- Å spørre oss selv hvor lykkelige vi er, er bare tøv

Da skuespillerparet Sølje Bergman og Stig Henrik Hoff ble kjærester, følte hun behov for å vise fram alle sine dårlige sider. Det har gjort forholdet deres sterkere, tror hun.

17 ÅR I TOSOMHET: Da Sølje Bergman ble kjæreste med Stig Henrik Hoff, følte hun behov for å vise fram alle sine dårlige sider. Det har gjort forholdet deres sterkere, tror hun. Foto: Espen Solli
17 ÅR I TOSOMHET: Da Sølje Bergman ble kjæreste med Stig Henrik Hoff, følte hun behov for å vise fram alle sine dårlige sider. Det har gjort forholdet deres sterkere, tror hun. Foto: Espen Solli Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Skuespillerparet Sølje Bergman og Stig Henrik Hoff har vært sammen i 17 år, 11 av dem som mann og kone.

Bergman forteller at Hoff er den mannen hun har vært mest forelsket i noensinne. Hvordan har hun gått frem for å bevare kjærligheten og de romantiske følelsene over tid?

- Da vi møttes var det tydelig at vi var to sterke personligheter. I starten, når man er stormforelsket, er det vanlig at man legger lokk på sine dårlige sider. Jeg ble derfor overrasket da det motsatte skjedde for min del, sier hun.

I stedet ble det viktigere enn noensinne å vise frem hele personligheten, forteller Bergman.

- Jeg trengte å vise hvor mine grenser går, hva jeg står for og hva jeg liker og ikke liker.

Det førte til noen krangler i starten, men ifølge Bergman var gevinsten at begge ble tryggere i forholdet.

- Det er en berikelse for oss at vi anerkjente og respekterte hverandres integritet tidlig. For da valgte vi hverandre fullt og helt.

Bergman er tydelig på at kjærligheten er i konstant endring, og for å ha et godt forhold over tid er det derfor viktig å bli med på hvordan den beveger seg.

- Det krever mye mot å tørre å se at nyforelskelse ikke er definisjonen på kjærlighet, at det å få sitt første barn ikke er definisjonen på kjærligheten, og at et liv som går på skinner heller ikke er definisjonen, sier hun.

LOV Å VÆRE IRRITERT: I et parforhold kan du ikke jage etter å ha det fint hele tiden. Man må kunne tenke at den andre er en idiot innimellom, mener Sølje Bergman. Foto: Espen Solli
LOV Å VÆRE IRRITERT: I et parforhold kan du ikke jage etter å ha det fint hele tiden. Man må kunne tenke at den andre er en idiot innimellom, mener Sølje Bergman. Foto: Espen Solli Vis mer

Må svelge noen kameler

For ikke å miste fotfestet når kjærligheten endrer seg, anbefaler Bergman at partene spør seg selv: Hvor er kjærligheten i det som vi står i nå?

- Lykkespørsmålet er mye brukt når det gjelder parforhold, men dette synes jeg er noe tøv. Å spørre oss selv hvor lykkelige vi er nå, eller når vi var mest lykkelige, binder oss bare til å prøve å manifestere lykken. Vi kan ikke streve etter den, for da begynner vi å jage etter en utopi.

I et parforhold kan du ikke jage etter å ha det fint hele tiden, mener hun.

- Du må svelge noen kameler, så lenge det ikke går på selvverdet ditt, og du må kunne tenke at den andre er en idiot innimellom.

Men bør likevel unngå å plukke på feil man mener den andre har, understreker hun.

- Et godt forhold er ikke bare fordi man elsker den andres gode sider, men også på tross av de man ikke liker så godt. For vi mennesker har ikke bare gode sider. Dette er ikke nødvendigvis så enkelt, men arbeidet lønnes i kjærlighet.

Vis interesse for hverandre

- Hvilke tips har du til par som føler de holder på å vokse fra hverandre?

- Det viktigste er å fortsette å engasjere seg i hverandres liv. Vis interesse for den andre, og for hva han eller hun leser og bruker tiden sin på.

Jo mer tid man bruker fra hverandre, på ulike interesser, desto viktigere er det, mener hun.

- Stig Henrik og jeg gjorde nok flere fellesaktiviteter i begynnelsen av forholdet enn det vi gjør nå, men vi ringes likevel tre ganger om dagen når vi er fra hverandre.

De gjør de for å oppdatere hverandre om hva de gjør og hvordan de har det.

- Samtidig er vi sjenerøse med å gi hverandre den friheten vi trenger.

Ta positive valg

- Hvordan håndterer dere eventuell sjalusi i forholdet?

- Vi er begge skuespillere, så jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har fått spørsmål om ikke jeg er redd for at noe skal skje på sett og at han skal være utro. Men om jeg skulle bekymret meg for det, så hadde jeg mistet ham for lengst. Meg selv også.

Bergman mener nøkkelen ut av negative tankespiraler er å ta positive valg.

- Man må ta valg etter hvert, og jeg velger å tro på oss. Jeg velger å tro at vi to er en sannhet. Jeg vet at det kan endres, for alt kan skje, men jeg bruker ikke energi på å tenke på det som kanskje kan skje. Da begynner man å fore seg selv med negative og usikre tanker, og det tærer på selvfølelsen.

Det gjelder heller å nyte det fine du har, mens du har det, mener Bergman.

- Jeg er helt innforstått med at jeg står alene som menneske til syvende og sist. Alt ekstra er en bonus. Så lenge jeg har den bonusen, så skal jeg nyte den, ikke lete etter de eventuelle farene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.