Reise på ferie alene

- Å reise alene er veldig sosialt

Å reise alene trenger verken være trist, stille eller kjedelig - snarere tvert imot. - Jeg kan nesten garantere at du ikke føler deg ensom, sier Kjell Hansen (74).

UT PÅ TUR: Kjell Hansen (74) er stadig på reise, som regel på organiserte turer for folk som reiser alene. Her fra en tur til Støtt i Nordland sommeren 2021. Foto: Privat
UT PÅ TUR: Kjell Hansen (74) er stadig på reise, som regel på organiserte turer for folk som reiser alene. Her fra en tur til Støtt i Nordland sommeren 2021. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Jeg har nok litt reiselyst i blodet. Du vet, en reise varer mye lenger enn bare den tiden man er på tur, sier Kjell Hansen.

74-åringen har reist hele livet, både på egen hånd og sammen med andre. Når Vi.no tar kontakt, er han på tur til øygruppa Støtt utenfor Nordland i regi av turselskapet Carpe Diem, som har spesialisert seg på gruppereiser for folk som reiser alene.

- To dager på rad har jeg vært på båttur med rib, der vi nesten fløy over sjøen i hundre kilometer i timen. Det var action som gamle sjøfolk som meg liker!

Ikke ensomt

Turen til Støtt er hans 20. reise med turselskapet. Den første var en seilferie i Stillehavet, og siden har han vært med på reiser over hele verden. Hansen er singel, og mener det er en stor fordel å melde seg på en singelreise i stedet for en vanlig gruppereise når man er alene.

- Jeg har vært på noen vanlige turer tidligere der det er mange par, og da blir man fort litt utenfor når du er singel. Når alle reiser alene, blir det godt samhold og veldig sosialt, og det er lett å bli kjent med andre. På denne turen tror jeg det er seks eller sju personer jeg har møtt på tidligere reiser, og det er veldig hyggelig å treffes igjen, sier han.

Han har reist helt på egen hånd noen ganger også, på kortere reiser med egen båt, motorsykkel eller bobil. Men det er mye hyggeligere å reise sammen med noen, synes han, og anbefaler singelreiser til alle reiselystne som er alene.

- Bare prøv det! Jeg kan nesten garantere at du ikke kommer til å føle deg ensom. Hvis man vil være litt alene kan man bare trekke seg tilbake til rommet sitt eller gå en tur alene. Men det er veldig fint å ha andre å dele opplevelsen med, sier Hansen.

- Holder meg sprek

I fjor mistet han tre planlagte reiser på grunn av coronapandemien. Nå er han glad for å komme seg ut på tur igjen.

- Reising er livet for meg, og det bidrar til å holde meg sprek. Jeg får med meg mye mer enn de som bare sitter hjemme, og det handler ikke bare om selve turen. Jeg tenker på turen og gleder meg i uker og måneder før jeg skal reise, og når jeg kommer hjem ser jeg på bildene jeg har tatt og forteller om alt jeg har opplevd. Og ser jeg på et reiseprogram på tv, kan jeg kjenne meg igjen fra steder jeg har vært. Jeg har til og med rusla rundt i Antarktis!

- Blir mer selvstendig

Renate Sandvik, som skriver bloggen Renates Reiser, er en av Norges mest erfarne alenereisende. Hun har vært i mer enn 100 land, mange av dem alene, og har skrevet boka «Å reise alene. En håndbok for soloreisende». Hun mener det å reise alene er svært givende, uansett om man har en partner eller er singel.

- Det å reise alene er helt fantastisk, også fordi man lærer så mye om seg selv. Til tross for at man kanskje ikke føler seg så tøff før avreise, kommer man alltid hjem som en sterkere og mer selvstendig versjon av seg selv, sier hun.

Den aller største fordelen med å reise alene, mener hun, er friheten det gir. Du står fritt til å velge reisemål, når du skal dra, hva du skal gjøre, hvor lenge du vil sove om morgenen og hvor du skal spise.

- Det er rett og slett en luksus for de fleste av oss i en hverdag hvor man stilles krav til av både partnere, familie, venner og jobb, sier Sandvik.

- Lettere å bli kjent med andre alene

Nina Killingstad (58) har reist mye alene, både på egen hånd og på gruppereiser for alenereisende. Hun mener reisingen har gjort at hun setter enda mer pris på hvor godt vi har det hjemme i Norge.

- Det å reise handler mye om menneskemøter, det å sitte en morgen og komme i prat med noen du ikke kjenner fra før, kanskje fra en helt annen kant av verden. Akkurat det er faktisk mye lettere hvis du reiser alene enn hvis du er sammen med venner eller en kjæreste. Hvis man reiser med en vennegjeng holder man seg jo mest til dem, sier hun.

FOTOGLAD: Nina Killingstad reiser så mye hun kan. Her i Nordland, fotografert av medreisende Bente Myreng.
FOTOGLAD: Nina Killingstad reiser så mye hun kan. Her i Nordland, fotografert av medreisende Bente Myreng. Vis mer

Selv om hun liker å reise alene, er det én ting hun ikke er så begeistret for: Å spise middag uten annet selskap enn seg selv.

- Jeg føler meg aldri ensom, men akkurat det å skulle stelle seg og så gå ut og spise middag helt alene, det føles ikke så ålreit. På dagtid er det aldri noe problem å være alene, da skjer det ting hele tiden og jeg trives godt med å spise frokost og lunsj alene. Men middag er verre, innrømmer hun.

Nye venner

Løsningen for Killingstad har vært å melde seg på gruppereiser med andre som reiser alene. Det gir henne en god kombinasjon av trygghet og frihet, mener hun, i tillegg til at hun blir kjent med andre og har noen å spise middag med når kvelden kommer.

- Det er veldig sjelden jeg kommer hjem fra en slik tur uten å ha fått nye venner. Jeg møter mennesker som har en helt annen bakgrunn enn meg, og som jeg kan plukke opp gode tips til nye reisemål fra, forteller hun.

NYE MØTER: Nina Killingstad er nysgjerrig og reiseglad. Her fra en rundreise i 2017, i en by som spesialiserte seg på å servere hamster. Foto: Privat
NYE MØTER: Nina Killingstad er nysgjerrig og reiseglad. Her fra en rundreise i 2017, i en by som spesialiserte seg på å servere hamster. Foto: Privat Vis mer

For Killingstad er reising en hobby, og som regel drar hun på minst to lengre turer i året.

- For meg er det viktig å være nysgjerrig, og lære om nye kulturer og språk. Verden er så stor, og jeg kommer ikke til å rekke å se halvparten av det jeg hadde planlagt. Men jeg vil få med meg så mye som mulig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.