verden så mange biler jeg har skrudd på! I dag setter jeg stor pris på at jeg fikk vokse opp på denne måten.

Du kan hvis du vil

I Kirkesdalen i Målselv kommune har Astrid funnet et godt sted å bli eldre på. Her er et rikt dyreliv, beskriver Astrid - både bjørn og gaupe, og en eller annen tam røyskatt, som en gang kom seg inn og la seg i sengen hennes.

Da Astrids to gutter var yngre, bodde familien utenfor Tromsø. Nå har guttene fløyet ut av redet og fått egne barn, men Astrid forteller at de ofte tar turen for å besøke henne. Og nå som hun har motorsykkel, er hun svært mobil selv også.

Selv beskriver hun seg som allsidig, kanskje litt som «kjerringa mot strømmen» – hun har tre utdannelser; lærer, økonom og elektriker. Mange pensjonister kan kanskje tenke at det man ikke har lært seg til nå, det er det for sent å lære. Men Astrid er uenig.

- Det er først for sent når man ligger seks fot under jorda! Selv om man blir eldre, må man prøve å gjøre det man greier. Det handler om å ikke gi opp.

Da hun jobbet som lærer, så hun og elevene en film som het «Du kan hvis du vil». Den handlet om innvandrere som slet med å tilpasse seg skolen. Filmen og setningen har fulgt henne i ettertid, ligget i bakhodet som et slags mantra i alt hun har foretatt seg; det meste er faktisk mulig å få til, så lenge man ikke gir seg, mener Astrid.

- Og det man ikke kan, det finner man på Youtube, legger hun til med et smil.

Hjerneblødning og brystkreft

Astrid har mye levd liv, og sykdom har flere ganger prøvd å sette henne ut av spill. I alt hun har opplevd, har hun holdt på positiviteten. Som lærerstudent på 22 år fikk hun hjerneblødning. Det var alvorlig.

- Jeg lå på rikshospitalet i lang tid. Men jeg «sto an’av», som vi sier her i Nord-Norge.

I realityserien «Norges sprekeste» møter vi ti pensjonister mellom 68 og 77 år som skal konkurrere om å bli «Norges sprekeste». Programleder er Erik Solbakken. Video: TV2 Vis mer

Den unge kvinnen kom heldigvis fra det nesten uten varige men. Hun kan fortsatt glemme noen ord, men det betyr ikke noe, mener Astrid.

I 2001 slo sykdommen til igjen. Denne gangen fikk hun brystkreft. Men nå var det ikke like utfordrende å bli syk; hun var ved godt mot, for hun hadde vært ut en vinterdag før. Hun gledet seg over alt hun hadde; familie, venner og ikke minst evnen til å fikse ting selv.

Og døden er hun ikke redd for – den kommer når den kommer.

- Det gjør ingenting om jeg dør, for jeg har levd et fargerikt og rikt liv, beskriver Astrid.

Kjørte Europa rundt

- Jeg ble kjent med en som kjørte Harley Davidson. Hver gang jeg hørte den, kjente jeg et sug i magen.

Astrid hadde lenge tenkt på å kjøre opp til motorsykkel, selv om hun aldri hun hadde tatt i en moped en gang. Som pensjonist hadde hun endelig tid og råd til å leve ut drømmen.

Førerkortet hun hadde for bil gjaldt også for lett-MC. Sammen med sin sønn fant hun en lett-motorsykkel i Brønnøysund, fikk den tilsendt med båt og begynte å øve.

- Herlighet, jeg fikk ikke til å ta løs! Da jeg først fikk det til, fikk jeg sånn fart at jeg kjørte inn i syrinbuskene og tippet. Barnebarnet mitt sto og ropte «bestemor tippa, bestemor tippa!».

Men Astrid ga seg ikke. Krypkjøring var utfordrende, for det gjør jo noe med balansen å bli eldre, mener Astrid. Hun berømmer kjørelæreren sin, Alf Einar Aspenes, for han oppmuntret henne til å fortsette, selv om hun egentlig hadde lyst til å gi opp.

På forsøk tre sto hun på førerprøven – det var en torsdag, erindrer Astrid. Lørdagen etter kjørte hun til Nederland. I 2016 kjørte Astrid gjennom 11 land i Europa, en tur som tok syv uker. De europeiske veiene skiller seg betraktelig fra de nordnorske riksveiene, så Astrid måtte kurses på forhånd. Opplevelsene sto i kø:

Da Astrid skulle lære seg å kjøre motorsykkel, fikk hun hjelp av sønnen. Nå øvelseskjører hun med barnebarnet sitt. Etter å ha tatt motorsykkel-lappen har Astrid blant annet kjørt Europa rundt. Foto: Privat
Da Astrid skulle lære seg å kjøre motorsykkel, fikk hun hjelp av sønnen. Nå øvelseskjører hun med barnebarnet sitt. Etter å ha tatt motorsykkel-lappen har Astrid blant annet kjørt Europa rundt. Foto: Privat Vis mer

- Vi kjørte både på store, trafikkerte veier som Autobahn og på små, avsidesliggende veier. Det artigste var da vi parkerte utenfor en kafeteria. Mange barn sto og så på meg med store øyne, de hadde nok ikke ventet at det var en dame med kort grått hår under hjelmen, ler Astrid.

Positivitet som medisin

Hjemme i Kirkesdalen er det mye å ta seg til. Da hun flyttet inn for fem år siden, begynte hun å restaurere huset, noe hun snart er ferdig med. Hun støyper veranda og legger ny kledning på garasjen. Sykkelen har akkurat fått nytt dekk. Grønnsakene dyrker hun selv.

Astrid står midt i lefsebakingen. Som medlem i Bondens marked Troms får hun reise rundt i Norge; i forrige uke var hun på studietur til Trøndelag, og i helga skal hun til Hammerfest på marked. Noen ganger selger hun lefser, andre ganger er hun bare med for å være sosial.

Hun har fjernet noen lymfer i overarmen og lever i dag med en kunstig hofte og et kunstig kne. Det setter ingen stopper for Astrid - hun tror at alle prosjektene holder henne i form.

Astrid er ikke i tvil om at alt hun har opplevd har gjort henne enda mer positiv.

- Når man har vært syk, ser man på livet på en helt annen måte. Jeg våkner hver dag og er glad for at jeg er frisk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.